< Sinbo İşçisinin Kod 29'a Karşı Mücadelesine Destek Büyüyor

TOMİS üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker'in Ankara'ya yürüyüşü devletin ilçe ilçe yasak kararlarına, polis saldırısı ve gözaltılara karşın dayanışmayla büyüyor. 6 gündür Ankara'ya yürüyen Dilbent Türker ve Onur Eyidoğan'a pek çok işçi, emek ve meslek örgütü dayanışma mesajlarını iletti.

İstanbul Haramidere Sanayi'de bulunan Sinbo fabrikasında Kod 29 ile işten atılan ve 188 gün fabitka önünde mücadelesini sürdüren Tüm Otomotiv Ve Metal İşçileri Sendikası üyesi Dilbent Türker, "İnsanca Çalışma Ve Yaşam Koşulları İçin Yürüyüş Kod Adı 29" şiarıyla Ankara'ya yürüyüşe geçti. Sinbo işçisi Dilbent Türker ve TOMİS Temsilcisi Onur Eyidoğan'ın 31 Temmuz'da fabrika önünden başlattıkları yürüyüşe polis saldırarak iki işçiyi ve dayanışmaya gelenlerden bir kısmını gözaltına aldı.

Türker ve Eyidoğan Sefaköy, Kadıköy, Kartal ve Tuzla'dan Ankara yürüyüşüne devam etmek istediklerinde ilçe kaymakamlıklarından özel yassklama kararı çıkarıldı. 5 gün ard arda dayanışmaya gelenlerle birlikte gözaltına alındı. Ankara yürüyüşünün 6. gününde Gebze'ye ulaşan Dilbent Türker ve Onur Eyidoğan Gebze'de sınıf dostlarıyla buluştu.

Fabrikaları, atölyeleri dolaşarak işçilere seslendi. Gebze'de bulunan emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri de Sinbo işçilerini karşılayarak, davet ederek, yaptıkları açıklama ve sosyal medya paylaşımlarıyla desteklerini ifade etti.

Sinbo işçilerinin Ankara yürüyüşüne farklı şehirlerden pek çok işçi, emek ve meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri, siyasi parti temsilcileri de açıklamalarla ve sosyal medya paylaşımlarıyla desteklerini ifade etti.

"Çalışma Bakanlığı Önündeki Eyleme En Güçlü Biçimde Katılacağız"

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri Sinbo işçileriyle dayanışma için sendika binasında basın toplantısı yaparak dayanışma mesajı verdi.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri yaptıkları açıklamada “Günlerdir İstanbul’dan Ankara’ya yürüyen Sinbo işçilerinin direniş kararlığını selamlıyoruz. Kod 29’un ve sendikal hakların önündeki engellerin kaldırılması için mücadele eden işçilerin üzerindeki polis baskısının durdurulmasını istiyoruz. Sinbo işçilerinin talepleri bizlerin de talepleridir" diye ifade etti.

Ankara Emek ve Demokrasi Güçleri, Sinbo işçilerinin 10 Ağustos günü Sincan’da 11 Ağustos günü Çalışma Bakanlığı önünde yapacağı eylemlere en güçlü biçimde katılacaklarını da vurgulayarak Ankara’daki tüm emekçileri eylemlere güç katmaya, Sinbo işçilerinin sesi soluğu olmaya çağırdı.

Ankara yürüyüşünün 6. Gününe Gebze'deki petro kimya işçilerinin kahvaltı davetiyle başlayan işçi Dilbent Türker ve Onur Eyidoğan ardından HDP Gebze İlçe örgütüne ziyarette bulundu.

 

Fabrikalarda Kod 29 Yürüyüşü Ve Talepleri Anlattılar

Metal İşçileri Birliği'ni ziyaret eden işçiler buradan birlikte otomotiv işçilerini ziyarete geçti. Gebze'de Birleşik Metal İş Sendikası üyesi CT Automotive işçilerini, Petrol İş Sendikası'nın örgütlü olduğu Ravago ve Novares işçilerini, Birleşik Metal İş Sendikası üyesi Cengiz Makine işçilerini ziyaret ederek Ankara yürüşünü taleplerini anlattılar.

 

İkitelli'de Kod 29 Yürüyüşüne Dayanışma Çağrısı

Ayrıca Sinbo işçileriyle dayanışma amacıyla İkitelli'de sınıf dostları yaptıkları bölge çalışmaları sırasında Sinbo işçisinin Ankara yürüyüşünü ve taleplerini anlatan konuşmalar yaparak dayanışma çağrısında bulundu.

