Yurtiçi Kargo İşçileri İşe İade Davasını Kazandı

Sendikalı oldukları için işten çıkarılan Yurtiçi Kargo işçileri işe iade davalarını kazandı.

Yurtiçi Kargo’da sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçilerle ilgili açılan işe iade davalarında mahkeme, işten çıkarmaları ‘sendikal sebep’ sayarak işe iade ve sendikal tazminata karar verdi.

Tüm Taşıma İşçileri Sendikası (TÜMTİS) tarafından yapılan açıklamada, Yurtiçi Kargo’dan bugüne kadar farklı tarihlerde 150 TÜMTİS üyesi işçinin işten çıkarıldığı ve işten çıkarılan üyelerle ilgili sendika tarafından davalar açıldığı belirtildi.

TÜMTİS’ten yapılan açıklamada “Yurtiçi Kargo işçisi olmasına rağmen muvazaalı olarak alt işveren Turan Kargo’da sigortalı gösterilirken işten çıkarılan üyemiz Serkan Sarıkaya ve Celal Şimşek’le ilgili İstanbul 23. İş Mahkemesinde dün (27.07.2021 tarihinde) görülen dava duruşmasında Mahkeme, Serkan Sarıkaya ve Celal Şimşek’in ‘sendikal nedenle’ işten çıkarıldığına karar verdi. Mahkeme, her iki üyemizin de asıl işveren olan Yurtiçi Kargo’da işe iadesine, işe başlatması ya da başlatmaması şartına bağlı olmaksızın 12 aylık brüt ücreti tutarında sendikal tazminata ve 4 aya kadar boşta geçen süre ücretinin ödenmesine hükmetti” denildi.

TÜMTİS Genel Başkanı Kenan Öztürk, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, sendikal haklarını kullanan işçilere yönelik zorla istifa kâğıtları imzalatarak işçilerin yasal haklarını engelleyen Yurtiçi Kargo patronunu bu tutumundan vazgeçmeye çağırdı.

Yurtiçi Kargo’nun sendikal sebeplerle işçi çıkarttığının ve kendi işçisi olmasına rağmen işçileri muvazaalı olarak çalıştırdığının mahkemenin bu kararıyla birlikte bir kez daha ispatlandığını belirten Başkan Öztürk, “Yurtiçi Kargo bu haksız ve hukuksuz uygulamalarına derhal son vermeli, çalışanların anayasal hakkına saygı göstermelidir” dedi.

Yurtiçi Kargo'nun baskı ve tehditlerine rağmen işçilerin sendikaya üye olmaya devam ettiklerini belirten Öztürk “Ülkemizin en eski kargo firmalarından olan Yurtiçi Kargo, kuralsız, esnek çalışma ile işçileri sendikal haklardan mahrum bırakarak, günde 12-13 saat sömürü koşulları altında çalıştırmak istiyor. Bu uygulamaları ile işçileri yalnızlaştırıp tek başına, işverenin karşısında güçsüz, güvencesiz ve örgütsüz bırakmak istiyor ama yanılıyor. Sendikamız Yurtiçi kargo işçilerinin yanındadır. Yurtiçi Kargo işçileri, insanca yaşanabilir bir ücret, sendikalı, iş güvenceli, toplu sözleşmeli bir düzene kavuşana kadar mücadelemiz sürecektir" dedi

Öztürk, Yurtiçi Kargo'nun, haksız ve hukuksuz yöntemlerden, işçilere baskı yapmaktan, işçilerin haklarını çiğnemekten vazgeçmesi gerektiğini belirterek; "Onlara emeklerinin karşılığını vermeli, en temel ve demokratik hakkı olan sendikalaşma hakkına saygı göstermelidir“ dedi.