Bakırköy Belediyesi İşçileri: "TİS Haklarımızı İstiyoruz"

DİSK Genel İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 2 Nolu Şube üyesi Bakırköy Belediyesi işçileri, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda başladıkları direnişin 3. gününde basın açıklaması gerçekleştirerek taleplerini bir kez daha dile getirdi.

DİSK Genel İş Sendikası İstanbul Avrupa Yakası 2 Nolu Şube üyesi Bakırköy Belediyesi işçileri, 3 yıla yakın süredir TİS imzalanmaması, ücretlerinin düşürülmesi ve işten atma saldırılarına karşı Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda başladıkları direnişin 3. gününde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Toplu iş sözleşmesi hakkımız engellenemez" pankartının açıldığı eyleme DGB, TOMİS, DEV TEKSTİL, BDSP, Eğitim-Sen, HDK, TİP, TKP, Birlik Sendikaları, SES, Sol Parti, EMEP, Yeşiller ve Sol destek verdi.

"Toplu İş Sözleşmesi Hakkımız Engellenemez" yazılı pankart açılan eylemde konuşan Genel İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Mali Sekreteri Süreyya Doğan okudu.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube üyesi Bakırköy Belediyesi işçileri, Bakırköy Özgürlük Meydanı'nda kurdukları direniş çadırı önünde açıklama yaptı.

pankartının açıldığı eyleme DGB, TOMİS, DEV TEKSTİL, BDSP, Eğitim-Sen, HDK, TİP, TKP, Birlik Sendikaları, SES, Sol Parti, EMEP, Yeşiller ve Sol destek verdi.

Eylemde basın açıklamasını Genel-İş Sendikası İstanbul 2 Nolu Şube Mali Sekreteri Süreyya Doğan, 27 Nisan 2021 tarihinde pandemi gerekçesiyle getirilen eylem etkinlik yasakları öncesinde TİS hakları, atılan işçilerin işe iadesi ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylemler yaptıklarını hatırlatarak."Bugün de isteğimiz ve taleplerimiz, kurallı güvenceli ve toplu sözleşmeli çalışmaktır. Kanunların ve yasaların işçilere tanıdığı anayasal haklarımız olan insani haklarımızı istiyoruz. Anayasal hakkını kullanarak sendikal faaliyet ile işçilerin haklarını savunan ve kanunsuzca işten atlan öncü işçi arkadaşlarımızın, işlerine iade edilmelerini istiyoruz" dedi.

"5 Lira Yemek Ücreti, İşten Atma, Ücretsiz İzin Dayatması"

Bakırköy Belediyesi yönetiminin 2018 Nisan ayında şirket değişikliğine gittiğini ve sendikanın yetki tespitini almasına rağmen 3 yıldır TİS yapmamak için mahkeme süreçleri de dahil her yöntemi denediniğini belirten Doğan "Temmuz 2020 tarihinden itibaren zam alamayan Bakırköy Belediyesi şirket işçilerine, işten atılma ve ücretsiz izne gönderilme başta olmak üzere, maaşların düşürülmesi, yemek paralarının 5 liraya indirilmesi, esnek, kuralsız ve güvencesiz çalıştırılma dayatılmaktadır" dedi.

"İşçiler Hak Kayıplarına Uğradı, Üç İş Cinayeti Yaşandı"

Bununla birlikte, sendikal baskı yapıldığını, zor ve baskı ile hak kaybına sebep olan bir çok farklı evrakın işçilere imzalatıldığını aktaran Doğan, gerekli iş güvenliği önlemlerini almayan Bakırköy belediye yönetiminin, göreve geldiği 2014 yılından bugüne kadar 6 işçinin iş cinayetinde hayatını kaybettiğini belirterek "Açıkça 6331 sayılı iş saglıgı ve güvenligi 4857 sayılı iş kanunu, 6356 sayılı sendikalar ve toplu sözleşme kanunu yok sayılarak, kanunsuzluk, hukuksuzluk ve adaletsizlik Bakırköy Belediyesi nde devam etmektedir" dedi.

"Milyonluk Ağırlama Gideri, İşçiye 5 Lira Yemek Ücreti"

"Bakırköy Belediyesi faaliyet raporlarında milyonluk ihaleler milyonluk temsil ve ağırlama giderleri başta olmak üzere 591 milyonluk devasa bütçede her harcama kalemine para bulunurken Bakırköy'ün yükünü çeken şirket işçilerine sıra gelince paramız yok açıklaması yapılmaktadır" diyen Doğan işçilere günlük brüt 5 lira yemek parası veren belediyenin, temsil ve ağırlama giderlerine 1 milyon 173 bin 558 lira harcadığını ve ramazan kolisi için 2020 yılında 1 milyon bütçe ayrıldığını fakat vatandaşa ve personele 2020 yılında ramazan kolisi dağıtılmadığını söyledi.

Kuralsız güvencesiz ve toplu sözleşmesiz çalıştırılarak 3.100 lira maaş ile günlük brüt 5 lira yemek parası veren Bakırköy Belediye yönetimine seslenen Doğan taleplerini ise "Kuralsız ve güvencesiz çalışmak istemiyoruz. Kanunsuzca işten atılan işçi arkadaşlarımız işlerine geri alınsın istiyoruz. İşçilerin toplu sözleşmesi yapılsın istiyoruz. İşçilerin demokratik ve anayasal talepleri yerine getirilsin istiyoruz. İşçilere yapılan zorlama ve baskılar son bulsun istiyoruz" diyerek özetledi.

Bakırköy Belediyesi işçileri yaşanan emek sömürüsüne ve işçi düşmanlığına karşı her çarşamba basın açıklaması ile birlikte hafta içi hergün 11.00 -17.00 saatleri arasında Bakırköy Özgürlük Meydan'ında direniş çadırında olacaklarını belirtti.