Haziran Ayında En Az 173 İşçi İş Cinayetinde Hayatını Kaybetti...

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi'nin hazırladığı rapora göre 2021 yılı Haziran ayında en az 173 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yılında sadece ilk altı ayında ise 1155 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.

İşçi Sağlığı Ve İş Güvenliği Meclisi, Haziran 2021 iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapor, yıllardır ödenmeyen tazminatları için Ankara'ya giden ve dört günlük eylem sonunda Soma'ya dönerken trafik kazası geçirerek yaşamlarını yitiren öncü maden işçileri Tahir Çetin ve Ali Faik İnter de anıldı.

 

"Soma Maden İşçilerinin Eylemi İtidale Ve Atalete Karşı Çıkış İsyanıydı"

"Tazminat haklarını alamadıkları için 12 Ekim 2020’de Bağımsız Maden-İş önderliğinde Ankara’ya yürüme kararı alan Soma Uyar maden işçileri jandarma engeliyle karşılaşmıştı. İşçi sınıfı virüs ve işsizlik cenderesi altında iken geleneksel sendikal merkezlerin kendi üyelerini koruyan eğilimi karşısında kolunu, gözünü madende bırakan ve sağlık durumları iyi olmayan maden işçilerinin salgın koşullarında Ankara’ya yürümesi, jandarma baskısı altında kalması; evde kalan veya pasif haldeki emekçi kitlelerin gözünde yürüyüşün hak ve demokrasi talebi olarak görülmesine neden olmuştu" denilen raporda, emekçi kitlelerin Somalı madencilerle kendilerini özdeşleştirdiği 'Öyle mi alay komutanı" sorusunda sembolize olan itidale ve atalete karşı çıkış isyanı, sonrasında ise gelişen bütün işçi eylemleri için umut olduğuna işaret edildi.

 

"Söz Veriyoruz Mücadele Sürecek"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ve diğer yetkililerle yapılan görüşmelerde verilen sözler yerine getirilmeyince Uyar maden işçilerinin 4 Temmuz’da tekrar Ankara’ya gittiği, burada yine polis barikatıyla karşılaşarak ve günlerce betonda yatan işçilerin yapılan görüşmelerden sonra Ankara’da bir heyet bırakarak geri dönüş yolunda olduğu . Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve öncü madenci Ali Faik İnter dönüş yolunda geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybettikleri hatırlatarak, "Çok üzgünüz, işçi sınıfının başı sağolsun.. Unutmayacağız ve söz veriyoruz mücadele sürecek" denildi.

 

Haziran Ayında En Az 173 İş Cinayeti...

İSİGM'nin yüzde 80’ini ulusal basından; yüzde 20’sini ise yerel basın, işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri, meslek örgütleri ve sendikalardan öğrenilen bilgilere dayanarak hazırladığı rapora göre Haziran ayında en az 173 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

İş cinayetlerinin aylara göre dağılımına bakıldığında;

• Ocak ayında en az 203 işçi,

• Şubat ayında en az 142 işçi,

• Mart ayında en az 144 işçi,

•  Nisan ayında en az 257 işçi,

• Mayıs ayında en az 236 işçi,

• Haziran ayında en az 173 işçi hayatını kaybetti. • 2021 yılının ilk altı ayında iş cinayetlerinde en az 1155 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti. 173 emekçinin 137’si ücretli (işçi ve memur), 36’sı kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

İş cinayetlerinde ölenlerin 9’u kadın işçi, 164’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, ticaret, eğitim, büro ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Yedi göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti: 5’i Suriyeli ve 2’si Afganistanlı.

