< < Westmode Tekstil işçileri: "Hakkımızı İstiyoruz!"

Mersin’de bulunan Westmode Tekstil fabrikasında işçiler aylardır maaşlarını alamıyorlar. Dev Tekstil üyesi işçiler ödenmeyen hakları için Mersin Güneykent’te bulunan firma önünde eylem yaptı.

Mersin'de Güneykent'te bulunan Westmode Tekstil firmasında çalışan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyesi işçiler ödenmeyen ücretleri için fabrika önünde eylem gerçekleştirdi.

Eylem öncesinde sabah saatlerinde sendika temsilciliğinde bir araya gelen işçiler avukatların da katılımıyla gerçekleşen bu toplantıda verilecek mücadele için çeşitli kararlar aldı. İşçiler sendika temsilciliğinde eylemde kullanacakları dövizler hazırladı.

Westmode Tekstil fabrikası önünde “Hakkımız Olanı İstiyoruz! #LCWaikiki Dev Tekstil Üyesi Westmode İşçileri” yazılı pankart açan işçiler, “Dolandırıldık!”, “Gece Gündüz Çalıştık Maaşımızı Alamadık!”, “Emeğimizi Sömürdüler!”, “Sigortası Çalışmaya Hayır!”, “Hakkımızı İstiyoruz!” yazılı dövizler taşıdı..

Eylemde Dev Tekstil Çukurova Temsilciği tarafından açıklama yapıldı. Bu firmanın da birçok yerde yaşandığı gibi merdiven altı üretim yaptığının belirtildiği, tabelasının bile olmadığı söylendi.

Sigortasız Çalıştırıp Maaşlarını Ödemedi

Yaklaşık 150 işçinin çalışmış olduğu bu firmada işçilerin yarısının hiçbir sigorta girişlerinin olmadığı, sigortası gösterilenlerin ise sadece girişlerinin yapıldığı ve üç beş gün sigorta primlerinin yatırıldığı ifade edildi.

 

"Patron Ortadan Kayboldu"

Açıklamada “İşçileri sigortasız çalıştıran patron bununla da yetinmeyerek altı aydan başlayarak farklı farklı sürelerde, işçilerin ortalama 2-3 aylık maaşlarını vermeden ortadan kayboldu. Şimdi işçiler alacaklarını isteyecek bir yetkili bile bulamıyorlar” denildi.

 

"LC Waikiki' de Sorumludur"

İşçilerin bu mağduriyetinden sadece Westmode firmasının sorumlu olmadığı LC Waikiki tekelinin de işçilerin yaşadıklarından sorumlu olduğu, işçilerin LC Waikiki’nin işini yaptığı belirtilerek gerekirse LC Waikiki şubeleri önünde de açıklamalar yapılacağı belirtildi.

 

 "Patronlar Denetimsizlikten Güç Alıyor"

İşçilerin bu yaşadıklarının sorumlularından birinin de denetim yapmayan yetkililer olduğu dile getirilerek, “Bu kadar işçinin alenen sigortasız çalıştırılmasına rağmen firma yetkileri hakkında hiçbir soruşturma olmamıştır. Sigorta kayıtları neden denetlenmemiştir? Patronlar işte bu denetimsizliklerden güç alarak işçilerin haklarını yemektedirler. Denetim yapılmamışken böylesine bir suç işlemiş olan patron şimdi güvenlik güçleri tarafından soruşturulacak mıdır?" diye soruldu.

İşçilerin geriye dönük sigortalarının yatırılmasını, yaklaşık 400 bin TL civarı olan işçi alacaklarının eksiksiz verilmesini talep ediyoruz.”

 

"Zorla Mesaiye Bıraklıdık"

Eylemde konuşan hakları gasp edilen ve işçiler ise aylardır çalıştıklarını, gece yarılarına kadar zorla mesaiye bırakıldıklarını, hafta sonları bile tatil yapmadan çalıştıklarını ama sonuç olarak böyle ortada kaldıklarını söylediler. Bu yaptıkları fedakârlıklar karşısında haklarını vermeleri gereken patronun şimdi kaçtığını söylediler.

İşçiler olarak "Hakkımız olanı istiyoruz. Hem patronlara hem de ilgili kurumlara seslendik ve mücadelemiz devam edecek" dediler.

"Eylemi LC Waikiki Önüne Taşırız"

Dev Tekstil Çukurova Temsilcisi Ahmet Subaşı, Westmode Tekstil firmasının merdiven altı firmalar gibi üretim yaptığını belirtti. 6 aydır 150 işçinin maaşını alamadığını ve mağdur edildiğini dile getiren Subaşı, "150 işçinin arasında 50 işçinin sigortası yapılmamış, sigortası olanların ise sadece girişleri yapılmış. Bu arkadaşlarımız maaşlarını alamağı gibi kaçak işçi olarak çalıştırıldı. Sendika olarak Westmode Tekstil firmasında çalışarak mağdur edilen işçilerin haklarının verilmesini istiyoruz. Patron bir haftadır ortada yok. Firmanın önüne geldik ancak işçi arkadaşlarımızın hakları verilmezse eylemimizi LCWaikiki önüne taşıyacağız. Çünkü buradaki işçi arkadaşlarımız bu tekstil tekeline çalıştı. Onun ürünlerini üretti" diye konuştu.

 

"Küçük Çocuğumuzu Bırakıp Çalışmaya Geldik"

İşçiler adına konuşan Büşra Gülmez ise, "Sadece hakkımızı istiyoruz. Sonuçta küçük çocuklarımızı evimizde bırakıp buraya çalışmaya geldik. Ev geçindirmek için buraya geliyorsak; hakkımızı almalıyız. Buraya hafta sonu tatil demeden gece yarılarına kadar çalıştık. Onlar için fedakârlık yaptıysak; onlar da hakkımızı vermelidirler. Nereye kadar kaçabilir? Biz fazlasını istemiyoruz. Sadece kazancımızı istiyoruz" dedi.

Eylem, "Yaşasın işçilerin birliği" ve "Hakkımız olanı istiyoruz" sloganıyla sona erdi.