“Yaşasın 15-16 Haziran Ayaklanması”

İzmir İşçi Temsilcileri Konseyi ve Emeğin Gücü Derneği 16 Haziran günü saat 19:00’da Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde 15-16 Haziran Ayaklanması’nın yıldönümü nedeniyle basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Yaşasın 15-16 Haziran Ayaklanması”, “İşçiler En Öne Komitelere”, “Toprak, Makine, Çark Her Şey Emeğin Olacak”, “Emeğin Gücü Sermayeyi Yenecek”, “Bu Daha Başlangıç Mücadeleye Devam” sloganlarının atıldığı eylemde okunan metinde “Bundan tam 51 yıl önce ülkemizde işçi sınıfımızın tarihine geçen 15-16 Haziran İşçi Ayaklanması gerçekleşti. 51 yıl önce Disk'in kapatılma kararına karşı  yaklaşık 150 bine yakın işçi İstanbul sokaklarına çıkarak eyleme geçtiler.” denildi.

Ayaklanmanın tüm ülkeye yayıldığı ve 2 gün sürdüğü, işçilerin kararlı mücadelesi sonucu sermayenin geri adım atmak zorunda kaldığı vurgulanan açıklamada “15-16 Haziran, işçi sınıfının dayanışma, mücadele, ayaklanma ve zafer günüdür. 15-16 Haziran Ayaklanması’nı yaratan işçi sınıfına selam olsun.” denildi.

Ülkede ve dünyada ayaklanmalar tarihi yaşandığı söylenen açıklamada “Dünyanın birçok ülkesinde bir ayaklanma bastırılmadan bir başka ülkede yeni ayaklanmalar başlıyor. Fransa'da sarı yelekliler, ‘fırsatlar’ ülkesi olarak bilinen  Amerika'da halkların ayaklanması, Kolombiya'da vergi reformuna  karşı ayaklanan işçi ve emekçiler ve daha birçok ülkede gerçekleşen ayaklanmalar. Ülkemizde 31 Mayıs'ta başlayan Gezi Halk ayaklanması hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını gösterdi. Şimdiyse büyük bir ayaklanmanın önüne geçebilmek için insanlığın ve tüm dünyanın başına bela olan Pandemiyi bahane olarak kullanıyorlar. Fabrikalarda, atölyelerde işçiler canları  hiçe sayılarak ölüm kamplarında yaşam mücadelesi verirken patronlar karlarına kar katmaya devam ediyorlar.” denildi.

Komite ve konseylerde örgütlenme çağrısı yapılan açıklamada “Bütün bu saldırılara, işten atmalara, yasaklamalar karşı biz işçiler,emekçiler, işsizler olarak Komite ve Konseylerimizi kuralım. Komite sensin Komite senin sesin. Yaklaşmakta olan ayaklanmayı Komite ve Konseyler aracıyla örgütleyebiliriz. Bulunduğumuz her yerde her alanda fabrikalarda, atölyelerde, madenlerde, okullarda, tarlalarda, mahallelerde komite ve konseylerimizi kuralım. Yaşadıkları hayatlar bizden çaldıklarıdır. Bizleri mülksüzleştirenleri birlikte mülksüzleştirelim.” denildi.

Açıklama 15-16 Haziran’da ölümsüzleşenler anısına yapılan saygı duruşu ve “Güneşi İçenlerin Türküsü” şiirinin okunmasıyla sona erdi. Birleşik Mücadele Güçleri ve Birleşik Gençlik Meclisleri de eyleme destek verdi.