< Kod 29 Yürüyüşüne Polis Saldırısı Çok Sayıda Gözaltı

Kod 29'un kaldırılması güvenceli çalışma ve insanca yaşam koşulları için Ankara'ya yürüyecek olan TOMİS üyesi Dilbent Türker'in Sinbo fabrikası önünde yaptığı basın açıklamasının ardından başladığı yürüyüşüne polis saldırdı, çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alındı.

İstanbul Avcılar'da bulunan Sinbo fabrikasında çalışan ve kötü çalışma koşullarına karşı sendikaya üye olduktan sonra Kod 29 ile işten atılan TOMİS üyesi Dilbent Türker'in mücadelesinin 188. gününde "İşe iade, Kod 29'un kaldırılması ve sendikal faaliyetlerin engellenmemesi" talepleriyle Ankara'ya yürüme kararı aldı. Sinbo fabrikası önünde yapılan basın açıklaması yapıldı.

Dev Tekstil, BDSP, Mücadele Birliği, Devrimci Öğrenci Birliği, İşçi Temsilcileri Konseyi, Emeğin Gücü Derneği, SKM, Kaldıraç, DGB,, DAF, BİK, Dev Yapı İş, HDP ve çok sayıda kurum destek verdi.

Fotoğraf: Kadir Güney

"İnsanca Çalışma Ve Yaşam Koşulları İçin Ankara'ya Yürüyoruz. "Yürüyüş! Kod Adı:29" yazılı pankartı açılırken sık sık "Sinbo İşçisi Yalnız Değildir", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Yolumuz İşçi Sınıfının Yoludur", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atıldı.

Fotoğraf: Kadir Güney

Siyasi parti temsilcileri Sinbo işçisi Dilbent Türker'in yanında oldukları belirterek, Ankara yürüyüşünü desteklediklerini açıkladılar. Konuşmaların ardından yapılan basın açıklamasını Sinbo direnişçisi Dilbent Türker okudu.

Fotoğraf: Kadir Güney

"Sırtımızdaki yük her geçen gün artıyor" diyen Türker, fabrikaların adeta toplama kamplarına dönüştürüldüğünü dile getirdi. İktidarın işverenlerin istediği her şeyi yerine getirdiğini ifade eden Türker, "Patronların servetlerini arttıran bizlerin yoksulluğunu ve köleliğini derinleştiren saldırılara her gün yenileri ekleniyor" dedi.

Fotoğraf: Kadir Güney

Kod 29'a karşı 7 aydır fabrika önünde direndiklerini belirten Türker, bu süreç boyunca keyfi yasaklarla direnişlerinin engellenmeye çalışıldığını ifade etti. Türker, "Saldırılardan hiç birisi bizi haklı ve meşru mücadelemizden alıkoyamadı" diye belirtti.

Fotoğraf: Kadir Güney

TOMİS İstanbul Temsilcisi Onur Eyidoğan, zor koşullar altında işçi sınıfı adına mücadele verdiklerini, insanca çalışma ve yaşam koşulları taleplerini yükselttiklerini söyledi. "Bu talepler sınıfımızın talepleridir. Haklı ve meşru taleplerimiz için bugün direniş alanımızdan başlayarak şehir merkezleri ve sanayi havzalarından Ankara'ya yürüyeceğiz" diyen Eyidoğan dayanışmaya gelenlere teşekkür ederek, taleplerinin daha fazla görünür olması için yürüyüş boyunca demokratik kurumların da destek vermesi çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Kadir Güney

Yapılan konuşmaların ardından başlayan yürüyüşün önü polisler tarafından kesildi. Polisin yasağını protesto için oturma eylemine hazırlanan kitleye saldıran polis, ilk olarak Sinbo işçisi Dilbent Türker ve TOMİS Temsilcisi Onur Eyidoğan'ı gözaltına aldı.

Fotoğraf: Kadir Güney

Gözaltına alınan işçilerinin serbest bırakılması çağrısı yapan kitle oturma eylemini sürdürdü. Bu kez polis dayanışmada hulunan ve oturma eylemini sürdüren kitleye saldırdı. Polisin ikinci saldırısında çok sayıda kişi darp edilerek, yerlerde sürüklenerek ve ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı.

Gözaltına alınmayanlar polisin saldırısını sloganlarla protesto ederek gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Fabrika önünde Sefaköy'de yapılacak basın açıklamasına destek verme çağrısında bulunuldu.

İfadeleri alınan Sinbo işçisi Dilbent Türker ve TOMİS Temsilcisi Onur Eyidoğan ardından diğer gözaltına alınanlar serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlar dayanışmaya gelen emek dostlarıyla Sefaköy metrobüs çıkışında basın açıklaması gerçekleştirdi.

Yapılan açıklamada talepler yinelenerek, yürüşün engellemesi, polis saldırısı ve gözaltılar protesto edilerek Ankara'ya yapılan yürüyüşün kararlılıkla devam edeceği vurgulandı.