Bankalararası Risk Merkezi’nin verilerine göre kredi kartı borcunu ödeyemeyen kişi sayısı 108 bin oldu.
Rapora göre kredi borcunu ödeyemeyen sayısı Nisan ayına göre yüzde 100’lük artış gösterdi.

Ekonomik kriz emekçilerin yaşamını her geçen gün daha da zorlaştırıyor. Ücretli çalışandan esnafına, çiftçisine kadar tüm emekçi kesimler borç batağına süürkleniyor. Gelir giderleri karşılamayınca kredi kartlarına başvuruluyor. Fakat o da çare olmuyor. Bu kez kredi borçları hızla büyüyor. Krediyle çekerek kredi kartı borcu ödeyen pek çok emekçi her gün daha fazla borçlanarak yaşamını sürdürmeye çalışıyor. 
Bankalararası Risk Merkezi, 2021 Mayıs ayına ilişkin "Risk Merkezi Aylık Bülteni"ni yayımladı. Hazırlanan rapora göre bireysel kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısı rekor düzeye ulaştı. Halkın gelirleri harcamalarını karşılayamadığı için kredi kartlarına başvurmak zorunda kaldığı görüldü.

Kişi Başı 3 Kredi Kartı
Bankalararası Risk Merkezi’nin verilerine göre, 2021 Mayıs ayı sonu itibarıyla Türkiye’de 28,3 milyon kişi aktif olarak kredi kartı kullanıyor. Toplam kredi kartı sayısı ise tam olarak 79 milyon 41 bin. Dolayısıyla kredi kartı kullananlar baz alındığında her 1 kişiye yaklaşık 3 kredi kartı düşüyor. Harcama ve ödemelerini kredi kartı kullanarak yapanlar ortalama olarak 3 kredi kartı kullanıyor.

Bir Ayda 11 Bin Yeni Kredi Kartı
Rapora göre 2021 Nisan ayında 78 milyon 669 bin olan kredi kartı sayısı 1 ayda 371 bin adet artış gösterdi. Bu da Mayıs ayı boyunca günde ortalama 11 binden fazla kredi kartı piyasaya sürüldüğü anlamına geliyor.


83 Kişi İlk Kez Kredi Kartı Aldı
Risk Merkezi’nin derledeği verilere göre, mayıs ayında piyasaya dağıtılan 371 bin kredi kartının 83 binini daha önce hiç kredi kartı olmayanlar kullanırken diğer 288 bin kredi kartını ise hali hazırda kredi kartıyla işlem yapanlar aldı.

Yüksek Faize Rağmen İhyitaç Kredisi Alanlar Artıyor
Kredi kartlarının ödeme sistemlerinin gelişmesi nedeniyle işlemmleri çabuklaştırıp kolaylaştırırken, kredi kartı kulllananrın büyük çoğunluğunun da borçları ve gelirinin yetmemesi nedeniyle kredi kartı borçlarının olduğu görülüyor. Özellikle ihtiyaç kredilerindeki artış yüksek faizle rağmen artış gösteriyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun verilerine göre Nisan’da 403,3 milyar TL olan ihtiyaç kredisi borçları mayıs ayında 406,5 milyar TL’ye yükseldi. Sadece Mayıs ayında günde ortalama 106 milyon TL ihtiyaç kredisi kullandırıldı.

Kredi Kartı Borcunu Ödeyemeyen Kişi Sayısı Rekora Ulaştı
Kredi kartı sayısındaki artış sürerken, borçlarını ödeyemeyenlerin sayısı da hızla artıyor. Pek çok kişinin kredi kartı borçlarını ödemekte zorlandığı görülüyor. Bankalararası Risk Merkezi’nin verilerine göre “bireysel kredi borcunu ödeyememiş gerçek kişi sayısı” 2021 Mayıs ayında 108 bine çıkarak rekor kırdı.
Bu sayı Nisan ayında 52 bin, önceki yılın Mayıs ayında ise pandemi önlemleri çerçevesinde borçların ertelenmesi nedeniyle sadece bin kişiydi. Kredi borcunu ödeyemeyen gerçek kişi sayısı rekor kırarken, 36 bin kişi ise kredi kartı borcunu ödeyemedi.