Belediye'de İşten Atılan İşçiler Eylemde

CHP'li Çiğli Belediyesi toplu sözleşmesi görüşmeleri devam ederken Kod 46 ile 65 işçiyi işten attı. Dev Turizm İş Sendikası ile gerçekleştirdiği TİS görüşmelerinde işçilerin haklarını kabul eden belediye TİS hakları için eylem yapan işçileri işten attı. Sendikaya da tepki gösteren işçiler belediyenin Akvaryum Tesisi'nde eyleme başladı.

İzmir'de CHP'li Çiğli Belediyesi, toplu sözleşme görüşmelerinin devam ettiği belediye bünyesindeki Çiğli Gıda A.Ş. de önce işçilerin taleplerini kabul etti, işçilerin sonra taleplerini karşılayamayacağını iddia etti. Toplu sözleşme taleplerinin karşılanması için 14 Temmuz Çarşamba gününden başlayarak üç gün iş bırakma eylemi yapan Dev Turizm-İş üyesi 65 işçiyi de işten attı.

 

TİS Hakları İçin Eylem Yapan İşçileri Hırsızlıkla Suçladı

DİSK'e bağlı Devrimci Turizm İşçileri Sendikası (Dev Turizm-İş) ile Çiğli Belediyesi arasında belediye bünyesindeki şirketlerden Çiğli Gıda A.Ş. de çalışan işçilerle ilgili toplu sözleşme görüşmeleri devam ederken işçiler 'hırsızlıkla' suçlanarak Kod 46 ile işten atıldı.

 

İşçiler İşten Atıldıklarını SGK'dan Gelen Mesajla Öğrendi

İşten atıldıklarını dün SGK'dan gelen mesajla öğrenen işçiler belediye bahçesinde beklemeye başladı. Gece geç saatlerde işçilere açıklama yapan Dev Turizm-İş Örgütlenme Daire Başkanı Tahir Ozan, toplu sözleşme görüşmelerinde gelinen son aşamaya dair bilgi verdi.

 

Belediye Onayladığı Toplu Sözleşme Maddelerine Uymadı

Ozan, belediye yönetiminin 13 Temmuz günü gerçekleştirdikleri toplu sözleşme görüşme toplantısında, işçilerin 31 Aralık tarihinden bu yana toplu sözleşmeden doğan zam farklarını ödemeyeceğini söylediğini aktardı. Haziran ayı ortasında ödemesi gereken 963 lira civarındaki ikramiyenin de ödenmediğini belirten Ozan, kısa çalışma ödeneği döneminde belediyenin ödediği farkların ikramiyelerden düşüleceği bilgisinin kendilerine verildiğini söyledi.

İşçilerin ikramiyelerini kuşa çevirip 370 lira civarında bir ödeme yapacağını söyleyen belediye yönetimi üzerinden yaklaşık bir ay geçmesine rağmen söz verdiği bu ödemeyi dahi yapmadı.

 

İşçiler TİS Hakları İçin Uyarı Eylemi Yaptı

Salı günü gerçekleştirilen toplantıda, Çiğli Belediyesi yönetiminin daha önce yüzde 20 olarak bağıtlanan zam oranını yüzde 15'e çekmek istediğini belirten Ozan, işçilere sorduklarını ve işçilerin bunu kabul etmediğini belirtti.

Bunun üzerine 14 Temmuz günü iş bırakma eylemi yapan Çiğli Gıda A.Ş. işçileri üç gün süresince iş bırakarak Çiğli Belediyesi yönetimini uyardı.

İşten Atılan İşçiler Akvaryum Tesisinde Eylemde

 

İşçilerin ikramiyesine el koyan, anlaşma sağlanan toplu sözleşme maddelerini revize ederek işçilerin haklarını gasp etmeye çalışan CHP'li Çiğli Belediyesi, iş bırakma eylemi gerçekleştiren Dev Turizm-İş Sendikası'na üye 65 işçiyi işten attı.

 

İşçiler Sendika'ya Tepki Gösterdi

İşten atma saldırısının ardından Dev Turizm-İş Sendikası üyesi işçiler, sendikanın beklemeci tutumuna karşı çıkarak eylem kararı aldı. İşçiler Çiğli Belediyesi'nin Akvaryum tesisinde eylemini sürdürüyor.