İSİG Meclisi: "Temmuz Ayında 146 İş Cinayeti!"

İşçi sağlığı ve iş güvenliği Meclisi'nin hazırladığı iş cinayetleri raporuna göre Temmuz ayında en az 146 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Covid-19'un bir işçi sınıfı hastalığı olduğunu ifade eden İSİGM işçilere aşı olmaları çağrısında bulundu.

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi her ay düzenli olarak yayınladığı ilk cinayetleri raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre Temmuz ayında en az 146 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi raporunda son dönemlerde kamuoyunda öne çıkan aşı olup olmama tartışmalarına da değindi.

 

"17 Ayda 1168 İşçi Ve Binlerce İşçi Yakını Covid- 19 Nedeniyle Yaşamını Yitirdi"

Türkiye’de ilk COVID-19 vakasının bildirilmesinin üzerinden geçen 17 ay içinde en az 1168 işçinin Covid-19 nedeniyle hayatını kaybettiğini on binlerce işçinin ise hastalandığını, Covid-19 nedeniyle ölümlerin binlercesinin ise neredeyse tamamının işçilerin aileleri ve bir evvelki işçi kuşağı olan emekliler olduğunu kaydettiği raporda "COVID-19’un bir işçi sınıfı hastalığı olduğunun en büyük göstergesi. Yani salgın sürecinde Türkiye, tarihin en büyük ‘işçikırımı’ ile karşı karşıya kaldı" denildi.

 

"İktidar Aşılamada Geç Kaldı"

Pandemi sürecinde sınıf hareketinin en önemli taleplerinden birisinin de acilen aşı temin edilmesi ve sınıfın tümünün aşı olma hakkı olduğunu ifade eden İSİG Meclisi, iktidarın bu noktada geç kaldığını ve bu yılın bahar aylarında başta sağlık, eğitim, belediye, metal, tekstil, büro ve güvenlik emekçileri olmak üzere onlarca işçi ve emekçinin aşının geç temin edilmesi nedeniyle hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Salgın nedeniyle işçi sınıfının bütünsel taleplerine raporlarda değinilerek alanlarda bu taleplerin karşılanması için mücadele ettiklerini ifade eden İSİG Meclisi, aklın ve bilimin ışığında Covid-19 aşısına da değinmek gerektiğini belirtti.

 

"Salgını Sona Erdirmek İçin Aşı Her Kesime Ulaşmalı"

Salgınla mücadelenin ve salgının bitmesinin en önemli araçlarından birinin aşılama olduğu, bilim ve salgınlar tarihinin aşıların ve toplumun geneline ulaşmış aşılamanın yaşamı ve geleceği nasıl kurtardığının örnekleri ile dolu olduğu belirtilen raporda Covid-19 salgınını sona erdirmenin yolunun her kesime ulaşmış yaygın aşılama ile mümkün olacağı belirtildi..

Salgının bitmesi için toplumsal bağışıklık sağlanması ve bunun için toplumun yüzde 70-80’inin çift doz aşı olması vurgulayan İSİG Meclisi raporunda Türkiye’de şu an Biontech veya Sinovac aşılarından en az iki doz olanların sayısının 29 milyon, oransal olarak ise yüzde 40 civarında olduğunu belirtti.

 

"Yaşamak Ve Yaşatmak İçin Aşı Olalım"

İSİG Meclisi raporda işçilere aşı olmaları konusunda da çağrıda bulundu

Raporda "İktidarın salgın politikaları ve sürece dair açıkça paylaşılmayan bilgilerden dolayı tereddütlerin olduğunu biliyoruz, anlıyoruz. Ancak COVID-19 aşı ile önlenebilir bir hastalıktır. Alanlarda nasıl insanca yaşanacak bir ücret, güvenceli çalışma, sendika hakkı, iş cinayetlerine ve salgında bize dayatılan koşullara karşı birlikte mücadele ediyorsak şimdi de birbirimize ve ailelerimize karşı sorumluluğumuz için ‘Yaşamak ve yaşatmak için COVID-19 aşılarını olalım’" denildi.

 

"Temmuz Ayında En Az 146 İş Cinayeti!"

İSİG Meclisi'nin %83’ünü ulusal basından; %17’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak elde ettiği bilgilere göre Temmuz ayında en az 146 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

Rapora göre • Ocak ayında en az 203 işçi, • Şubat ayında en az 142 işçi, • Mart ayında en az 144 işçi, • Nisan ayında en az 257 işçi, • Mayıs ayında en az 236 işçi, • Haziran ayında en az 173 işçi, • Temmuz ayında en az 146 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

2021 yılının ilk yedi ayında ise iş cinayetlerinde en az 1301 işçi hayatını kaybetti.

Temmuz ayında iş cinayetinde hayatını kaybeden 146 emekçinin 116’sı ücretli (işçi ve memur), 30’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

İş cinayetlerinde ölenlerin 13’ü kadın işçi, 133’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, madencilik ve sağlık işkollarında meydana geldi.

Sekiz göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 4’ü Suriyeli, 2’si Türkmenistanlı, 1’i Afganistanlı ve 1’i Güney Koreli.

Ölümler en çok tarım/orman, inşaat/yol, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, madencilik, metal, enerji, belediye/genel işler, kimya ve konaklama işkollarında meydana geldi.

Tarım işkolunda 24 işçi ve 21 çiftçi hayatını kaybetti. İnşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.

Temmuz ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 2’si (yüzde 1,3) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler eğitim ve metal işkollarında çalışıyordu.

En fazla ölüm nedenleri trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, patlama/yanma ve şiddet.

Bir maden işçisi kene ısırması sonucu yakalandığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedeniyle kaybetti

12 tarım ve 11 taşımacılık işçisi trafik/servis kazası nedeniyle hayatını kaybetti.

İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 14’ü yüksekten düşme nedenli.

 

En Az 10 Çocuk İş Cinayetinde Yaşamını Yitirdi

Raporda 10 çocuk işçinin çalışırken hayatını kaybettiği, çocuk işçilerin tarım, ağaç, inşaat, enerji ve taşımacılık iş kollarında çalıştığı belirtildi.

 

51 Yaş Ve Üstü 40 Emekçi İş Cinayetinde Yaşamını Yitirdi

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 40 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, büro, metal, inşaat, enerji, taşımacılık, tersane, sağlık ve belediye işçileri.

Yaş gruplarına göre ise, • 14 yaş ve altı yaş grubunda 3 işçi, • 15-17 yaş grubunda 7 işçi, • 18-27 yaş grubunda 26 işçi, • 28-50 yaş grubunda 64 işçi, • 51-64 yaş grubunda 30 işçi, • 65 yaş ve üstü yaş grubunda 10 işçi, • Ve yaşını öğrenilemeyen 6 işçi hayatını kaybetti.

Raporun ayrntıları ve grafikler için: http://www.isigmeclisi.org/20681-temmuz-ayinda-en-az-146-isci-hayatini-kaybetti

.