2017 de çıkarılan sarmalık tütün ticaretine 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülen yasa 1 Temmuz 2021 den itibaren yürürlüğe girdi. Tütün işçileri, bu tütün yasasını protesto etmek için Malatya Adana Mersin karayolunu trafiğe kapattı.

Bir tütün işçisi “Sessiz gariban doğduğu yerde ölen işçileriz. Sesimizi kimse duymuyor. Oy verdiğimiz siyasi partiler de bizi kaideye almıyor. Mecburen halkımızdan da özür dileyerek şu anda Malatya-Adana-Mersin Karayolunu trafiğe kapattık. Mecbur kaldık. Feryadımızı bu şekilde dile getiriyoruz” diyor. Ve kısa süre içinde olay yerine polis ve jandarma geliyor. Polis ve jandarmaya rağmen, tütüncüler uzun saatler yolu açmadı ve eylemi sürdürdü.

Adıyaman'da da kent merkezinde bir araya gelen yüzlerce tütün yetiştiricisi yürüyüş düzenledi. Atatürk Bulvarı'nı trafiğe kapatan tütün üreticileri Adıyaman Valiliği'ne yürüdü. Valilik binası önünde bir süre oturma eylemi yapan çiftçilerden 15 kişilik bir grup vali ile görüşmeye gitse de, görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Burada da yolu kapatarak eylem yapan tütüncüler, yeniden valilikle görüştüken sonra eylemi sonlandırdı.

Çelikhan'da da tütün üreticileri Adıyaman-Çelikhan yolunu uzun saatler boyu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde de Süngü Mahallesi'nde bir araya gelen yüzlerce yetiştirici burada Malatya- Adıyaman karayolunu trafiğe kapatarak eylem yaptı.

Yasa, "Yetki belgesi" olmadan tütünün yetiştirilmesi ve ticaretinin yasaklanmasını öngörüyor. Ancak binlerce kişinin ve tüm bir bölge halkının geçimi bu tütünden sağlanıyor. Yetiştiriciler sosyal medyada da #TütünümeDokunma etiketi ile öfke ve çaresizliklerini dile getiriyorlar.