< < Pegasus'ta İşten Atma Saldırısı Devam Ediyor

Pegasus havayolu şirketinde sendikalı işçilere yönelik işten atma saldırıları devam ediyor. Daha önce 40 işçiyi işten atan Pegasus 11 işçiyi daha tazminatsız işten çıkardı.

Pegasus hava yolu şirketinin İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda bulunan şubesinde DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası’nda örgütlenen işçilere yönelik işten atma saldırısı devam ediyor. 1 Temmuz’da işten çıkarma yasağının bitmesinin hemen ardından 40 işçiyi tazminatsız çıkaran şirket bu kez de sendikalı 11 kişiyi “performans düşüklüğü” bahanesi ile işten çıkardı.

 

“Sendikalaşma Kararlılığımız Sürüyor”

DİSK Nakliyat-İş Sendikası Genel Sekreteri Erdal Kopal, işten atma saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada Pegasus patronunun tehditle vazgeçiremediği öncü işçileri işten atarak yıldırmaya çalıştığını belirtti. Türkiye’deki patronların yasa tanımaz, sendika tanımaz tavrının bu kez Pegasus’ta görüldüğünü ifade eden Kopal, tüm bu engelleme, baskı ve tehditlere rağmen sendikalaşma kararlılığı ve iradesiyle yol almaya devam ettiklerini belirtti.

Sendikalı işçilerle birlikte eylemlerin sürdüğünü ifade ede Kopal Sabiha Gökçen Havalimanı personel giriş-çıkışlarında dağıttıkları bildirilerle Pegasus işçilerine sendikaya üye olma çağrısı yaptıklarını belirtti.

 

“Sendikalaşmayı Kırmak İstiyorlar”

Pegasus'ta 6500 kişinin çalıştığını ve sendikalaşmayı kırmak, gözdağı vermek için sendikaya üye olan işçilere Kod 29, ücretsiz izin kısa çalışma ödeneği gibi saldırılarda bulunulduğunu aktaran Kopal, "İşçiler en ufak bir problemde istifa baskısı ve işten çıkarma tehditi altında çalışmaya zorlanıyor. Düşük ücretlerle çalışan işçiler üzerinde baskı ve mobbing çok yoğun. Dinlenmeden uçuşa gönderiliyor, uçuşun olmadığı günlerde de evde hazır beklemeleri isteniyor. Sosyal yaşamları yok sayılan işçiler kölece çalışma koşullarına karşı Nakliyat-İş’e üye oldular.”

 

"Ödül Almış İşçiler Performans Bahanesiyle İşten Atıldı"

Pegasus patronunun önceki zamanlarda 400-500 işçi çıkarılacağı söylentilerini yaydığı ancak işçilerin kararlılığı ve direnişi nedeniyle böyle bir işçi kıyımına cesaret edemediğini belirten Kopal Performans düşüklüğü bahanesiyle daha önce ödül alan kişilerin işten çıkarıldığını aktardı.

 

"İşçiler Problemlerin Kalıcı Şekilde Çözülmesini İstiyor"

Daha önce hiç zam yapılmayacağını söyleyen Pegasus patronunun yine eylemlerin etkisiyle önce %7, ardından %15 zam yaparak içerde çalışan işçileri sendikadan vaz geçirmeye çalıştığını aktaran Kopal, "Ancak Pegasus çalışanları öfkeli ve kalıcı bir şekilde problemlerin çözülmesini istiyor. Nakliyat-İş olarak insanlık dışı çalışma koşullarına izin vermeyeceğiz. Pegasus’u büyüten işçiler bu eziyeti hak etmiyor. Pegasus’a sendika girecek” dedi.