< KESK ve Aile Hekimlerinden Bir Günlük İş Bırakma Eylemi

 KESK İstanbul Şubeler Platformu, hükümet ve Memur Sen arasında imzalanan TİS mutabakatında işçi ve emekçilerin bir çok sorununa yer verilmediğini belirterek, bir günlük iş bırakma eylemi yaptı. İstanbul Tıp Fakültesi önünde açıklama yaparak bu sözleşmeyi kabul etmediklerini belirtti.

Aile Hekimleri de bir günlük iş bırakma eylemindeydi. Aile Hekimleri de KESK üyeleri ile birlikte açıklama yaparak taleplerini dile getirdi. 

KESK, hükümet ve Memur-Sen arasında imzalanan toplu sözleşmeye karşı "Satış Sözleşmesini Kabul Etmiyoruz" şiarıyla bir günlük iş bırakma eylemi yapıyor. KESK İstanbul Şubeler Platformu ve Çapa'da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması düzenledi.

"İnsanca Yaşam, Demokratik Grevli Toplu Sözleşme İçin Hizmet Üretmiyoruz Grevdeyiz!" yazılı pankart açılan eylemde kamu emekçilerinin taleplerinin yer aldığı dövizler taşındı. Eyleme, İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip de destek verdi.

 

Aile Hekimleri: "Ekonomik Ve Özlük Haklarımız Budanıyor"

Bugün Aile Hekimleri de bir günlük iş bırakma eylemindeydi. İstanbul Tıp Fakültesi önünde açıklamaya katılan Aile Hekimleri adına söz alan SES Bakırköy Şube Başkanı Nezahat Altınsoy Özen, yeni çıkarılan Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği ile 1. Basamakta çalışan emekçilerin sorunlarının çözülmek yerine ekonomik ve özlük haklarının budandığını, angarya çalıştırmanın arttırılarak toplumu bilgilendirmeye yönelik her faaliyetin cezalandırmaya dönüştürüldüğünü söyledi. 

Özen, "Uzunca bir süredir gerek sendikamız gerekse de iş kolumuzda örgütlü emek ve meslek örgütleri bu yönetmeliğin geri çekilmesi ve iş kolunda çalışan emekçilerinin örgütlerinin de taleplerinin karşılanacağı yeni bir çalışma sistemi için mücadele etmektedir. Bu kapsamda birçok eylem/etkinliğin yanı sıra 16 Ağustos 2021 tarihinde iş bırakma eylemi de gerçekleştirmiştik. Yönetmeliğin geri çekilmesi kapsamında 1. Basamak sağlık hizmetleri alanında örgütlü emek ve meslek örgütleri ile birlikte almış olduğumuz 27 Ağustos 2021 tarihindeki bir günlük iş bırakma eylemi, TİS kapsamında KESK bütünlüğünde alınan iş bırakma eylemi aynı tarihe denk gelmektedir" dedi.

 

"TİS Mutabakatında Emekçilerin Sorunları Yer Almıyor"

Basın metnini okuyan, KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Özer Tuncer, yapılan TİS sözleşmesinin başarısız olduğunu belirterek mutabakatta ki eksiklikleri şöyle sıraladı:

▪ "Kamu emekçilerinin yıllardır yaşadığı gelir vergisi adaletsizliğine son verilmesi yine yok.

▪ Emekli olduğumuzda maaşlarımızın yarı yarıya düşmesine yol açan ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması başlığı yine yok.

▪ Farklı adlar altında güvencesiz istihdam edilenlerin kadrolu-güvenceli istihdama geçirilmesi yine yok.

▪ '4/C'li 4/B'liler' olarak bilinen kamu emekçilerinin ek ödeme, emeklilik gibi temel sorunlarının çözümü yine yok.

▪ Sayıları yüz bini aşan Yardımcı Hizmetler Sınıfının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yine yok.

▪ Torpilin, kayırmanın kapsını sonuna kadar açan mülakat sitemine son verilmesi yine yok.

▪ OHAL KHK'leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi yine yok.

▪ Kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılığın önüne geçilmesi için kadın taleplerinin kadın emekçiler tarafından görüşülmesi ve mutabakat metninde ayrı bir başlık altında yer

▪ Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi yine yok."

 

"Mücadelemizi Büyüterek Sürdüreceğiz"

Mutabakatta daha pek çok temel soruna ilişkin tek bir cümleden bile bahsedilmediğine dikkat çeken Özer, KESK olarak 20 milyonluk devasa bir kitleye sefalet, yoksulluk, güvencesizlik dayatan mutabakatı kabul etmediklerini belirtti. Özer, şöyle devam etti: "Biz Kamu Emekçileri Sendikaları konfederasyonu olarak hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmekle görevli olduğumuz 5,5 milyon kamu emekçisi ve emeklisinin sesi olmayı sürdüreceğimizi, AKP iktidarının sermaye yanlısı emek düşmanı politikalarıyla ve sendika demeye dilimizin varmadığı malum yapıların yalan ve çarpıtmalarına karşı grev hakkı ile tamamlanmış gerçek toplu sözleşme sistemi için mücadelemizi büyüterek sürdüreceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz" dedi.

Eylem kamu emekçilerinin taleplerini dile getiren sloganlarla sona erdi.