Urfa'da Çiftçilerden AKP Önünde Eylem

Urfa'da sürekli yaşanan elektrik kesintilerine ve yüksek elektrik faturalarına isyan eden çiftçiler, AKP il binasına önünde eylem yaptı. İsyan Eden çiftçilerle AKP İl Başkanlığı'ndan kimse çiftçilerle görüşmedi.

2013 yılından bu yana Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Siirt ve Şırnak illerinde elektrik dağıtımını sağlayan Dicle Elektrik ve Dağıtım Anonim Şirketi'nin (DEDAŞ) her gün saatler süren elektrik kesintileri ve üzerine yüksek elektrik faturaları gelmesi sürekli altyapı sorunları yaşanması çiftçileri isyan ettirdi.

Sürekli yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle tarlalarını sulayamadıklarını, üstüne bir de DEDAŞ'ın kestiği fahiş faturalarla borca gömüldüklerini söyleyen çiftçiler, sorunlarının çözülmesini için AKP Urfa il binası önünde toplandı.

Elektrik kesintileri nedeniyle bir haftadır eylemler gerçekleştiren Urfalı çiftçiler, öğle saatlerinde Karaköprü ilçesi Necmettin Cevheri Bulvarı üzerindeki AKP il başkanlığı önünde toplanarak açıklama yapmak istedi.

Elektrik kesintileri nedeniyle ekinlerini sulamayadıklarını ve zarara uğradıklarını belirten çiftçiler ile AKP yöneticileri arasında çıkan tartışma arbedeye dönüştü. Çok sayıda polisin gelerek toplanan köylüleri dağıtmaya çalışmasına rağmen bölgede çiftçilerin eylemi sürüyor.

Çiftçilerin görüşmek istediği AKP İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı'nın ise parti binasını terk ettiği öğrenildi.

Çiftçiler daha önce Akçakale, Viranşehir, Ceylanpınar, Siverek ve Hilvan ilçelerinde eylem gerçekleştirmişti.

AKP İl Başkanlığı önüne gelen çiftçiler sorunlarına çözüm bulunmasını istedikleri AKP İl Başkanının görüşmeye gelmemesine ve polis tarafından uzaklaştırılmaya çalışmalarına isyan etti. "38 Bin Dönüm Arazi Kuruyor!" Tarlasında ürünün kurulduğunu söyleyen bir çiftçi "AKP'ye %98 oy vermiş bir bölgede muhatap bulamıyoruz bize bu zulmü reva görüyorlar yazıklar olsun. Ben bu toprakları kanımla sulamışım, şerefimle kurtarmışım. Borç etmişim tarlamı ekmişim bir sürü masraf yapmışım, elektrik kesintileri yüzünden tarlamı sulayamıyorum. Yazıklar olsun. Biz ne zamandır diyoruz buna bir çözüm bulun. 38 bin dönüm arazi Ceylanpınar'da kuruyor" dedi.

"Yüzde 98 Oy Alıp Bunu Yapan AKP'ye Yazıklar Olsun" Kendisini AKP İl Başkanlığı'ndan uzaklaştırmaya çalışan polislere de tepki gösteren çiftçi "Ayptır diyorsunuz ne yaptık da ayıp. Onların ayıbı bunu bize yapmaları ayıp. Keşke bunları yaşatmasalardı da ben de burada olmasaydım. Yazıklar olsun onlara %98 oy verenlere bunu yapanlara yazıklar olsun. 78 bin dönüm Harran ovası beton olmuş kuruyor. Umurlarında değil, rant kapısı betonun derdinde hepsi" diyerek isyan etti.

 

"Elektrik Kesintisine Rağmen Çok Yüksek Fatura Ödüyoruz" "

Kaçak elektrik kullanımı olduğu iddiasında bulunulduğunu ve sürekli elektrik kesintilerine karşın çok yüksek faturalar geldiğini söyleyen çiftçi "Vallahi de billahi de kaçak elektrik kullanmıyorum kullanan da yok. Tüm tesisatı yeniden yaptılar bunun için aylarca bekledik dünya para ödedik. Ne trafodan anlarım ne de dokunmuşum. Anlasam tarlam susuz kalıp ekinim kurur mu? Yazıklar olsun bunlara yazıklar olsun" diyerek tepkisini dile getirdi.

