< Greve Çıkan Adkoturk İşçilerine Polis Saldırısı

Sendikalı oldukları için işten atılan ve 130 gündür fabrika önünde eylemde olan Tek Gıda İş Sendikası üyesi Adkoturk işçileri bugün greve çıktı. Fabrika önünü ablukaya alan polis çalışmak için işçi getiren servisleri engelleyen işçilere ve dayanışma gelenlere saldırdı.

Tekirdağ Çerkezköy’de faaliyet hazır makarna çeşitleri üreten AdkoTurk fabrikasında çalışan işçiler sömürü baskı ve tehditlere karşı Tek Gıda İş Sendikası'nda örgütlendi.

Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler AdkoTurk patronunun tüm engelleme girişimleri, baskı ve tehditlerine rağmen örgütlenmeyi başardı. Tek Gıda İş Sendikası yetkiyi almasına karşın Adkoturk patronu TİS masasına oturmak yerine işçiler üzerindeki baskı ve tehditleri arttırdı, sendika düşmanlığını sürdürerek sendika temsilcilerinin de aralarında olduğu işçileri Kod 29 ile işten attı. Kimilerini ise ücretsiz izine çıkardı.

130. Günde Grev

Bu saldırılara sessiz kalmayan işçiler fabrika önünde eyleme başladı. Patronun eylemde de süren tehdit, baskı, rüşvet teklifi ve saldırılarına karşı 99 gün kararlılıkla mücadeleyi sürdürdü. Sendikanın gerekli hukuki süreci tamamlaması üzerine işçiler bugün greve çıktı.

Grev Kırıcı Patrondan Prim Rüşveti

Grev öncesi Adkoturk patronu grev kırıcılığına devam ederek Ağustos ayında çalışanlara yarım maaş prim verileceği çalışan sayısının ve üretim yoğunluğunun %98 olması halinde ise tam maaş prim verileceğine ilişkin duyuru astı. Fabrika panosuna asılan duyuruda:

"Mavi Yakalı Personelin Dikkatine Özellikle son gunlerde geçirdiğiniz zor ve yoğun süreçlerden dolayı yönetim kararına göre Ağustos ayı için verimliliği, çalışan sayısı ve çalışma saatleri hesaplanarak en az yarım maaş ekstra prim ödemesi yapılacaktır.

Not: Yukarıda belirtilen ödeme için Ağustos ayında çalışılması gereken toplam çalışma saatinin ve çalışan sayısınıN %98 olması durumunda tam maaş ekstra prim ödeme yapılması durumu değerlendirilecektir

Ay sonunda yapılacak ödeme için 30 Ağustos resmi tatil olması nedeniyle ödemeler 27 Ağustos 2021 Cuma gunu yapılacaktır. Bilgilerinize..." denildi.

Fabrika Önünde Polis Barikatı Ve Saldırı

Sabah fabrika önüne gelen işçiler fabrika önünün çevik kuvvet polisi tarafından ablukaya alındığını gördü.

Adkoturk işçileri İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu sınıf dostlarıyla birlikte fabrika bahçesinin parnaklıklarına sloganlar eşliğinde grev pankartını astı. İşçiler fabrikaya gidecek olan sendikalı işçilerin servislere alınmadığını ve vardiyası biten işçilerin ise dışarı çıkamadığını öğrendi.İşçiler grevdeyken çalışacak olan işçileri toplayan servislerin fabrikaya girmesini engellemek isteyen işçilere ve dayanışmaya gelenlere polis saldırarak kalkanlarla iterek fabrika önünden uzaklıklaştırmaya çalıştı.

Polis ile işçiler arasında uzun süre arbede yaşandı. İşçiler "Kahrolsun İşçi Düşmanları", "Sendika Haktır Engellenemez", "Direne Direne Kazanacağız", Yaşasın Örgütlü Mücadelemiz" sloganlarıyla saldırıyı protesto etti.

Sendikalı İşçiler Servise Alınmadı

Servisleri durdurduklarında sadece örgütsüz birkaç işçinin servise alındığını sendikalı işçilerin ise bu işçilerle konuşup greve dahil etmemesi için servislere alınmadığını ortaya çıktı. İşçiler servislerdeki arkadaşlarına grevde olduklarını ve çalışmamaları gerektiğini söyledi.

Bir süre polisle yaşanan tartışmanın ardından Adkoturk işçileri grev hazırlıklarını tamamlayarak sloganlar ve müzik eşliğinde grev halayları çekmeye dayanışmaya gelen dostlarıyla sohbet etmeye başladı.

AdkoTurk işçileri "Sendika hakkımıza sahip çıktık. Burada 98 gün direndik. Patron sendikamızı tanıyıp TİS masasına oturuncaya kadar grevimiz de devam edecek" diyerek mücadele kararlılıklarını dile getirdi.