< < Sivomatic Madencilik İşçileri Greve Çıktı

Ordu'nun Ünye ilçesinde Sivomatic firmasına ait bentonit madeninde çalışan 62 işçi, patronun verdiği sözleri tutmaması nedeniyle dün greve çıktı.

Ordu’nun Ünye ilçesinde Sivomatic Madencilik tarafından işletilen bentonit madeninde çalışan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesi, iş güvenliğinin sağlanması ve fazla mesai uygulamasının ortadan kaldırılması talepleriyle 2019 yılında greve çıkmış, patron ile masaya oturan işçiler, taleplerinin karşılanacağı sözü üzerine grevi sonlandırmışlardı.

Aradan iki yıl geçmesine rağmen verilen sözlerin tutulmaması, yılbaşından beri geçen altı ayda üretim kapasitesinin artmasına karşın taleplerinin karşılanmaması üzerine 62 maden işçisi, üyesi oldukları Türkiye Maden İşçileri Sendikası ile birlikte grev kararı aldı

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Sivas Şube Başkanı Zekeriya Gültekin, işçilerin makul taleplerinin şirket tarafından kabul edilmediğini, bu da yetmezmiş gibi işçilerden daha fazla fedakarlık istendiğini belirterek, bu gelişmeler üzerine grev kararı almaya mecbur kaldıklarını söyledi.

 

"Talepleriniz Karşılanana Kadar Mücadelemiz Sürecek"

Uzun süren toplu iş sözleşmesi (TİS) neticesinde şirket ile anlaşmaya varılamadığını ifade eden Gültekin "Aslında anlaşmadan öte işverenin bizden istediklerini karşılamaya gücümüz yetmediği için bugün burada bir grevin başlamasının ilk gününü yaşıyoruz. Bu onurlu mücadelenin ilk günü, ama bu mücadele çalışanlarımızın istedikleri sonuçla sonuçlanana kadar mücadelemiz sürecektir" dedi.

 

“Şirket İşçilerin 10-20 Yıllık Kazanımlarını Geri İstedi"

Türkiye’nin her yerinde TİS görüşmelerinde çalışanların geriye dönük bir değerlendirmesi yapıldığını ve yeni dönem ile ilgili taleplerin değerlendirileren, müzakereleri yapıldığını ve bununla ilgili az çok anlaşmaya varıldığını ifade eden Gültekin "Ama maalesef Sivomatic Madencilik işçilerinin işverenden istemesinden ziyade işverenin işçilerden bazı talepleri oldu. İşçilerden fedakarlık istenerek 10-20 yıllık kazanımlarını geri istemeleri yadırgadığımız bir olay oldu. Bu işyerinde çalışanların fedakarca üretim yapmalarına rağmen işverene sunduğumuz makul şartlar kabul edilmedi. Burada çalışan işçiler dün akşama kadar üretim yaptı. Pandemi sürecinde bile üretim bir gün durmadı. Biz grevimizi haklarımızı alana kadar sürdüreceğiz” dedi.

 

“Çalışan İşçi Sayısı Azaldı Üretim Arttı”

Fabrikada çalışan sayısının az olmasına rağmen üretimin artırıldığına dikkat çeken Gültekin, bu durumun işçileri bir hayli yıprattığını belirtti.

 

"Hiçbir Talebimiz Kabul Edilmedi Greve Çıktık"

Gültekin, “Biz makul talepler sunduk. Bunlardan birisi çalışma şartlarının düzeltilmesi. Yemekhane ve soyunma odalarında çalışma hayatı ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek durumlar var, bunların giderilmesini istedik. Ücretlerimizde ortalama enflasyona oranla %15’lik zam istedik. İşveren tarafından hiçbir talebimiz kabul edilmedi” diyerek haklarını alabilmek için greve çıktıklarını belirtti.