KESK, 6. Dönem Toplu Sözleşme dönemine ilişkin zam talebini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sundu. KESK en düşük memur maaşının 6 bin 900 lira olmasını, %43,5 zam artışı yapılmasını istedi.
Kamu emekçilerinin önümüzdeki 2 yıl boyunca alacağı maaşın belirleneceği 6. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri 2 Ağustos’ta başlayacak.
Memur konfederasyonları zam taleplerini açıklamaya başladı. KESK, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na zam talebini dosya halinde sundu. Bakanlıktaki görüşmenin ardından açıklama yapan KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, kamu emekçilerin grev yapmasının önündeki mevzuat engelinin kaldırılmasını bakanlığa bir kez daha ilettiklerini ve demokratik, grevli bir toplu sözleşme yasasının hazırlanması gerektiğini belirtti.
Kamu emekçilerinin 2 yıldaki reel maaş kaybının 2 bin lirayı bulduğunu belirten Bozgeyik, “Buna göre, öncelikle 2022 yılı için, son iki yılda yoksulluk sınırı ile temel maaş unsurları arasında oluşan %8,5 oranındaki reel kaybın giderilmesi gerekiyor. En düşük memur maaşının da 6 bin 900 liraya çıkartılması gerekiyor” dedi.
Sadece 2022 yılı için %43,5 zam talep ettiklerini aktaran. Bozgeyik, KESK’in sosyal yardımlara ilişkin de talepleri olduğunu ifade ederek Bozgeyik kamuda çalışan kadın emekçilerine ilişkin toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı politikaların attırılması açısından yoğun talepleri olduğunu özellikle doğum sonrası ve öncesinde izinlerin attırılmasına yönelik taleplerimiz bulunduğunu söyledi.
Memur-Sen, Kamu-Sen ve kendilerinin kamu emekçilerinin taleplerini hayata geçirebilmek için ortak hareket etmesi gerektiğini de ifade eden Bozgeyik, “İş yerlerinden başlamak üzere birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Ortak, birlikte mücadele gerçekleştiremezsek, sonuçta iktidarın ve diğer tarafta masada oturan işverenlerin öngörmüş olduğu artışlara, sosyal, özlük haklardaki kısmi iyileştirmelere kamu emekçilerini mahkum edecek bir sonuç ortaya çıkacak” dedi.
İktidarın seçim vaadi olarak açıkladığı 3600 ek göstergenin de hayata geçirilmesini istediklerini belirten Bozgeyik KESK’in bakanlığa sunduğu talepleri ise şöyle aktardı:
“*Yoksulluk sınırındaki artış oranının tüm kamu emekçilerinin maaş artışında temel alınmasını ve buna göre, öncelikle 2022 yılı için, son iki yılda yoksulluk sınırı ile temel maaş unsurları arasında oluşan yüzde 8,5 oranındaki reel kaybı giderilmeli.
•2023 yılı için 2022 yılında gerçekleşen TÜFE ÜFE ortalaması üzerine 3 puan refah payı verilerek maaş hesabının yapılmalı.
*Dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırını esas aldığında bugün itibariyle 408 lira 68 kuruş çalışmayan eş yardımı, 179 lira 80 kuruş 0-6 yaş arası 2 çocuk yardımı ile birlikte net maaşı 4 bin 810 lira olan en düşük kamu emekçisi maaşının AGİ (Asgari geçim indirimi) hariç 5 bin 219 liraya yükseltilmeli. Eş ve çocuk yardımı 707 lira 50 kuruş olmalı.
*Sonuç olarak 2022 yılı için tüm kamu emekçilerinin maaşlarında yansımalarla birlikte %43,5 artış yapılmalı.
*Lojmanda oturan kamu emekçisi 100 metrekare için 630 lira kira ödüyor. Ödediği lojman kira bedelinin ortalama konut kira bedeli olan 1180 liradan düşülmesinden sonra kalan 550 liranın lojmanda oturmayan kamu emekçisine ödenmeli.
*İş yerinde yemek çıkmayan kamu emekçilerine aylık 520 lira yemek yardımı yapılmalı.
*Tüm kamu emekçilerine Türkiye doğalgaz tüketim ortalaması düşünülerek yıllık 4 bin 357 lira, aylık 363 lira yakacak yardımı yapılmalı.”