 

İşçilerden Dayanışma Mesajları

Pek çok farklı iş kolundan işçiler, emek ve meslek örgütlerinden, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden temsilciler de gerek TOMİS'e gönderdikleri mesajlar gerekse de sosyal medya paylaşımlarıyla Sinbo işçisinin mücadelesini Ankara yürüyüşünü selamlayarak desteklerini ifade ettiler.

 

Sinbo İşçileri "Ankara Yürüyüşümüz Engellenemez!”

TOMİS üyesi işçiler de gerek kişisel olarak gerekse de temsilcileri ile Dilbent Türker ve Onur Eyidoğan'ı selamlayan mesajlar ilettiler.

Mesajlardan bazıları ise şöyle:

TOMİS Sinbo işyeri temsilcisi Emine Tunç: “Merhaba Dostlar, İş yeri Sendika kadın temsilcisi olarak Sinbo direnişçisi Dilbent Türker ve Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası İstanbul Temsilcisi Onur Eyidoğan’ın başta kod 29 olmak üzere tüm haksız ve hukuksuzluklara karşı başlattığı haklı ve onurlu Ankara yürüyüşünü selamlıyorum.

Tüm talepleri biz Sinbo işçilerinin talepleridir. Sendika anayasal bir haktır engellenemez! Yürüyüşü keyfi engellemelerle durdurmayın. Durdurduğunuz, engellediğiniz yürüyüş her birimizin zor şartlarda, alınteriyle, gözyaşıyla çalışarak ekmek parası diye asgari ücrete mahkum edilmiş biz işçi ve emekçilerin insanca yaşama hakkıdır. Ankara yürüyüşü engellenemez!”

 

"Desteğimizi Her Platformda Dile Getireceğiz"

“Hak gaspına uğramış sağlık çalışanı: "Sinbo işçilerinin Ankara yürüyüşünü selamlıyorum” Küçükçekmece’den sağlık çalışanı bir kadın emekçinin mesajı :“Pandemi sürecinde sermaye devleti tarafından birçok hak gaspına uğramış sağlık çalışanı olarak, Sinbo işçilerinin Ankara yürüyüşünü selamlıyorum. Haksız yere işten atılan, pandemi bahanesiyle sendikal faaliyetleri engellenen yoldaşlarımız yalnız değildir. Biz işçilerin bütünlüğümüzü bölmek, mücadele ruhumuzu köreltmek ve yasal hakkımız olan sendikal örgütlenmenin önüne geçmek için kod 29 uygulaması devreye sokuldu. Kod 29 uygulaması meşru değildir. Derhal kaldırılmalı ve işçiler işe geri alınmalıdır. Yoldaşlarımız bu konuda tüm baskı ve zorbalığa karşı mücadeleyi sürdürürken bizler de onların yanındayız. Desteğimizi her platformda dile getireceğiz. Yaşasın Ankara yürüyüşümüz! Yaşasın Sinbo direnişimiz!”

 

“Haklı, Meşru Ve Onurlu Yürüyüşlerini Selamlıyorum”

DİSK İletişim İş Genel Başkan Yardımcısı Ayşegül Altınkaynak “Kod 29’un, sendikalaşmanın önündeki engellerin ve hak gasplarının sonlandırılması, hukuksuzca işten atılan Dilbent Türker'in işine geri dönmesi talebiyle aylardır direnen TOMİS ve Dilbent Türker Ankara yürüyüşlerinin 6. gününde. Ormanlar cayır cayır yanarken söndürmeye gücü yetmeyen, açlık sınırındaki milyonların insanca yaşam taleplerini hiçe sayan iktidar belli ki bütün kudretini direnenlere, işçi emekçilere baskı, gözaltı saldırılarına yöneltmiş durumda. Yürüyüşün her günü ve daha önce de bir çok kez direniş çadırına gözaltı saldırısı yapmasına rağmen TOMİS ve Sinbo direnişçisi Dilbent Türker geri adım atmak şöyle dursun mücadeleyi hep bir adım daha ileriye taşıyarak, direniş okulları düzenleyerek, bu mücadeleyi tüm işçi sınıfı adına yürüttüklerini hep vurgulayarak, korkmayarak, kararlılıkla yollarına devam ettiler. Uğradığımız hak gaspları karşısında "Bir şeyler yapmalı ama nasıl?" sorusuna da cevap niteliğinde bir direniş pratiğiyle yolumuza ışık tuttular, örnek oldular. Haklı, meşru ve onurlu yürüyüşlerini selamlıyorum. Zafer direnen işçilerin olacak!”