< KESK'in Ankara Yürüyüşü Başladı

 

KESK'in TİS görüşmelerinde hükümetin açıkladığı teklife karşı Ankara yürüyüşü bugün Batman ve Edirne'den olmak üzere iki koldan başladı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK), Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde hükümetin açıkladığı teklife karşı "İnsanca Bir Yaşam, Demokratik, Grevli Toplu Sözleşme İçin Mücadeleyi Birlikte Büyütüyoruz" şiarıyla Edirne ve Batman'dan olmak üzere Ankara'ya yürüyüşü bugün başladı.

Bu sabah Batman ve Edirne'den başlayan yürüyüş kolları yolları üzerindeki kent merkezlerinde yaptıkları açıklamalarda taleplerini dile getirerek Ankara'ya ulaşacak. Türkiye’nin dört bir yanından yürüyüşe katılacak emekçiler 20 Ağustos’ta Ankara’da olacak.

 

Batman Eğitim Sen Önünden Yürüyüş Başladı

Yürüyüşün Batman ayağı için KESK üyeleri Eğitim Sen Batman Şube binası önünde bir araya geldi. Kamu emekçileri buradan Atatürk Parkı’na yürüyüş düzenledi. KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve yöneticileri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticilerinin de katıldığı yürüyüşün ardından parkta açıklama yapıldı.

Burada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Ücret artışımızı artıracak teklifte yine bir hiç çıkmıştır. Yıllardır taleplerimiz görmezden geliniyor. Milyonlar aç bırakılarak halkları gasp ediliyor. TİS görüşmeleri başlamadan önce hükümet yetkilileri büyüyen Türkiye’den bahsetti. Ancak masaya gelindiğinde ise bunu göremedik” şeklinde konuştu. Yeşil, hakları için alanda olmaya devam edeceklerini belirterek, “Hak verilmez alınır” dedi.

 

Mardin Artuklu'da KESK Üyelerine Polis Engeli

Batman'dan Ankara'ya başlattığı yürüyüş kolu Diyarbakır'dan sonra Mardin'e ulaştı. Artuklu ilçesinde bulunan DEDAŞ Parkı'nda açıklama yapmak isteyen heyete Mardin Valiliği'nin almış olduğu "Eylem ve etkinlik yasağı" kararı gerekçesi ile izin verilmek istenmedi.

Polis ablukasına alınan kamu emekçileri, açıklamanın engellenmesi üzerine parkta sloganlar eşliğinde oturma eylemine geçti. Oturma eylemi sırasında alkışlar eşliğinde "Zafer Direnen Emekçinin Olacak" sloganı atan emekçiler, oturma eylemlerine devam ederken, polis amiri KESK'liler ile görüşmek istedi. Yapılan görüşmeler sonucunda polisler sendika binası önünde açıklama yapılabileceğini belirtirken, KESK'liler kabul etmedi.

 

Polis Engeline Karşı Sloganlarla Protesto Yürüyüşü

Bir süre oturma eylemine devam eden kamu emekçileri, daha sonra sendika binasının önünde açıklama yapmaya karar vererek, binaya kadar yürümek istedi. Polisler, kamu emekçilerinin önünü bu defa da yürüyüş yaptıkları gerekçesi ile keserek, yürüyüşe izin vermeyeceklerini, araçlarla sendika binası önüne geçilmesini istedi. Ancak emekçiler, bunu kabul etmeyerek yürüyüşlerine devam etti.

Sendika binası önüne kadar ellerinde döviz ve önlükleri ile yürüyüş gerçekleştiren kamu emekçileri sendika binası önünde "Emekçiye Değil Çetelere Barikat" ve "Hak Verilmez Alınır, Zafer Sokakta Kazanılır" sloganları eşliğinde açıklama yaptı.

 

"Sesimizi Kesmek İsteyenlere Karşı Mücadeleyi Yükselteceğiz"

KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, TİS görüşmelerine dair açıklama metinlerini Mardin Valiliği'nin engelleme girişimlerini protesto amacıyla Mardin'de yapmayacaklarını dile getirerek, başlatılan yürüyüş kapsamında gidilen her yerde açıklamaların yapıldığını söyledi. Batman ve Diyarbakır'da coşkulu bir şekilde yaptıkları açıklamalarına Mardin'de keyfi bir engelleme olduğunu kaydeden Yeşil, TİS sürecini hükümet ile yürüten en büyük konfederasyon olmalarına rağmen engelleme ile karşılaşmalarının kendilerini üzdüğünü ifade etti. Valiliğin engelleme kararını protesto ettiklerini dile getiren Yeşil, "Sesi kısılması gerekenler emekçiler değil, hak ve özgürlük mücadelesinde olanlar değil; bu ülkede yalana, talana, ranta yol açan ve bu konuda her türlü yolsuzluğu ve haksızlığı yapanlardır" dedi. Yeşil, seslerinin kesilmesine karşı her türlü hakları için mücadeleyi yükselteceklerini ifade etti.

