KESK Üyeleri Kadıköy'den Kocaeli'ne Uğurlandı

İktidarın TİS görüşmelerindeki sefalet ücreti teklifine karşı dün Ankara'ya yürüyüş başlatan KESK, İstanbul'dan Kocaeli'ye doğru yola çıktı.

KESK üyelerinin iktidarın TİS görüşmelerindeki sefalet ücreti teklifine karşı "İnsanca Bir Yaşam Demokratik Grevli Toplu Sözleşme İçin Mücadeleyi Birlikte Büyütüyoruz" şiarıyla dün başladıkları Ankara'ya yürüyüş devam ediyor.

KESK TİS görüşmeleri devam ederken, hükümetin verdiği sefalet teklifine karşı Ankara yürüyüşü gerçekleştiriyor. 18 Ağustos'ta Edirne ve Batman’dan Ankara’ya başlayan yürüyüşün Edirne kolu dün akşam İstanbul’a ulaştı. Batman yürüyüş kolu ise Antep’te gerçekleştirilen basın açıklamasından sonra Adana’ya yola çıktı.

Edirne'den yola çıkan ve akşam İstanbul'a ulaşan KESK üyeleri bu sabah Kadıköy Beşiktaş İskele Meydanı'nda yapılan basın açıklamasının ardından İstanbul'dan Kocaeli'ye doğru yola çıktı.

Basın açıklamasında konuşan KESK Eş Başkanı Mehmet Bozgeyik, Batman’dan yürüyen KESK üyelerinin polis tarafından engellenmeye çalışıldığını hatırlarak “Bu engellemeleri tanımıyoruz, biz en demokratik haklarımız için mücadele yürütüyoruz” dedi.

İktidarının tutarsız politika ve söylemleri olduğunu belirten Bozgeyik, sermaye yanlısı iktidarın bu politikalarının 3,5 milyon kamu emekçisini, ve 2 milyon kamu emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerine de aynen yansıdığını söyledi.

Bozgeyik “Siyasal iktidar 12 Ağustos’ta Çalışma Bakanı tarafından yapılan teklifle aileleri ile birlikte 20 milyonluk devasa bir kitleyle açıkça dalga geçilmiştir.Öncelikle KESK olarak 5,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklinin yıllardır biriken yüzlerce sorunu orta yerde dururken sadece bir kaç başlığı içeren üstelik vaat niteliğini aşmayan bir yaklaşımın 'Toplu Sözleşme teklifi' gibi sunulmasını kınıyoruz" dedi. Sözleşme teklifinde kamu emekçilerinin sorunlarını çözecek hiçbir maddenin yer almadığını vurgulayan Bozgeyik, “4/C’li 4/B’liler” olarak bilinen kamu emekçilerinin ek ödeme, emeklilik gibi temel sorunlarının çözümü yoktur. Sayıları yüz bini aşan Yardımcı Hizmetler Sınıfının yaşadığı mağduriyetlerin giderilmesi yoktur. Torpilin, kayırmanın kapsını sonuna kadar açan mülakat sitemine son verilmesi yoktur. Kamu emekçilerini Hakem Kurulu vasıtası ile siyasal iktidarın iki dudağı arasından çıkacak kararlara mahkûm eden, grev hakkımızı yok sayan mevcut sistemin değiştirilmesine yönelik en küçük bir adım yoktur. OHAL KHK’leri ile sorgusuz-sualsiz işinden ekmeğinden edilen kamu emekçilerinin görevine iadesi yoktur. Kadın kamu emekçilerine yönelik ayrımcılığın ortadan kaldırılması yoktur. Kamu kurumlarında ücretsiz kreşler açılması, söz konusu kreşler açılıncaya kadar kreş yardımı verilmesi yoktur” dedi.

Bozgeyik, kamu emekçilerin resmi enflasyon verilerinin temel alındığı maaş artışlarıyla daha fazla yoksullaştırıldığını, emekçilerin gelirlerinin eridiğin söyledi. KESK olarak maaş artışlarında yoksulluk sınırını esas aldıklarını belirten Bozgeyik, tekliflerini "Hiçbir kamu emekçisi hanesi yoksulluk sınırı altında kalmasın" diyerek hazırladıklarını söyledi. Bozgeyik, "Buradan hareketle bu dönem teklifimizde eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline geçen tutarın eş, çocuk, kira, yakacak, ulaştırma, yemek, ikramiye gibi kalemlerle Haziran itibari ile 9 bin 332 TL olan 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını temel aldık" dedi.

Bozgeyik, sözlerini "Bugüne kadar sizin adınıza 'yetkili' olarak masaya oturanların yaptığı yanlışların, eksiklerin faturasını maaşlarınızda her yıl daha fazla erime, daha fazla yoksullaşma, daha fazla güvencesizleşme ile ödediniz. Ödemeye de devam ediyorsunuz. Artık yeter demenin vakti çoktan gelmiştir" dedi. Kamu emekçilerinin, emekliklerin ortak hak ve çıkarlarını savunmak için üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarını ifade eden Bozgeyik, "Bunun için ayrım yapmaksızın hepinizi insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırıldığı gerçek bir toplu pazarlık sistemi için tüm konfederasyonları, kamu emekçilerinin birlikte ortak mücadele etmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz" diyerek tamamladı.

Basın açıklaması “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber, Ya Hiç Hiçbirimiz”, “Savaşa Değil Emekçiye Bütçe” sloganlarıyla sona erdi ve KESK üyeleri Kocaeli'ne uğurlandı. Burada da açılama yaparak taleplerini dile getirecek ve Ankara yürüyüşüne devam edecek.