< Adkotürk İşçilerinin Grevi Başladı

Tekgıda-İş Sendikası'na üye 21 işçinin dört ayı aşkın süredir eylemde olduğu hazır makarna üreticisi Adkotürk'te çalışan işçiler, 23 Ağustos günü yani eylemlerinin 130 gününde greve başladılar.

Tekirdağ Çerkezköy'de bulunan fabrikada patronun Tekgıda-iş Sendikası'nın tüm görüşme taleplerini reddetmesi üzerine işçiler greve gideceklerini açıklamış, yönetim de grev öncesi işçileri tehdit etmişti.

Çevre ilçelerden getirilen çevik kuvvet polisleri sabahın erken saatlerinde fabrika etrafında güvenlik oluşturmuş, patronlar grev günü için özel servis şoförleri ayarlamıştı. Erken saatlerde servislerle işyerine gelen işçilerin greve katılmasını engellemek için polis, kapıda bekleyen işçilerle servisler arasına bariyer oluşturdu. Sendikalı işçiler fabrika servislerine alınmayınca, kendi imkanlarıyla grev alanına gelmişlerdi. Servisler direk fabrika içine girmeye kalksa da, grevdeki kadın işçiler bahçe kapılarını kapatarak araçlarda sendikalı işçileri arasalar da, hiç biri araçlara alınmadan geldiği için kimseyi bulamadılar. Servis araçlarının durdurulması üzerine polisler, kadın işçilere saldırarak kalkanlarıyla grev meydanına kadar sürdüler. Sloganlar atan işçiler grev alanında öfkeli sloganlar ve halaylarla bekleyişe geçtiler. Bu esnada vardiyası biten işçiler de greve katılmamaları için fabrikadan dışarıya çıkarılmadılar.

Gün içinde Adkotürk yönetimi, 130 gündür kapıda eylemde olan kadınlar dahil, greve çıkan işçileri tek tek arayarak para teklif ederek grevi kırmaya, içeriye üretime çağırdı. Sendika temsilcisi Yunus Durdu bunu bir açıklama yaparak teşhir etti.

Sabah grev pankartının asılmasından itibaren Mücadele Birliği okurları, İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü de işçilerin yanında idi. İşçilerin grev alanında bekleyişi sloganlar ve halaylarla sürüyor.