"İşçisiz Grev İşçisiz TİS İşçisiz Sendika İstiyorlar"

Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube'nin 2. Olağanüstü Genel Kurulu bugün Caferağada Spor Salonu'nda yapılıyor.

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube'de 4 yıllığına seçilen şube yönetiminin değişmesi yönünde sendika genel merkezinin dayatması nedeniyle 2. Olağanüstü Genel Kurul yapılıyor.

 

Genel Merkez Dayatmasıyla 2. Olağanüstü Genel Kurul

Genel İş Sendikası İstanbul Anadolu Yakası 1 Nolu Şube Olağan Genel Kurul seçimi 23 Şubat 2019 yılında yapılmış fakat Genel Merkez'in şube yönetiminin değişmesi yönündeki çabaları sonucunda 8 Aralık 2019 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul yapılmış ve işçiler mevcut şube yöneticilerini tekrar seçmişti.

Genel Merkez'in şube yönetimin değişmesi yönünde imza toplaması üzerine bugün Kadıköy'de Caferağa Spor Salonu'nda 2. Olağanüstü Genel Kurul seçimi gerçekleştirildi. .

 

Genel Merkez'den İşçilere Genel Kurula Gitmeyin Mesajı

Genel İş Sendikası Genel Merkezi, kendi isteğiyle Olağanüstü Genel Kurula gidilmesine rağmen dün işçilere pandemi gerekçesiyle sadece delegelerin katılımıyla genel kurul toplantısı yapılacağı ve işçilerin gitmemesi yönünde mesaj gönderdi.

 

2.Olağanüstü Genel Kurul Seçimi Divan üyelerinin belirlenmesi, gündemin açıklanması ve saygı duruşu ile başladı. Ardından Divan üyeleri Beyaz Mavi ve Kırmızı olmak üzere üç ayrı aday listelerini açıkladı. Başkan adayları konuşmalarını yapmak üzere davet edildi.

 

İşçilerin Salona Alınmaması Protesto Edildi

Divan Başkanı Mehmet Güleryüz tarafından Genel Merkezin talebine uygun olarak "Delegeler dışında salonda kimse alınmayacak" denildi.

İşçiler ise "Şantiyelerde sokaklarda çalışırken pandemi yok koskoca salonda mı pandemi mi var. İşçilerin mesafeye dikkat etmesi yönünde uyarıda bulunmak yerinde işçiyi dışarı çıkarmak nedir? İşçiler iradesine sahip çıkmaya geldi", "İşçiden neden korkuyorsunuz? İşçinin katılmadığı genel kurul mu olur? Biz burada kalacağız" diyerek tepki gösterdi. Sadece delegelerin salona alınması dayatmasını "İşçiler Elele Hep Beraber Zafere" sloganıyla, alkış ve ıslıklarla protesto etti. İşçilerin ve delegelerin kararlılığı üzerine seçim devam etti.

 

"İşçilerin Taleplerini Alacak Sosyal Kültürel Faaliyetlerden Yararlanmasını Sağlayacağız"

Mavi Liste Başkan Adayı Alişan İpşiroğlu İzmir'de katledilen HDP üyesi Deniz Poyraz adına saygı duruşuna davet etti. Ataşehir Belediyesi'nde güvenlik görevlisi olarak çalışan İpşiroğlu çalışırken iki kez işten atıldığını hukuki süreç sonunda işe geri döndüğünü son olarak da 2019'da üsten atıldığını ve fiili mücadeleyle işinr geri döndüğünü aktardı. İpşiroğlu, aday olurken işçileri bölmek değil taleplerini dinleyerek karşılamak üzere aday olduğunu ifade etti.

Yönetime geldiklerinde tüm işçilerden talep ve önerilerini alacaklarını ve bunları arşivleyerek gelecekte de işçilerin talep ve önerilerinin neler olduğunun görülmesini sağlayacaklarını belirten İpşiroğlu, işçilerin belediyelerin sosyal ve kültürel imkanlarından yararlanamadığını, yönetime geldiklerinde işçilerin bu tesis ve imkanlardan yararlanacak şekilde faaliyet yürüteceklerini söyledi.

 

"Masada Uzlaşma İmkanları Kullanılmadı"

Kırmızı Liste başkan adayı Murat Aydoğan, şube yönetiminin eksikleri olduğunu bununda yeni bir yönetim seçilmesi sürecini getirdiğini söyledi. Aydoğan, TİS sürecinde masada uzlaşma imkanlarının gereği gibi kullanılmadan greve gidildiğini ve şube yönetiminin TİS'in iradesi dışında genel merkez tarafından imzalandığını söyleyerek grevi sonlandırdığını söyledi.

 

Divan Başkanı'nın Genel Merkez Adına Konuşmasına Tepki

Aydoğan'ın konuşması sonunda TİS'in Genel Merkez tarafından şube yönetiminin bilgisi dışında imzalanıp imzalanmadığı şeklindeki sorusuna Divan Başkanı Genel Merkez adına açıklama yaparak TİS'in genel merkez tarafından şube yönetiminin bilgisi dahilinde imzalandığını, şube yönetiminin işçilere bu bilgiyi aktarmadığını iddia etti.

Divan Başkanı'nın Genel Merkez adına konuşmasına ve iddialarına delegeler ve işçiler tepki gösterdi.

İşçilerin komiteler kurarak yönetimi seçtiğini ve süreci birlikte yürüttüğünü, şube yönetiminin bu şekilde karalanmaya çalışıldığını söyleyerek "Kahrolsun İşçi Düşmanları", "İşçiler Elele Komitlere", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganlarıyla protesto etti.

