< "Ya Grevi Tanıyıp Masaya Oturacak Ya Batacaksınız!"

Tek Gıda İş Sendikası üyesi BEL KARPER işçileri Beşiktaş'ta Dikilitaş Selenium Plaza'da bulunan şirket genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde bulunan Bel Karper fabrikasında Tek Gıda İş Sendikası üyesi olmalarının ardından işçilerin bir kısmı işten atılmış bir kısmı da ücretsiz izine çıkarılmıştı. Bunun üzerine Tek Gıda İş Sendikası greve çıkmıştı.

Grevin 53. gününde olan Tek Gıda İş Sendikası üyesi Bel Karper işçileri bugün şirketin Beşiktaş'ta Dikilitaş Selenium Plaza'da bulunan şirket genel merkezi önünde eylem yaptı.

Eyleme Adkoturk işçileri, Cargill işçileri, Mücadele Birliği Platformu, İşçi Temsilcileri Konseyi, Emeğin Gücü Derneği, TOMİS üyeleri ve Sinbo işçisi Dilbent Türker, BDSP, DGB, İşçiyiz Biz Koordinasyonu, İşçi Dayanışma Derneği, UİD-DER,TİP, TKP, ve çok sayıda kurum destek verdi.

Başım açıklamasını Tek Gıda İş Genel Teşkilatlandırma sekreteri İbrahim Ören basın açıklamasını okudu.

Bel Karper'in, 2006 yılında Türkiye pazarına girerek ülkemizde ve dünya genelinde 27 üretim tesisi ve 12.000 çalışanı ile ambalajlı peynir üretiminde dünyanın önde gelen peynir üreticilerinden bir tanesi olduğunu belirten Ören, şirket zenginleşip büyürken Bel Karper işçilerinin 2015 yılında sendikal mücadelede kendini ispatladığını ve aynı yıl içinde yetkili sendika olduklarını söyledi.

 

"Sudan Sebeplerle 6 Yıl TİS Hakkımız Gasp Edildi"

Sendikalı olan Bel Karper işçilerinin alınterinin karşılığını almak için toplu sözleşme yapmak istediğinde ise patronun hukuk boşluğundan faydalanıp müzakere masasına oturmamak için, devletin verdiği yetki tespitine sudan sebeplerle itiraz ettiğini aktaran Ören, 6 yıl süren davalarla işçilerin TİS hakkının gasp edildiğini belirtti.

 

"Bel Karper Patronu Sendika Düşmanlığında Sınır Tanımıyor"

"Bel Karper patronu bununla da kalmayıp davalar sürerken birisi işyeri Baştemsilcimiz olmak üzere sendikamız üyesi 5 arkadaşımızı işten çıkartıp 12 arkadaşımız, da pandemi koşullarını bahane ederek ücretsiz izine çıkararak sendika düşmanlığıda sınır tanımadığını göstermiştir" dedi.

Sendikanın 6 yıllık yargı mücadelesinde yetki davasının da sendika lehine sonuçlandığını belirten Ören sicili bozuk hukuk tanımaz Bel Karper patronunun TİS taslağını çok maliyetli görerek, alışkanlık haline getirdiği hukuk tanımaz tavrını sürdürerek TİS masasından kaçtığını ve sendika düşmanlığına devam ederek, işyeri baştemsilcisini "işyerinde ahlaki davranmayarak işyeri sırlarını paylaşmak" gerekçesi ile işten çıkarttığını, sendika düşmanlığını, pandemi döneminde de işçi çıkartma yasağına rağmen sürdürdüğünü söyledi.

 

"Sendikadan İstifaya Zorlamak İşe Yaramadı"

Ören, "İşyeri baştemsilcimizi ve sendika üyelerini istifaya ikna etmeye zorlamanız, sonuç alamayınca iş sözleşmesini sona erdirmeniz, Toplu İş Sözleşmesi sürecinin en başında Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerine katılmayacağınızı beyan ederek katılmamanız ve tüm müzakere ve diyaloga kapınızı kapatmanız, iş barışını bozmuştur" dedi.

 

"Grevdeki Arkadaşlarımız Da İşten Çıkarıldı"

Bel Karper patronununart niyetli tüm hukuksuzluklarınıza rağmen sendikanın TİS müzakere sürecini uygulayarak yasal süresinin tamamlanmasıyla birlikte hızlı bir şekilde Grev kararı alarak uygulamaya geçtiğini belirten Ören Bel Karper patronunun bu yasal grev uygulamasına karşı da hukuksuzluğu sürdürdüğünü vurgulayarak "Ülkemizin yasalarını yok sayarak sürecin başından beri yaptığı baskılar yetmiyormuş gibi bu defada yasal grevi kırmak için her türlü hukuksuzluğu yapmaya başlamıştır. Sudan bahanelerle Grevdeki 3 arkadaşımızı işten çıkarmış grev yapan üyelerimizi tahrik etmek için her türlü tahriki yapmaktan geri durmamıştır" dedi.

Bununla da yetinmeyen patronun hem hukuksuzluk yapıp hemde kendi yurt dışı yönetimine aslı astarı olmayan suçlamalarla sendikayı ve işçileri hedef aldığını aktaran Ören, "Ne yaparsanız yapın asla başaramayacaksınız. Çünkü bizler sendikal hak ve özgürlüklerin, Toplu İş Sözlesmesi haklarının da vazgecilmez haklar olarak kabul eder savunur ve takip ederiz" dedi.

 

"Ya Grevi Kabul Edip Masaya Oturacak Ya Batacaksınız"

Bel Karper patronuna seslenen Ören "Bu tutumunuzdan vazgeçin, işçi çıkarma yasağına rağmen işten çıkarttığınız işçi arkadaşlarımızı işe geri başlatın ve grev kırıcılığından vazgeçin. Sizler asla yasaların üstünde değilsiniz. Üyelerimizi 6 yıldır yeteri kadar sömürdünüz, Üyelerimizi daha fazla sömürmenize asla izin vermeyeceğiz! Ya bu ülkenin yasalarına saygılı olup bu yasal grevi tanıyarak masaya oturacaksınız yada batacaksınız! Aksi takdirde örgütlü gücümüzü ve tüketimden gelen gücümüzü kullanarak yurt içinde ve yurt dışında yaptığınız tüm hukuksuzlukları haykıracak, ürünlerinizi sattığınız tüm alışveriş merkezlerinde ürünlerinize boykot çağrısı yapacağız" dedi.

Tek Gıda İş Sendikası'nın mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğini vurgulayan Ören "İşçlerin hak ve hürriyetleri hukuk tanımaz şirketlerin ve patronların insafına bırakılmayacak kadar kıymetlidir" dedi.

İşçiler bir süre halay çekerek Bel Karper Grevi Kazanacak" sloganıyla eylemi sonlandırdı.