Bir başka çiftçi ise haftalardır seslerini duyurmaya çalıştıklarını defalarca yetkilerle görüşmeye çalıştıklarını fakat muhatap bulamadıklarını belirtti.

 

"Milyarlarca Borç Edip Ürün Ektik Sulayamıyoruz"

Çifçilerin alt yapı sorunları yaşadıklarını çok yüksek elektrik faturaları ödemelerine rağmen en az günde dört saat elektrik kesintileri olduğunu ve tarlalarını sulayamadıklarını söyleyen çiftçi kendisinden önce konuşan çiftçiye hak vererek "Bu adam milyarlarca borç ekmiş alt yapı için elektrik için para ödemiş, borç harç içinde ekim yapmış ama sulayamıyor. Zaten zarar ediyorduk şimdi hepten ektiklerimiz susuzluktan heba oluyor. Bu bölge de çiftçi o kadar oy vermiş. İstiyoruz ki buna bir çözüm bulunsun. Kaç haftadır dile getiriyoruz ama muhatap bulamıyoruz. Bu çiftçi isyan etmesin ne yapsın" dedi.

"Urfa'da Kaçak Elektrik Kulanan Yok"

"Buradaki herkes çiftçidir ürününü kurtarma derdinde. Bize bir çare bulun diyoruz. Kaçak elektrik kullanımı var diyorlar. Bugün Urfa'da kaçak elektrik kullanan yok. Çünkü direğinden kablosuna hepsi yeniden yapılmış. Herkesin elektrik kullandığı trafosu belli. 6-7 sene öncesi kaçak da kullanan vardı çünkü doğru düzgün bir sistem yoktu. Adam elektrik olmasa sulayamaz kendince bir çaresine bakıyordu. Ama şimdi Urfa'da kaçak elektrik diye bir şey kalmadı. Gel gör ki o kadar masrafa rağmen elektrik yok. "Günde 2 Saat Elektrik Veriliyor Tarlaları Nasıl Sulayacağız" Tarlamızı sulayamıyoruz. 700-00 bin lira masraf yapmışız, elektrik direğinden kablosuna para ödemişiz ama sürekli elektrik kesiliyor. Günde 4 saat elektrik yok biz bu tarlaları nasıl sulayacağız peki" dedi.

Günde ancak iki saat elektrik kullanarak sulama yapabildiğini kuyudan su çekerek tarlalarını sulamaya çalıştıklarını söyleyen çiftçi "Günde iki saat elektrik var. Dört saat elektrik gelecek diye bekliyoruz. Sonra bize 80-90 bin lira fatura geliyor böyle bir şey olabilir mi?" diyerek tepki gösterdi. Kaçak elektrik kullanıldığına ilişkin ithamlara da tepki gösteren çiftçi "Neymiş trafoya çıkıyormuşuz da kaçak elektrik kullanıyormuşuz. Vallahi ne trafoya çıkmışım ne de trafodan anlarım. Zaten yeni baştan bir sistem yapıldı. Kaçak elektrik kullanmıyorum. Kimse ne anlar ne de buralarda kaçak kullanan kaldı" dedi.

 

"Elektrik Yok Yüksek Fatura Ödeyip DEDAŞ'a Çalışıyoruz"

Bir başka çiftçi ise "Ben her yıl en az 450 bin lira fatura ödüyorum ama günde iki saat ancak elektrik kullanabiliyorum. Böyle bir şey olmaz. Resmen DEDAŞ için çalışıyoruz" diyerek kesintilere ve yüksek faturalara isyan etti.

'Her Şey AKP'nin Elinde Bizi Kurutmak İçin Her Şeyi Yapıyorlar"

"Biz buraya elektrik kesintilerine bir çare bulunsun diye geldik. Biz ekinlerimiz tarlada kurudu heba olup gitti.Ben 250 dönüm mısır ekmişim. 250-300 milyon masraf yapmışım bu ürün tarlada kuruyor.Biz buraya niye geldik. Çünkü bu bölgede tüm yönetimde AKP var. Belediye AKP'de, DEDAŞ AKP'de, güvenlik güçleri AKP'de... DEDAŞ'ta çözüm yoktur o yüzden de buraya geldik. Çözecekse AKP çözecek ama bizi kurutmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar. Biz de bu yüzden buradayız" dedi.