< Çiftçiler Ayakkabı'da Keyfi Ücretsiz İzine Karşı Eylem

DERİTEKS üyesi Çiftçiler Ayakkabı fabrikası işçileri ücretsiz izine çıkarılmaya, baskı ve tehditlere karşı fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

Hadımköy'de bulunan Çiftçiler Ayakkabı Fabrikası'nda işçiler üzerindeki sömürü baskı ve tehditler, sendika düşmanlığı artarak devam ediyor.

Pandemi sürecinde işçiler üzerindeki baskıyı daha da arttıran Çiftçiler Ayakkabı patronları pandemi bahanesiyle işçileri sürekli ücretsiz izine çıkardı. Ücretsiz izine çıkarma süreci yasal olarak bitmiş olmasına rağmen patronlar ücretsiz izin dayatmasını sürdürüyor. İşçilerin üyesi oldukları Deri Dokuma Ve Tekstil İşçileri Sendikası (DERİTEKS) bugün fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Daha önce basın açıklaması yapılacağı gün patronun fabrikayı erken paydos ettirdiğini bilen işçiler bu kez tedbirli davrandı.

Fabrika önünde eylem için pankart açılıp sloganlar atılmaya başlayınca patronlar panikle paydos ettirip servisleri harekete geçirdi. Patron yanlısı servis şoförleri klakson çalarak açıklama yapan işçilerin bir arada durmasını engelleyecek şekilde geçişler yaprak basın açıklamasını engellemeye çalıştı.

İşçiler sık sık "Sendika Haktır Engellenemez", "Ücretsiz İzin Kaldırılsın", "Patron Zulmüne Boyun Eymeyeceğiz", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek", "Birlik Mücadele Zafer" sloganları attı. Eylemde konuşan DERİTEKS Genel Merkez Örgütlenme Sekreteri Ayhan Yanılmaz, pandemi sürecinin patronlar tarafından servetlerine servet katma fırsatına çevrildiğini Çiftçiler Ayakkabı Fabrikası'nda da aynı durumun yaşandığını ifade etti.

 

"Sendikal Baskıda Deneyimli Yeni Müdür Alındı"

Pandemi sürecinde patron yararına alınan tedbirler sayesinde patronların kanunları tahrif ederek işçinin haklarını ihlal etmeye devam ettiklerini belirten Yanılmaz, büyük çoğunluğu sendika üyesi olan Çiftçiler Ayakkabı'da hak ihlallerinin sendika yöneticilerine ve de sendikalı üyesi işçilere yönelik saldırıların devam ettiğini söyleyerek "Çifçiler Ayakkabı patronu sırf sendikal baskı için bu konuda deneyimli yeni bir müdür bile aldı" dedi.

"Keyfi Şekilde Ücretsiz İzin Uygulaması Sürüyor"

"Pandemi dönemi yasaların eskiye dönmesi ile iş başı yapması gereken onlarca işçiye Çiftçiler Ayakkabı patronu 4 günden 1 aya varıncaya kadar ücretsiz izinleri işçi onayı olmadan tek taraflı olarak hayata geçirdi. Üyelerimizin uğradığı haksızlığı gidermek için adım attığımızda da karşılaştığımız şey yine hukuksuzluk ve keyfiyet oldu" diyen Yanılmaz, tepki koyup hak arayan işçilerin kimini anlık kararlarla iş başlı yaptırdığını kimini ücretsiz izne gönderdiğini aktardı.

 

"Fabrikaya Gelen Sendika Temsilcileri ve İşçiler Hakkında Özel Mülkiyete Saldırı Şikayeti"

Sendikanın görüşme çabalarına ise patronun polis çağırarak işi yokuşa süren bir tavırla fabrikadan bulunmalarını 'özel mülkiyete saldırı' adı altında şikâyette bulunduğunu söyleyen Yanılmaz "Sendikamız DERİTEKS 73 yıllık mücadelesinde binlerce tehdit, baskı, yıldırma saldırılarıyla karşılaşmıştır. DERİTEKS Sendikası bu ve bunun gibi binlerce saldırıya boyun eğmiş olsaydı bugün işçinin tereddütsüzce sırtını dayadığı bir sendika olmazdı" dedi Patronun DERİTEKS yöneticilerine yönelik saldırısına şaşırmadıklarını söyleyen Yanılmaz fabrikada yıllarca emek vermiş henüz işten çıkarılmamış, ilişiği kesilmemiş işçilerin de aynı şekilde polise şikayet edildiğini söyledi.

"Siz İşçilere Değil İşçiler Size Aş Ekmek Sağlıyor"

Bu tavrın patromlsrın gerçek yüzünü ortaya koyduğunu ifade eden Yanılmaz "İşçilere aş-ekmek verdiğiniz, biz aileyiz dediğiniz, işçiler işsiz mi kalsın fabrikayı yakayım mı diye kurduğunuz cümleler koca bir yalandan ibarettir. İşçisini düşünen, işçisinin ekmeğini aşını, yaşadığı sıkıntıları önemseyen hiçbir işveren bunları yapmaz. Unutmayın ortadan bir ekmek-aş var ise bu sizin de ekmeğiniz ve aşınızdır ve onu da size kazandıran her koşulda çalışan işçi arkadaşlarımızdır. Kimse işçilere bunları lütuf diye vermemiş işçiler onurluca alın terleri ile kazanmıştır" dedi.

 

"Sorunların Çözümü Örgütlenmek Ve Mücadele Etmek Zorundayız"

İşçilere de seslenen Yanılmaz "Anayasal hakkını kullanarak sendikamıza üye olan veya çeşitli nedenlerden kaynaklı üye olmayan işçi kardeşlerimiz asla korkmayın. Yaşadığınız sıkıntıların çözümü örgütlü, sendikalı çalışmak ve birlikte mücadele etmekten geçmektedir. Sizleri korkuyla sindirmeye çalışan, görüşlerinize, tercihlerinize ve anayasal hakkınız olan sendika hakkınıza saygı duymayanlardan hukukla hesap sormak bizim boynumuzun borcu sizin kurtuluşunuzdur" dedi.

Sendikal örgütlenmenin gerekliliğini vurgulayan Yanılmaz "İşçi kardeşlerimiz korkunun ecele faydası yoktur. Pandemi döneminde yaşadıklarınıza, işsiz kalıp komik ücretlerle geçinmek zorunda kalışınıza, sırf eve ekmek götürebilmek işin güvencesiz, sigortasız kapı kapı iş aramanıza, pandemide alınan paranın yetmediğinde yaşadığınız sıkıntılara bir bakın; bunun tek sebebi örgütsüz ve birlikte adım atmayışımızdır. Güçlü olmak için birlikte, sendikalarda örgütlü olmak zorundayız" diyerek sendikalı olma ve birlikte mücadele etme çağrısında bulundu.

 

"Haksızlıklara Sessiz Kalmayacağız"

Çiftçiler Ayakkabı patronuna seslenen Yanılmaz "İşçinin temsilcisiyiz, başta üyelerimiz ve tüm işçi kardeşlerimizin haklarını aramak için dün buradaydık, bugün buradayız yarın da burada olacağız. Ne haksızlıklara sessiz kalacağız ne baskılara boyun eğeceğiz" Artık işçinin bir temsilcisi var ya muhatap alır oturup sorunları birlikte çözeriz. Ya da her haksızlıkta, her baskıda, her hukuksuzlukta bizi karşınızda bulursunuz. Ne haksızlıklara sessiz kalacağız ne baskılaraboyun eğeceğiz Çiftçiler Ayakkabı işçisi yalnız değildir sendikaları DERİTEKS var" dedi.