< AdkoTurk Patronundan İşten Atma Tehdidi

Sendikaya üye oldukları için Kod 29 ile işten atılan Tek Gıda İş üyesi Adko Turk işçileri, 4 ay süren eylemlerinin ardından greve hazırlanırken, AdkoTurk yönetimi işçileri işten atmakla tehdit etti.

Sendikaya üye oldukları için Kod 29' ile işten atılan Tek Gıda İş Sendikası üyesi Adko Turk işçileri, 4 ay süren direnişlerinin ardından greve hazırlanırken, AdkoTurk yönetimi işçileri işten atmakla tehdit etti.

Çerkezköy OSB'de bulunan İndomie AdkoTurk işçileri Tek Gıda İş'e üye oldu Uzun süren hukuk mücadelesinden sonra sendika toplu sözleşme haklarını kazandı. Fakat Adkoturk patronu TİS masasına gelmediği gibi sendika temsilcilerinin de aralarında bulunduğu 20 işçiyi Kod29 ile işten attı.

AdkoTurk işçileri fabrika önünde çadır kurarak eyleme başladı ve dört aydır mücadeleyi sürdürüyor. İşçiler sendikanın gerekli yasal süreci tamamlaması üzerine 23 Ağustos'ta toplu sözleşmeden doğan haklarını kullanarak greve çıkacak.

İşçiler grev hazırlığındaykenşirket yönetimi yayınladığı mesajda işçileri işten atmakla tehdit etti. "Sendikanın zorla sözleşme yapmaya çağırdığını" iddia eden AdkoTurk, "Grev kararı ile greve katılan işçiler işyerinden ayrılmak zorundadır. Geri dönüşü olmayan bir karar sadece sizleri değil ailenizi ve toplumu sokabilecektir. Greve katılan işçilerin işyerine giriş çıkışları engellemeleri yasaktır. Greve katılmayıp çalışan işçilerin ürettiği ürünlerin satılmasına ve işyeri dışına çıkarılmasına, gerekli maddelerin, araç ve gereçlerin işyerine sokulmasına engel olunamaz" diyerek kanunen işçilerin hakkı olan her şeyi "suç" ilan etti.

AdkoTurk'ün bu açıklamasının aksine işçiler gerek süren eylemde gerekse de greve çıkarak yasalarda da yer alan en temel haklarını kullanıyor. AdkoTurk patronu ise yaptıklarıyla sendikal örgütlenmeyi hedef aldığı için hapis cezası da dahil cezaya tabi suçları işliyor.

Son olarak işçiler greve çıktıklarında işçi alımı ve ürün çıkışı yapılamayacağına ilişkin mahkeme Baldur işçileri lehine karar vermişti. 2021'in şubat ayında Birleşik Metal-İş Kocaeli'deki Baldur Süspansiyon'da patronun grevdeki işçilerin yerine işçi alıp çalıştırmasını ve dışarıya ürün giriş çıkışı yapılmasını mahkemeye taşımış, işçilerin lehine sonuçlanan davada mahkeme greve katılan işçilerin yerine alınan 12 işçinin çalışmasının ve yasa dışı şekilde ürün giriş çıkışı yapılmasının engellenmesine karar vermişti.