İnşaat İşçileri Vize İşlemleri Nedeniyle Kazakistan'da Mahsur Kaldı

Kazakistan'da çalışmak üzere giden 500'den fazla inşaat işçisi bir buçuk aydır Sembol İnşaat'ın vize işlemlerine ilişkin sorunu nedeniyle mahsur kaldı. Şantiyede sağlıksız koşullarda olan işçiler bir an önce sorunlarının çözülmesini istiyor.

Rixos Otel'in inşaatında Sembol İnşaat şirketinde çalışan işçiler Sembol İnşaat ve Kazakistan resmi makamları arasındaki vize uzatma sorunu nedeniyle işçiler bir aydır dönüş yapamıyor. Sornlarının çözümünü isteyen işçiler Kazakistan polis gücüyle tehdit ediliyor.

Kazakistan’ın Aktau kentinde Rixos Otel’in inşaatında çalışan 500'den fazla işçi, Kazakistan ile Sembol İnşaat arasında yaşanan vize uzatma sorunundan kaynaklı olarak şantiyede mahsur kaldı.

Sembol İnşaat'ın yüklenici firma olduğu Kazakistan'daki Aktau kentinde yapımı süren Rixos Otel inşaatında yüklenici firmaya bağlı BBR adlı taşeron firmalarda çalışan inşaat işçileri Kazakistan'da mahsur kaldı.

Sembol İnşaat şirketinin Kazakistan resmi makamları ile yaşadığı vize uzatma sorunları nedeniyle işçiler ülkeden çıkış yapamıyor. Yurtdışında çalışan yüzbinlerce işçilerin yaşadığı çeşitli sorunlar sık sık gündeme geliyor. Bu kez inşaat işçileri Kazakistan'dan seslerini duyurmaya çalışıyor.

Kazakistan devletiyle Sembol İnşaat arasında yaşanan vize uzatma sorunundan kaynaklı olarak işçiler şantiyede mahsur kaldılar. Çalışmaya gelen işçilerin vizelerine öncelik tanındığını ancak giden işçilerin işlemlerinin sarkıtılması sebebiyle Kazakistan’da mahsur kaldıklarını aktsrsn işçiler, vize ihlali yaptıkları gerekçesiyle Kazakistan devleti tarafından mahkemeye çıkarılan işçiler, çıkış vizelerinin bir an önce verilmesini istiyor.

Ne Sembol İnşaat ne BBR İnşaat ne de Rixos Otel projesi için işçileri Kazakistan’a götüren firmalar, işçilere net bir açıklama yapmıyor. İşçiler şantiyede bir araya gelmek istediklerinde, seslerini duyurmak istediklerinde ise Kazakistan polisi ile yüz yüze bırakılıyor.

İşçiler, küçük konteynerlerde en az 6 kişi kaldıklarını, kaldıkları ortamın sağlıksız olduğunu yemeklerinin kötü olduğunu ve hastalandıklarını ifade ederken, hastalanan işçilerle kimsenin ilgilenmediğini ancak kendi imkanları ile hastanelere gittiklerini belirtiyorlar. Hastalandıkları için işten ayrılmak zorunda kalan işçilere ise “Size masraf yaptık” denilerek maaşlarından kesinti yapıldığı, söyleyen işçiler kesinti olmasın diye zor koşullarda işe devam ettiklerini belirtti.

İşçiler, sağlıksız koşullarda tehdit ve baskı altında bir buçuk aydır mahsur kaldıklarını ve şirketlerin buna tepki gösterdiklerinde ise polis gücüyle tehdit edildiklerini belirterek devlet yetkililerinin de bu konuda hiçbir işlem yapmasına da tepki gösteriyor ve bir an önce çözüm getirilmesi istiyor.