Soma'dan dün yola çıkan Uyar Madencilik işçileri Ankara girişinde jandarma tarafından durduruldu. İşçiler "Ölmek Var Dönmek Yok" sloganıyla bekleyişi sürdürüyor. İşçilerin kararlılığı sonucunda 5 kişilik heyet Enerji Bakanlığı'yla görüşmeye gitti.
Manisa'nın Soma ilçesinde Uyar Madencilik'te çalışan maden işçileri yıllardır ödenmeyen tazminatları için mücadele ediyor. Defalarca Ankara'ya doğru yürüyüşe geçen ve jandarmanın, polisin şiddetli saldırılarına, işkenceli gözaltılara rağmen yürüyüşlerini sürdürenler maden işçilerine her seferinde devlet yetkilileri tarafından sözler verildi. Ancak hiç biri yerine getirilmedi. Ocak ayında Ankara'ya yürüyüş yapan işçilere yine hükümet yetkilileri ödeme sözü vermiş fakat sürekli ertelenmişti.
"Verilen Sözler Tutulmadı"
Hükümet yetkilileri ile yapılan görüşmelerin sonuç vermemesi üzerine Manisa’dan Ankara’ya yola çıkan maden işçileri, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası aracılığıyla da bir basın açıklaması yayınladı. Sendika avukatları tarafından yapılan açıklamada, “Aylardır devletin en yetkili ağızlarından aldığımız sözlerin hiçbirisi bugüne kadar yerine getirilmedi” denildi.
Son olarak AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ile yapılan görüşmede 1 Temmuz’a kadar dönüş yapılacağı sözü verildiği belirtilen açıklamada, “Son görüşmemizde AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş 1 Temmuz’a kadar dönüş yapacağını ve bilgi vereceğini heyetimize söz vermesine rağmen herhangi bir dönüş yapılmadı. Süleyman Soylu’nun 15 Ocak 2021’e kadar çözme sözü, sahipsiz bir şekilde halen olduğu yerde duruyor. Şifahen edindiğimiz bilgilere göre Uyar Madencilik sorunun bir yasayla çözülemeyeceği ifade edilmiştir. Meclis'te grubu bulunan tüm partilerin çözme konusunda mutabık kaldığı bir konu ile ilgili neden yasa çıkarılmadığını anlayamıyoruz. Uyar Madencilik işçileri için de pekâlâ bir kanun çıkarılabilir. Gerek İş Kanunu’na eklenecek bir maddeyle TKİ tarafından veya İşsizlik Sigortası fonundan karşılanabilir" denildi.
"Sorunu Çözmek İçin Bahaneler İleri Sürülüyor"
Bunun önünde hiçbir engel bulunmadığı ifade edilen açıklamada "Kanuni düzenlemeyle yapılamayacağı” ifadesinin sorunu çözmemek için ileri sürülen bir bahane olduğu vurgulandı. Temmuz 2020 tarihinde Soma Kömür işletmelerinde işten atılan ve mağdur edilen işçiler için çıkarılan 7252 sayılı yasada özel bir şirkette çalışmaya devam eden ve kanun kapsamına girmeyen iki binin üzerinde işçiye bu yasa kapsamına fiilen dâhil edilerek ödemeler yapıldığı hatırlatılarak "Fakat söz konusu Uyar Madencilik işçileri olunca yasa kapsamında sorunun çözülemeyeceği ifade edilmektedir” denildi.
"Patronlardan Yana Mı Yoksa Madencilerden Yana Mısınız?"
Uyar Madencilik işçileri, Ankara’ya doğru yola çıkarken de sosyal medya üzerinden hükümete seslenerek "Uyar Madencilik işçileri içeride olan maaşları, kıdemleri, ihbarları için mücadele etmeye devam ediyor. Bu 15 yıl boyunca yüzlerce kez parlamentodan patronlar lehine yasalar çıkarttı bu devlet. Devlete sorumuz şudur: Patronlardan yana mı yoksa madenciden yana mısın? SOMA madencisi 15 yıldır bu soruyu soruyor. Biz de bugün yola Türkiye halkına, emekçisine, vekillerine bu soruyu çoğaltmak için çıkıyoruz" dedi.
"Ankara Girişinde Jandarma Engeli"
İşçiler Ankara'ya ulaştıklarında kent girişinde jandarma tarafından durduruldu. İşçiler yollarının kesilmesini "Ölmek Var Dönmek Yok" sloganıyla protesto etti. Madende iki gözünü kaybeden Ali Kademir "Yıllardır haklarımızı almak için mücadele ediyoruz. Her sene Ankara'ya geliyoruz. Ben 15 defadır geliyorum.Verilen sözler tutulmadığı için görmeyen bu halimizle yollardayız. İki gözümüzün, iki bacağımızın, kopan kolumuzun, madenlerde ölen yakınlarımızın, çürüyen ciğerlerimizin hakkını almak için geliyoruz. Süleyman Soylu bundan 6 ay önce söz verdi. Şimdi karşımıza polisi jandarmayı çıkaroyor. Biz verilen sözler tutulmasını haklarımızın ödenmesini istiyoruz" dedi.
İşçiler Enerji Bakanlığı Önünde
İşçilerin kararlılığı sonucunda 5 kişilik heyetin Enerji Bakanlığı'na görüşmeye gittiği belirtildi. Bağımsız Maden İş Sendikası sosyal medya hesaplarından "5 kişilik heyetimiz Enerji Bakanlığı ile görüşme gerçekleştirecek. Görüşme sonucunda somut bir adım olmadığı taktirde heyetimiz Bakanlık önünde oturma eylemine geçecektir. Haklarımızı almadan dönmeyeceğiz! #MadencininTarafındayım" denildi.
Uyar Madencilerinin sorunu bugün saat 15:00'da Bakanlar Kurulu toplantısında gündem olacak. Bakanlığa giden heyet bakanlığın nizamiyesinden ayrılmıyor. Diğer nadenciler ise Ankara girişinde bekliyor.