Kitle açıklamayı engelleme girişimlerini alkış ve zılgıtlarla protesto ederek, sonlandırdı. Heyet açıklamanın ardından Urfa'ya doğru yola çıktı.

 

KESK Diyarbakır'da Üyeleriyle Buluştu

Öğleden sonra Diyarbakır’a ulaşan KESK üyeleri Diyarbakır Defterdarlık binası önünde bir açıklama yaptı.

Burada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Kablan Yeşil, bir kez daha taleplerini sıra getirerek, yürüyüşlerini kararlılıkla sürdüreceklerini ifade etti.

 

KESK Üyeleri Edirne'den Yola Çıktı

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik’in yer aldığı yürüyüşün Edirne Kolu ise sabah saatlerinde başladı. Edirne’de yapılan açıklamadan sonra yola çıkan KESK’liler ilk olarak Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine uğrayarak burada bir açıklama yaptı. Kamu emekçileri buradan İstanbul'a devam etti.

 

Edirne Kolu İstanbul'da Karşılandı

Yürüyüş’ün Edirne kolunu akşam saatlerinde Mecidiyeköy'de Cevahir AVM önünde KESK İstanbul Şubeler Platformu karşıladı. DİSK yöneticileri, Dev Yapı İş Sendikası üyeleri, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm ve Musa Piroğlu da açıklamaya katılarak kamu emekçilerine destek verdi.

Burada yapılan açıklamada konuşan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik iktidarın yaptığı teklifin kamu emekçileri açısından bir hayal kırıklığı olduğunu belirterek "Yıllardır yoksulluk sınırında yaşanan artış ile maaşlarımızda yaşanan artış arasındaki makas açıldı" dedi.

 


"Hiçbir Kamu Emekçisi Yoksulluk Sınırı Altında Kalmasın"

Bozgeyik, "Dönem teklifimizde eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline geçen tutarın eş, çocuk, kira, yakacak, ulaştırma, yemek, ikramiye gibi kalemlerle Haziran itibari ile 9 bin 332 TL olan 4 kişilik ailenin yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmasını temel aldık. Eşi çalışmayan, iki çocuklu en düşük maaşı alan kamu emekçisinin eline geçen tutarın söz konusu yardımlar ve ikramiye ile birlikte 2022 Ocak itibari ile 10 bin 400 TL'ye çıkarılmasını teklif ettik. Buna göre tüm kamu emekçilerinin maaşlarının yardım, ikramiye kalemlerinin dışında yüzde 43,5 artırılmasını talep ettik. KESK olarak bizim teklifimiz açısından bir şey değişmemiştir. Çünkü biz her dönem olduğu gibi bu dönemde yine aynı temel noktadan yani 'Hiçbir Kamu Emekçisi Hanesi Yoksulluk Sınırı Altında Kalmasın' noktasından hareket ettik. Ancak diğer konfederasyonlar için bir şeylerin değiştiğini söyleyebiliriz" diyerek taleplerini ifade etti.

 

"İnsanca Çalışma Ve İnsanca Yaşam İçin Birlikte Mücadele Edelim"

Bozgeyik emekçilere seslenerek ekonomik, sosyal özlük haklarında yaşanan kayıpların doruk noktasına çıktığı bu kritik dönemde birleşik mücadelenin büyütülmesi gerektiğini vurguladı. Bozgeyik, "Bunun için ayrım yapmaksızın hepinizi insanca yaşamaya yetecek bir ücret, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, grev hakkımızın önündeki engellerin kaldırıldığı 'Gerçek Bir Toplu Pazarlık Sistemi' için tüm konfederasyonları, kamu emekçileriyle birlikte ortak mücadele etmeye, omuz omuza vermeye çağırıyoruz" çağrısında bulundu.

KESK üyeleri İstanbul'da yarın saat 10.00'da Kadıköy'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda basın açıklaması yaprak buradan Gebze ve İzmit üzerinden Ankara'ya devam edecek.