< “Her Gün Gözaltına Alsanız Da Yürüyüşümüz Devam Edecek”

TOMİS üyesi Sinbo işçisinin Ankara yürüyüşüne ilişkin Kartal'da yapılan basın açıklamasında keyfi yasaklar ve gözaltılar teşhir edilerek yürüyüşe devam edileceği vurgulandı.

Sinbo işçisi Dilbent Türker'in Ankara yürüyüşünün 3'üncü gününde Kartal Meydanı’nda desteğe gelenlerin katılımı ile basın açıklaması gerçekleştirildi. Dev Tekstil, BDSP, DGB, Mücadele Birliği, Eğitim Sen, Genç İşçi Derneği'nin destek verdiği eylemde "Sendika Haktır Engellemez!”, “Direne Direne Kazanacağız!”, “Kurtuluş Yok Tek Başına Ya Hep Beraber Ya Hiçbirimiz!”, “Baskılar Bizi Yıldıramaz!”, "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atıldı.

 

"Polis Kaymakamlıklardan Özel Yasaklama Çıkarıyor"

Açıklamada Sinbo işçisi Dilbent Türker Kod 29’un pandemi döneminde patronlara sunulmuş bir fırsat olduğunu belirterek “Patronlara sunulan bu keyfi maddeye karşı Ankara'ya yürümek istedik. Ankara yürüyüşümüzün 3. durağındayız. Polis ilçe ilçe gezerek kaymakamlıklardan özel yasaklama çıkarıyor. Türkiye polis devletine dönüşmüş durumda. 2 işçi yürüyor yüzlerce polis önümüze çıkıyor. Bu yasaklar meşru, yasal ve hukuki değildir. Her gün gözaltına alsanız da saldırsanız da yürüyüşümüz devam edecek” dedi.

Türker’in konuşmasının ardından Kod 29’un içeriği hatırlatılan açıklamada “Sinbo işçisi insanca çalışma koşulları için sendikalaştı. Keyfi işten atmalar olmasın, kadın işçiler mobbinge uğramasın diye sendikalaştı” denildi.

 

"Keyfi Yasaklarınızı Ve Kararlarınızı Tanımıyoruz"

TOMİS temsilcisi Onur Eyidoğan Sinbo’da ücretsiz izin saldırısının direnişle püskürtüldüğünü bir kez daha hatırlattı. “Pandemide önlem almayanlar önlem alınması için mücadele eden, direnen işçilere saldırmıştı. 190 günlük direnişimize gözünü, kulağını kapatan Çalışma Bakanı Vedat Bilgin utanmadan ‘İşçiler sendikalaşsın’ diyor. Biz 190 gündür kod 29’a karşı direniyoruz. Sadece Sinbo’da değil Türkiye'nin dört bir yanında işçiler mücadele ediyor. Yolumuz kesilmemiş olsaydı bugün 50 km’lik yol kat etmiş olacaktık. Tüm çalışanlara iş güvencesi, kod 29’un kaldırılması, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması, Dilbent Türker’in işe geri alınması talebimizi haykıracaktık. Taleplerimiz için başlattığımız Ankara yürüyüşümüze dönük keyfi yasakları ve kararları tanımıyoruz. O kararlar işçilerin insanca çalışma ve yaşam taleplerini engellemek içindir” dedi.

TOMİS adına yapılan konuşmada ırkçı katliam ve saldırılara, orman yangınlarına, kadın cinayetlerine ve iş cinayetlerine değinilerek birlikte mücadele etmenin önemi vurgulandı.

Genç İşçi Derneği adına yapılan konuşmada “İşkenceler, gözaltılar işçileri yıldıramaz. Sinbo işçilerinin yanındayız ve direne direne kazanacağız” denildi.

Basın açıklamasında Eğitim Sen üyesi KHK’lı kamu emekçisi söz alarak kod 29’la işten atılan işçilerle dayanışma içinde olduklarını belirtti ve sermayeye karşı mücadele çağrısında bulundu.

Eylemde son olarak talepler bir kez daha tekrarlandı. Çalışma Bakanlığı’na çağrı yapılarak “Bizim mücadelemizi engellemek yerine iş cinayetlerini önleyebilir, yanan ormanları söndürebilirsiniz” denildi.

 

Kod 29'a Karşı Sinbo İşçisiyle Dayanışmaya...

Açıklamada Ankara yürüyüşünün 4. gününde yarın saat 07.30'da Kartal'da Neyzen Tevfik Anıtı'ndan devam edeceği, akşam ise saat 17.30'da Tuzla İçmeler Köprüsü'nde basın açıklaması yapılacağı duyurulak dayanışma çağrısında bulunuldu.