İşten Atılan İşçilerden Sheraton Hotel Bursa Önünde Eylem

Bursa Sheraton Hotel'de sendikalı 9 işçi işten atıldı. Dev Turizm İş Sendikası üyesi işçiler otel önünde basın açıklaması yaparak "Sessiz kalmayacağız, her yerde hakkımızı arayacağız" dedi.

Bursa Sheraton Hotel'de çalışan 9 işçi yoğun çalışma ve emek sömürüsüne karşı Dev Turizm İş Sendikası'na üye oldu. Sendikalı olan 9 işçi "işlerin azaldığı" gerekçesiyle işten atıldı. İşten atılan işçilerin geri alınması talebiyle Dev Turizm İş Sendikası Marmara Bölge Şubesi Sheraton Hotel önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "İşten Atmak Yasaklansın! İşimizi Geri İstiyoruz" yazılı pankart açılan eyleme BAMİS ve BATİS üyeleri destek verdi.

Eylemde konuşan Dev Turizm İş Sendikası Marmara Bölge Şube Başkanı Turgay Özdemir pandemi koşullarında işçilerin yaşadıkları sorunlara değinerek turizm işletmelerinde de patronların pandemiyi fırsata çevirdiğini belirtti. Uzun süre işsizliğe mahkum olan turizm emekçilerinin çalışma koşulları oluştuğunda ise işsizlik ve açlıkla tehdit edilerek ağır bir sömürü ve baskıya maruz kaldıklarını söyledi. Sheraton Hotel'de çalışan işçilerin insanca çalışma koşullarına sahip olmak için anayasal haklarını kullanarak sendikalı olduklarını fakat 9 işçinin işten atıldığını ve buna sessiz kalmayacaktırını vurguladı.

"İşimizi Geri İstiyoruz", Sendika Haktır Engellenemez" sloganları atan işçiler yaptıkları açıklamada Sheraton Hotel'deki ağır sömürü koşullarını aktardı.

5-8 Ağustos tarihleri arasında işten çıkarıldıklarını gerekçe olarak hotelin küçülmeye gideceğinin söylendiğini belirten işçiler Ancak biz çok iyi biliyoruz ki asıl gerekçe bu değil. Çünkü biz işten çıkarıldıktan sonra taşeron firmadan eleman çağırarak çalıştırıyorlar. Asıl işten çıkarılma sebebimiz sendikalı olmamız ve hak gasplarına karşı sesimizi yükseltmemizdir" dedi.

Çalıştıkları süre boyunca birçok hak ihlaline maruz kaldıklarını, pandemiyle beraber üzerlerine yüklenen yükün ağırlığını her geçen gün daha da hissettirdiğini belirten işçiler yaşadıkları sorunları sıraladı.

 

"Mesaiye Kalmak İstemeyenlere İşten Atma Tehdidi"

Sheraton Hotel işçileri, hotel yönetiminin pandemi sürecinde alarak çıkarılan işçilerin iş yükünün diğer işçilere yıkıldığını, haftalarca 07.00-15.00 saatlerinde çalışanlara düğün, sünnet vb etkinlikler olduğunda yeri yeri geldiğinde 7-8 saat mesai yaptırıldığını, mesaiye kalmayınca işten çıkarma yasağı bittiğinde işten atılmakla tehdit edildiklerini aktardı.

 

"Sürekli Fazla Mesai Verilip İzin Günleri Değiştirildi"

Teknik serviste çalışan işçilerin KÇÖ aldıkları halde kaçak bir şekilde çalıştırıldığını, haftalık izin günlerinin hotelin yoğunluğu gerekçe gösterilerek kendilerine sorulmadan sürekli değiştirildiğini söyleyen işçiler housekeeping departmanındaki arkadaşlarının ise sürekli fazla oda verilerek normal çalışma yoğunluğunun çok üzerinde çalıştırıldığını belirtti.

 

"Bir İki Saatlik Fazla Mesai Ücretini De İstemeyin"

Ön büro çalışanı arkadaşlarınıbin yapmış oldukları 1-2 saatlik mesailerinin karşılığını istememeleri gerektiğinin söylendiğini aktaran işçiler "İşten çıkan arkadaşlarımızın yerlerine yenisi alınmayarak kalanlara aşırı iş yükü yüklendi. Bu durum artık bizim için son damla olmuştu ve sendikalaşma kaçınılmazdı, örgütlenme süreci bu şekilde başladı" dedi.

 

"Müdürlerden Kafa Koparma Tehditleri"

Departman müdürlerinin mobbinglerine de maruz kaldıklarını belirten işçiler "Genel müdürün önünde kaç defa kafa kesmekle tehdit edildik. Kısa bir zaman önce gece müdürümüz Fatih arkadaşımız, sırf pandemi kurallarını patronun kızına ve yanındaki arkadaşlara hatırlattığı için işinden oldu" dedi.

 

"İşsizlik Ve Açlıkla Terbiye Edilmeye Karşı Sessiz Kalmayacağız"

Tüm bu hak gasplarına karşı seslerini yükselttikleri ve anayasal hakları olan sendikalaşmaya gittiğikleri için 9 kişinin işten çıkarıldığını belirten işçiler "Pandemi boyunca her türlü destekten yoksun kalan biz işçilerin çalışma koşulları daha da ağırlaştı. İşsizlik ve açlıkla terbiye edilmeye çalışılıyoruz. Ama yağma yok. Biz ekmeğimiz için olduğu kadar onurumuz için de çalışıyoruz ve yaşıyoruz. Bu kadar ezilmeye ve yok sayılmaya nereye kadar sessiz kalabiliriz. Biz geri adım attıkça karşımızdakiler daha da üstümüze geliyor. Bir araya gelerek, dayanışmayı büyüterek haklarımızı korumaktan ve geliştirmekten başka şansımız yok" dedi.

 

"Görünmez Kılınamayacağımızı Size Sürekli Hatırlatacağız"

Haklarını aramak için dava açtıklarını ama aynı zamanda meşru direniş haklarını da kullanacaklarını vurgulayan işçiler, "Buraya gelip görünmez kılınamayacağımızı size sürekli hatırlatacağız. Biz işçiler varız ve dünyayı yaratan bizim emeğimizdir. Sadece buraya gelmekle kalmayıp derdimizi anlatabileceğimiz ve dayanışmayı büyütebileceğimiz tüm alanlarda sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz. Sendikal örgütlenme hakkımız tanınana, işyerinde mobbing ve baskılar son bulana, işten çıkarılan arkadaşlarımız işe geri alınana kadar buradayız, bir yere gitmiyoruz" dedi.

İşçiler eylemi sloganlarla sonlandırdı.