İş Cinayetlerinde Yaşamını Yitirenlerin 6’sı Çocuk 54’ü 51 Yaş Ve Üzerinde İşçi

İş cinayetinde yaşamını yitiren çocuklardan 14 yaşındaki Mustafa İletmiş ve 12 yaşındaki Mehmet Ali Kırcılı Osmaniye’de çobanlık yaparken serinlemek için girdikleri gölette boğulmaları sonucu;

15 yaşındaki Salih Güneş Eskişehir’de mevsimlik tarım işçisi olarak çalışırken yıldırım düşmesi sonucu;

17 yaşındaki Suriyeli çoban Maher Fovaz El Halaf Şanlıurfa’da elini yıkamak isterken su kanalına düşmesi sonucu; 17 yaşındaki mevsimlik tarım işçisi Gülhan Çizik Denizli’de tarla yolunda motosikletlerine otomobil çarpması sonucu;

17 yaşındaki Berzan Özgün Mardin’de çalıştığı inşaatın 4.katından düşmesi sonucu yaşamını yitirdi.

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 54 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, maden, ağaç, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık ve belediye işçileri.

Genel olarak yaş gruplarına göre ise;

• 14 yaş ve altı yaş grubunda 2 işçi,

• 15-17 yaş grubunda 4 işçi,

• 18-27 yaş grubunda 14 işçi,

• 28-50 yaş grubunda 93 işçi,

• 51-64 yaş grubunda 40 işçi,

• 65 yaş ve üstü yaş grubunda 14 işçi,

• Ve yaşı öğrenilemeyen 6 işçi hayatını kaybetti.

Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, ticaret/büro/eğitim, taşımacılık, metal, belediye/genel işler, sağlık, güvenlik, madencilik, kimya, ağaç ve enerji işkollarında gerçekleşti. İş cinayetlerinin iş kollarına göre dağılımı ise şöyle;

• Tarım işkolunda 28 çiftçi ve 15 işçi hayatını kaybetti. •

• İnşaatlarda neredeyse her gün bir iş cinayeti meydana geldi.

Haziran ayında iş cinayetlerinde ölenlerin 4’ü (yüzde 2,3) sendikalı işçi. Sendikalı işçiler kimya, yol, sağlık ve belediye işkollarında çalışıyordu.

En fazla ölüm nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, Covid-19, kalp krizi, intihar, şiddet, zehirlenme/boğulma ve elektrik çarpması oldu.

• 6 ticaret/büro/eğitim, 4 sağlık, 2 güvenlik, 1 kimya, 1 basın ve 1 belediye emekçisi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

• İnşaatlardaki iş cinayetlerinin 25’i yüksekten düşme nedeniyle hayatını kaybederken,

• Haziran ayında en az 11 emekçi ‘borç ve işsizlik’ nedenleriyle intihar ederek hayatına son verdi.

İş Cinayetlerinin şehitlere göre dağılımı ise şöyle:

14 ölüm İstanbul’da; 11 ölüm Gaziantep’te; 8 ölüm Antalya’da; 6’şar ölüm Ankara ve Samsun’da; 5’er ölüm Adana, Bursa, İzmir, Kocaeli ve Manisa’da; 4’er ölüm Kahramanmaraş, Konya, Muğla ve Zonguldak’ta; 3’er ölüm Balıkesir, Burdur, Çorum, Denizli, Eskişehir, Hatay, Kars, Kayseri, Sivas, Tekirdağ ve Van’da; 2’şer ölüm Adıyaman, Aydın, Bilecik, Çanakkale, Diyarbakır, Düzce, Erzurum, Gümüşhane, Isparta, Kastamonu, Kütahya, Osmaniye, Şanlıurfa, Trabzon ve Yalova’da; 1’er ölüm Afyon, Amasya, Artvin, Batman, Bolu, Çankırı, Edirne, Elazığ, Erzincan, Karaman, Kırklareli, Mardin, Nevşehir, Ordu, Rize, Sakarya, Siirt, Tokat, Uşak, Almanya, Avustralya, Bahreyn, Kazakistan ve Ukrayna’da meydana geldi.

 

Grafikler ve raporun tamamı için:

http//www.isigmeclisi.org/20678-tahir-cetin-ve-ali-faik-inter-anilarina-saygiyla-haziran-ayinda-173-y