< < Bağdat’ta Mahsur Kalan İşçilere Saldırı

Irak'ta Albaraka Grup'un taşeron işini yapan firmanın alacaklarını ödemediğini ve çalışma izinleri olmadığını ifade eden işçiler şantiye dışına çıkamıyor. Patronun adamlarının saldırdığını ve askerlere teslim edildikleri belirtilen işçilerden haber alınamıyor.

Irak’ın başkenti Bağdat’a bağlı Taife ilçesinde çalışan onlarca inşaat işçisi 3 aydır haklarını alamadı. Çalıştıkları taşeron firma tarafından tehdit edildiklerini de ifade eden işçiler seslerinin duyurulmasını istiyor.

Türkiye’den çalışmak için Bağdat’a giden işçiler aylardır maaşlarını alamadığı için iş bırakma eylemi başlattı. Pasaportlarına da el konulan işçiler, taleplerinin karşılanmasını istiyor. Emeğin Gücü Derneği aracılığıyla sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışan işçiler koğuşlarında bir açıklama yaparak seslerini duyurmaya çalışıyor.

Diyarbakır, Mardin, Adana, İstanbul, Niğde ve İzmir’den iş vaadiyle Irak’ın başkenti Bağdat’a götürülen 23 kişi 3 aydır maaşlarını alamadığı için 7 Temmuz’dan itibaren iş bırakma eylemi yapıyor.

 

Kaçak Yollarla Bağdat'a Götürüldüler

Bağdat’a bağlı Taife ilçesinde Albaraka Grup’a ait elektrik şantiyesinde çalıştırılan işçiler, taleplerinin karşılanmasını istiyor. Taşeron şirketin iş vaadiyle çağırdığı işçiler 25 Şubat’ta Şırnak’ın Silopi ilçesinde bulunan Habur Sınır Kapısı’ndan Federe Kürdistan Bölgesi’nin Süleymaniye kentine geçti. İşçiler, kendilerinden habersiz Zübeyir ile Muhammed Akif Bilge ve Cemal ile Mustafa Aydın adlı kişiler tarafından kaçak yollarla Bağdat’a götürüldüklerini söyledi.

 

"Verilen Sözler Tutulmadı"

İşçilerin yaşadığı sorunlara ilişkin bilgi veren işçilerden Osman Erol, “Bağdat’a bizi götürenler herhangi bir sorun yaşamayacağımız konusunda garanti verdi. Her ayın 5 ile 10’nu arasında maaşlarımızın ödeneceği söylendi. Yine bir aydan sonra işçilere oturma izni verilecek denildi ancak verilen sözlerin hiçbiri yerine getirilmedi” diye aktardı.

"Firma Oturma İzni Alamayınca Kaçak Duruma Düştük"

Çalışmaya başladıktan bir ay sonra oturma izni istediklerini ancak kendilerine oturma izni verilmediğini dile getiren Erol, yetkililerin, “Koronavirüs nedeniyle Irak hükümeti oturma izni vermiyor. Herhangi bir sıkıntı çıkmayacak. İstediğiniz zaman sorunsuz bir şekilde evlerinize döneceksiniz” denildi ancak oturma izinlerinin olmadığı için kaçak duruma düştüklerini söyledi.

 

"Maaşlarımız 3 Aydır Ödenmedi Şirket Tarafından Tehdit Edildik"

3 aydır maaşlarının verilmediğini belirten Erol, “Şirkete çalışmayacağımız beyan ettik. Bu nedenle aramızda tartışma çıktı. Yanlarında çalıştığımız taşeron şirketteki kişiler bizi tehdit etti. 'Eğer şantiyeden çıkarsanız güvenlik güçleri sizleri gözaltına alıp tutuklar, çünkü pasaportlarınız elimizde ve kaçak durumundasınız’ dediler. Arapça da bilmediğimiz için ve kaçak olduğumuz için hiçbir resmi kuruma gidip şikayette de bulunamıyoruz” dedi.

 

"2 Dinarlık Malzeme Bize 3-4 Dinara Satılıyor"

Sağlıksız koşullarda kaldıklarını aktaran Erol, hijyen malzemeleri için de taleplerinin karşılanmadığını söyledi. Erol, kendi ceplerinden aldıkları her malzeme için esnafın kendilerinden fazla para aldığını dile getirerek, “2 dinara satılan malzeme bize 3 veya 4 dinara satılıyor” dedi.

 

"Kaçak Olduğumuz Her Gün İçin 20 Dinar Ceza"

7 Temmuz’dan itibaren iş bırakma eyleminde olduklarını belirten işçiler "Bize verilen hiçbir söz yerine getirilmedi. Şikayetlerimizi defalarca CİMER’e yazdık ama herhangi bir dönüş sağlanmadı. Şu anda burada kaçak olduğumuz için evlerimize de dönemiyoruz. Kaçak olduğumuz için her gün bize 20 dinar (15 dolar) para cezası kesiliyor. Maaşımız ve pasaportumuzun bir an önce verilmesini istiyoruz” dedi.

 

Askerlerin Almaya Geldiği İşçilere Ulaşılamıyor

Bugün ise eylemlerini sürdüren işçilere patronun korumalarının saldırdığını ve işçilerin askerlere teslim edileceği yönünde tehdit edildiklerini belirten işçiler can güvenliklerinden endişe ettiklerini söyledi.

Bağdat’ta mahsur kalan işçilerden Osman Erol'un ulaşabildiği kişilere attığı ses kaydında askerlerin kendilerini almaya geldiklerini söylediği sonrasında ise işçilere ulaşılamadığı belirtiliyor.