Adkoturk İşçileri İstanbul'da

Sendikalı oldukları için işten atılan Tek Gıda İş Sendikası üyesi ADKOTURK işçileri İstanbul'da şirkt genel merkezi önünde eylem yaptı.

Tek Gıda-iş üyesi Adkoturk işçileri Yenibosna'da Vizyom Park Plaza'da bulunan şirket genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ADKOTURK fabrikasında Tek Gıda İş Sendikası'nda örgütlendikleri için işten atılan işçiler işe dönme mücadelesinin 85. gününde İstanbul'a gelerek Yenibosna'da Vizyom Park Plaza'da bulunan şirket genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eyleme Belkarper işçileri, Cargill işçileri, Mücadele Birliği Platformu, İşçi Temsilcileri Konseyi, Emeğin Gücü Derneği, TOMİS üyeleri ve Sinbo işçisi Dilbent Türker, BDSP, DGB, İşçiyiz Biz Koordinasyonu, UİD-DER,TİP, TKP, ve çok sayıda kurum destek verdi.

Tek Gıda İş Genel Teşkilatlandırma sekreteri İbrahim Ören basın açıklamasını okudu.

Tekirdağ ili Çerkezköy ilçemizde faaliyet gösteren ADKOTURK firmasının uluslararası yatırımcıların iştiraki ve %100 yabancı sermaye ile 2010 yılından itibaren Türkiye’de faaliyet göstermeye başladığını ve dünyanın 85 ülkesinde var olan Indomie Hazır Noodle Türkiye’deki ilk Noodle üretim fabrikası olma özelliği taşımakta olduğunu aktardı.

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyümesini sürdüren ve gün geçtikçe zenginleşerek yatırımlarını arttırmaya devam eden ADKOTURK'ün başarı hikayesini yazmaya devam ederken bu büyümeden, refah payını almak isteyen Adkoturk işçilerinin Anayasal haklarını kullanarak 2017 yılında Tek Gıda İş Sendikası'yla örgütlenme hareketi başlattığını belirten Ören, kısa zamanda sendikal örgütlenmesini tamamlayarak Çalışma Bakanlığından aynı yıl içerisinde yetki tespit belgesi almaya hak kazanmış olduğunu söyledi.

 

"Adkoturk Patronu Sendika Düşmanlığında Sınır Tanımıyor"

Adkoturk işçilerinin hukuka uygun bir şekilde Anayasal hakkını kullanırken, sendikanın örgütlenme sürecini hukuka uygun bir şekilde sürdürürken o dönemde ADKOTURK patronunun sendika düşmanlığı yaptığını belirten Ören , "Kendisini bugünlere getiren ve prestijli şirket olmasını sağlayan emekçisinin sendikalı olma hakkını tanımayarak; önce Ülkemizdeki hukuk boşluğundan faydalanıp müzakere masasına oturmamak için devletin verdiği yetki çoğunluk tespitine itiraz etmiş sonrada baskılara boyun eğmediği için 4'ü işyeri temsilcisi olmak üzere 14 üyemizin iş akdine hukuksuz bir şekilde sonlandırarak sendika düşmanlığında sınır tanımadığını göstermiştir" dedi.

"Hukuk Tanımazlığa Karşı 85 Gündür Grevdeyiz"

İşten çıkartılarak mağdur edilen işçilerin 85 gündür fabrika önünde mücadele verdiğini uğradıkları hukuksuzluğu ve haksızlıkları duyurmaya çalışmaktıklarını vurgulayan Ören, örgütlenmenin başında işten çıkarılan işçilerin açtığı dava işe iade ile sonuçlanırken, diğer işten çıkarılan işçilerin işe iade davaları devam etmekte olduğunu söyledi.

 

"4Yıl Sendikal Yetkiye İtiraz Etti Olmadı İşçileri İşten Attı"

4 yıl sabırla hukuka uygun şekilde sendikal faaliyet yürüttüklerini belirten Ören ADKOTURK patronunun 4 yıl boyunca itiraz davaları ile oyaladığı işçilerinin kazanılan davalarına anlayış göstermek yerine, nahkeme kararının kesinleşmesinin ardından, 4'ü İşyeri Temsilcisi olmak üzere, sendikal örgütlenmede öncü 14 sendika üyesi işçiyi Pandemi döneminde işçi çıkarma yasağına rağmen 4857 sayılı yasanın 252. Maddesinden tazminatsız olarak işten çıkardığını söyledi.

 

"Ahlak Bu Şirketin Neresinde?"

Gerekçe olarak ta “İşçinin ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar sergilediği” bahanesinin uydurulduğunu belirten Ören ADKOTÜRK patronuna seslenerek "Sen çalışanlarının ahlakını ve iyi niyet kurallarını, sendika bu iş yerine girdikten ve yetki aldıktan sonra mı aramaya başladın. Ahlak bu şirketin neresinde!

Pandemi sürecindeki işten çıkarma yasağını yalan beyanla aşmaya çalışmak mı ahlak?

Bugüne kadar 21 işçi arkadaşımızı işten çıkarttınız, anayasal haklarını kullandılar sendikaya üye oldular diye işçi çıkarmak mı ahlak!

Fabrikada çalışan diğer sendika üyesi arkadaşlarımıza gözdağı verip baskı yapmak mı ahlak!

 

"Sendikal Hakkı Engellemek Suçtur"

Siz ancak kendinizi kandırabilirsiniz. Ahlak, para kazandığınız bu ülkenin Hukuk sistemini tanımaktır! Ahlak, Bu ülkenin emekçisinin Anayasal haklarına saygı duymaktır" dedi.

Bu ülke insanının, yatırım yaptı istihdam yaptı diye yabancı şirketlere asla mahkum olmayacakğını belirten Ören "Örgütlenmek anayasal bir haktır ve bu hakkın kullanılmasını engellemek suçtur" diyerek suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi.

"Hukuk tanımaz tavrınızdan vazgeçin pandemi döneminde uygulanan işten çıkarma yasaklarına rağmen, işten çıkarttığınız arkadaşlarımızı işe geri başlatın. TİS masasından kaçmayın, kaçtıgınız masa sizi bu günlere getiren emekçilerimizin emeğinin taçlandığı masadır" dedi.

"Müşterimiz Olan Şirketler Önünde Eylem Yaparız"

"Sendikayı muhatap almayan tavır devam ederse, önümüzdeki günlerde Grev kararı alacağımızdan şüpheniz olmasın, bununla da yetinmeyip örgütlü gücümüzü ve tüketimden gelen gücümüzü kullanarak yurt içinde ve yurt dışında yaptığınız tüm hukuksuzlukları haykırmaya devam edeceğiz. Yurt içinde müşteriniz olan tüm şirketlerin önünde basın açıklamaları düzenleyeceğiz" diyen Ören, sendika olarak işten çıkarılan işçilerle birlikte mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini, baskılara asla boyun eğmeyeceklerini belirterek "Emekçilerin hak ve hürriyetleri, patronların ve şirketlerin insafına asla bırakılamayacak kadar " dedi.

İşçiler halay ve sloganlarla eylemi sonlandırdı.