Bursa'nın Gemlik ilçesinde Yazaki Otomotiv'de TOMİS üyesi olduğu için işten atılan ve 43 gün fabrika önünde eylem yapan Dilek Gültekin hukuki mücadeleyi kazandı. Konuya ilişkin açıklama yapan TOMİS, üyesi Sinbo işçisinin Kod 29'a karşı İstanbul'dan Ankara'ya yürüyüşünü selamlayarak "Yazaki'de kazandık Sinbo'da da kazanacağız" dedi.
2017 yılı Temmuz ayında işten atılan Gültekin 43 gün fabrika önünde işe iadesi talebiyle eylemini sürdürürken bir bir yandan da hukuki yollardan hakkını aradı.
TOMİS üyesi Dilek Gültekin' in işe iade ve sendikal tazminat talebiyle açtığı davada karar Dilek Gültekin lehine verildi. Dava kararında, Yazaki Otomotiv şirketinin, sendikal faaliyeti engellemeye çalıştığı, sendika üyelerini işten çıkardığı belirtildi.
Fabrikada sendikal faaliyet yürüten TOMİS üyesinin, haksız hukuksuz bir şekilde iş akdinin feshedildiğinin bu kararla bir kez daha ispatladığını belirten TOMİS, yaptığı yazılı açıklamada işçiler ve emekçilere yönelik saldırılara değinerek İstanbul'da Sinbo fabrikasında yaşanan sömürüye ve yürütülen sendikal faaliyetlere değinerek Dilbent Türker'in Kod 29'a karşı mücadele verdiği hatırlatıldı.
"Sırada Sinbo Var!"
Açıklamada "Sinbo patronunun mobbing, baskılarının yanı sıra, işten çıkarmalar, ücretsiz izin, KOD 29 vb. saldırıları hiç eksik olmadı. Sendikamız bu hukuksuzluklara, kölece çalışma koşullarına karşı bugüne kadar mücadele etti, etmeye devam edecek. Yazaki' de kazandık, Sinbo' da da kazanacağız. Ankara Yürüyüşümüz ile mücadelemiz sürüyor!" denildi.
Sendikal faaliyetin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını gerektiği ifade edilen açıklamada "Sendika üyesi olmak, sendikal faaliyet yürütmek anayasal ve yasal bir haktır. Uluslararası sözleşmeler ile teminat altına alınmıştır. Sendikal faaliyeti engelleyen kişi ve şirketler hakkında gerekli cezai yaptırımların artırılmasını istiyoruz" denildi.
İşe İade Hakkı, Patronun İnsiyatifine Bırakılmamalıdır!
Sinbo 'da, Yazaki' de ve daha birçok fabrikada sendika üyesi olduğu için işten çıkarılan işçilerin davaları kazanmasına rağmen işbaşı yaptırılmadığına dikkat çekilen açıklamada "Sadece sendikal tazminat kazanımı ile yetinilmesi isteniyor. Patron isterse işe iade ediliyor. Patron istemezse 4 maaş tutarında ücret karşılığında işçi, aynı işyerinde çalışma hakkından mahrum bırakılıyor. Bu açıkça sendikal faaliyetin engellenmesidir. Sendika üyesi olan, sendikal faaliyet yürüten işçilerin işten çıkarılması engellenmelidir. Sendikal faaliyeti mahkeme kararlarıyla ispat edilen işçilerin iş başı yapma hakkı patrona değil, işçiye tanınmalıdır" denilerek sendikanın insanca çalışma koşullarına ve insanca yaşama koşullarına sahip olmak için mücadeleye devam edileceği vurgulandı.