Divan Başkanı ise "Burada işçi düşmanı yok. Liste adayının sorusunu cevap verdim" diyerek kendini savundu.

İşçiler Divan Başkanını'nın taraflar adına açıklama yapmasının etik olmadığını söyleyerek protestolarını sürdürdü. Şube Başkanı ve Beyaz Liste Başkan adayı Ahmet Arıkan konuşmasına "Arkadaşlar sakin olalım oylarınızla gereken cevabı vermiş olacaksınız" diyerek başladı. İşçiler "İşçiler Elele Arıkan'la Zafere" sloganı attı.

 

"İşçi Kimin Nerede Kimle Görüştüğünü Biliyor"

Divan Başkanı'nın Genel Merkez adına konuşmasına ilişkin ise "Genel Merkez adına yapmış oldu. Teşekkür ederim" dedi. Şube yönetiminin tabandan örgütlenerek ve tüm süreçleri işçilerle paylaşarak yürütttüğünü aktaran Arıkan, "Kim ne zaman kiminle hangi otelde görüştü, kim kimlerle nerede bir araya geldi bunları biliyor musunuz arkadaşlar?" diye sordu. İşçiler olunmayan yönde yanıtlar verdi. Arıkan, "Öyleyse sorulan soruya da Genel Merkez adına yapılan açıklamaya da yanıt verilmiştir" dedi.

Şube yönetimi olarak işçilerle işyerlerinde şantiyelerde hep birlikte olduklarını daha önce de Olağanüstü Genel Kurul yapıldığını ve işçilerin hiçbir değişiklik yapmadan aynı yöneticileri seçtiğini hatırlatan Arıkan kendisinin de bu şube yönetiminin de taraf olduğunu söyledi.

 

İşçi Sendikaya Hesap Sormayı Öğrendi"

İşçilere genel kurulda salona girmesin diye mesaj gönderildiğini aktaran Arıkan' "Burada karar işçinindir, ben kim oluyorum da gelmek isteyen işçiyi engelleyebileyim” ifadelerini kullandı. İşçilerin kendi şube yönetimleri sürecinde birçok şey deneyimlediğini söyleyen Arıkan, “Bu saatten sonra biz olalım ya da olmayalım bu işçiye istemediği hiçbir şeyi kabul ettiremeyecekler. İşçi sendikasının yakasına yapışmayı öğrendi, sadece bu da değil eğer yanlış yapıyorsa şefinin amirinin de yakasına yapışmayı öğrendi. İşçiler böyle olduktan sonra olağanüstü kongre yapıyorlar, bir daha yapsınlar, bir daha yapsınlar, bizim korkumuz yok” dedi.

 

"İşçisiz Grev İşçisiz TİS İşçisiz Sendika İstiyorlar"

"TİS taslağını hazırlarken işçi istenmez, TİS imzalanırken işçi istenmez, genel kurul toplantısı yapılırken işçi istenmez. Kısacası işçisiz bir sendika İsteniyor. İşçisiz şube, işçisiz grev, işçisiz toplu sözleşme, işçisiz sendika istiyorlar. Seçilen biz olmasak da böyle bir sendikaya müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Biz buna karşı mücadele ettik. Ben şoförüm buradan gidip mesaime devam edeceğim. Başka arkadaşım şantiyesine, bölgesine gidecek ama bir genel kurulda elbette burada olacak. Bir TİS sürecinde elbette yer alacak" diyerek işçi olmadan sınıf sendikacılığı yapılamayacağını söyledi.

 

"İsterlerse Olağanüstü Kurulu Geleneksel Hale Getirsinler"

Biz ikinci kez Olağanüstü Genel Kurulu yaşıyoruz. Tekrar da edebilirler hatta liselerin geleneksel pilav günleri gibi geleneksel hale de getirebilirler. Çok yalanlar söylendi, iftiralar, dedikodular, karalamalar oldu. Ama bizim alnımız ak başımız dik. Biz şunu biliyoruz ki artık işçiler sendika yöneticileri gelince karşısında konuşmaktan korkmuyor. Amiri karşısında korkmuyor. Bize hesap sorabiliyor. Bunu başarmış olmak bizim için onur vericidir" dedi.

Şube yönetiminin eksikleri hataları da olduğunu ifade eden Arıkan, "Bunu da değiştireceksek işi arkadaşlarımızla birlikte değiştireceğiz. Yapamıyorsak Ahmet gidecek başkası gelecek" dedi.

 

"Genel Merkez'den Olağanüstü Genel Kurula Müdahale Girişimi"

Olağanüstü kongre seçimlerine belediye yönetiminin de müdahale ettiğini ifade eden Arıkan, “İki gün önce bizim Şube Yöneticimiz Murat Aktemur’a belediye başkan yardımcısından telefon geliyor. Başkan yardımcısı Kartal Belediyesindeki bir temsilcinin Ahmet Arıkan’ı desteklediğini söylüyor. Böyle olmaması gerektiğini ifade ediyor. Aramak istediği Murat başka bir Murat ama bizim sendika yöneticimizi arıyor yanlışlıkla. Fark ediyor fark etmesine ama bundan sonra toparlama çabası bir işe yaramıyor” dedi.

Bugüne kadar yapabildiklerimizde hesabını veremeyeceğimiz hiçbir şey yok. Koltuk sevdamız da yok. Bugün yönetimdeyiz. Yarın bir gün başka arkadaşlarımıza görev verilecek biz işimizi yapmaya devam edeceğiz. İşçi arkadaşlarımız bir kez daha oylarıyla bunu belirleyecek" dedi.

Arıkan'ın konuşmasının ardından öğle arası verildi. Oy sandıkları kurularak oylamaya geçildi.