2017 de çıkarılan sarmalık tütün ticaretine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülen yasa 1 Temmuz 2021 den itibaren yürürlüğe girdi. Tütün işçileri, bu tütün yasasını protesto etmek için Malatya Adana Mersin karayolunu trafiğe kapattı.

Gazetemiz yayına hazırlandığı tarihte tütün yetiştiricileri eylemlerinin 3. gününde idi. Tütüncüler ilk olarak Malatya-Adana-Mersin Karayolunu trafiğe kapattı. Polis ve jandarmaya rağmen uzun saatler yolu açmadılar.

Adıyaman'da yüzlerce tütün yetiştiricisi Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatarak Valiliğe yürüdü. Çelikhan'da tütün üreticileri Adıyaman-Çelikhan yolunu uzun saatler boyu trafiğe kapatarak eylem yaptı. Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde de Süngü Mahallesi'nde bir araya gelen yüzlerce yetiştirici burada Malatya- Adıyaman karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Binlerce kişinin ve tüm bir bölge halkının geçimini sağlayan tütün yetiştiricileri ilk gün sosyal medyada #TütünümeDokunma diyerek öfke ve çaresizliklerini haykırdı. İkinci gün tütün üreticisi köylüler yine Adıyaman-Kahta ve Malatya-Çelikhan yollarını trafiğe kapatarak eylem yaptı. Bugüne damgasını vuran şiar ise “Tirşikçî kapitalistlere hayır” oldu.

“Direnmekten başka çareleri olmadığını” söyleyen tütüncüler kendilerini ikna etmek isteyen AKP'li milletvekiline “Tirşikçî kapitalistlere hayır” sloganı ile cevap verdi. Köylülerin sesi dalga dalga yayıldı sosyal medyada. (emek vermeden varlığa sahip olmak/ bedavacı)”

3. gün Kahta'da bir araya gelen binlerce üretici, Adıyaman-Kahta karayolunu trafiğe kapattı. Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar'ın ikna çalışmaları da sonuç vermiyor.

4. günde ise (bugün) tütün üreticileri Lice ve Kocaköy'de eyleme geçerek, Diyarbakır Bingöl Karayolu'nu trafiğe kapattı. Yaklaşık 300-400 köylünün yola traktörlerle barikat kurduğu eylemde trafik akışını durdu, uzun araç kuyrukları oluştu.

Sık sık, "Tütünüme dokunma" sloganı atılan üreticiler ipe geçirdikleri tütün yapraklarını boyunlarına geçirdi.

Eylem yaklaşık 2 saat sürdü.

 

(Tirşikçî: Çıkar endeksli hareket eden)