301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma Katliamı davası bugün görülerek karara bağlandı. Karar sonrası açıklama yapan aileler adil yargılanma yapılmadığını belirterek karara itirazlarını dile getirdi.

24 Mayıs 2013'te 301 işçinin yaşamını yitirdiği Soma maden katliamı davasının karar duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Davada 4 sanık yargılanarak karara bağlandı.

“Bilinçli taksirle öldürme ve yaralamaya neden olma” suçlamasıyla yargılanan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan 20 yıl, mühendisler Efkan Kurt ile Adem Osmanoğlu 12 yıl 6 ay hapis cezaları verilirken, Yönetim Kurulu üyesi Haluk Evinç beraat etti. 

Duruşma sonrası açıklama yapan aileler 7 yıldır bekledikleri adaletin yine gelmediğini belirtti.

 

"Göçmüş, Çürümüş Adaleti Aradık"

Açıklamada konuşan madenci yakını, “Yıllardır adalet aradık. Göçmüş, çürümüş adaleti aradık. ‘Belki bir gün gelir’ diye. Şimdi birileri çıkıp neyin adaletini arıyorsunuz? Diyecek. Siz para aldınız, yardım aldınız. AKP oy verdiniz’ diyecek. Bizler ölen 301 kişinin, çocuklarımızın adaletini aradık. Ama başaramadık. Cumhurbaşkanı kaza olduğu zaman ‘ en yakınım dahi olsa cezasını çekecek’ dedi. Ama işin ucu kendisine dokununca olmadı“ diyerek ‘Biz sadece adalet’ istedik” dedi.

 

"Bizi Öldürmek Kurtuluş Mu?"

Bir başka madenci yakını ise yine adil bir yargılama yapılmadığını ifade ederek "Biz bu işin peşini bırakmayacağız. Ben olmazsam çocuklarım, torunlarım bu davayı bırakmayacak. Diyecek söz bulamıyorum şairin sözüyle bitireyim. Ekilir ekin geliriz. Bir ölür bin geliriz. Bizi öldürmek kurtuluş mu?" dedi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020'de, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği, istinafın da onadığı kararı bozmuştu. 12. Ceza Dairesi, sanıkların "bilinçli taksirle öldürme" suçundan değil, 301 kez "olası kastla öldürme" ve 162 kez yaralama suçundan cezalandırılması gerektiğini belirtmişti. Bu karar, başta iş kazasının yaşandığı Eynez ocağının sahibi Can Gürkan olmak üzere, sanıkların binlerce yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasını sağlayacaktı.

Bu sırada Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin üyeleri değişti. Üye değişikliğinden hemen sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, 8 Ocak'ta 12. Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020 tarihli kararına itiraz etti.

İtirazın ardından, 12. Ceza Dairesi'nin yeni üyeleri 10 gün içinde yaklaşık 6 bin sayfalık dosyayı inceledi ve itirazı haklı bularak sanıkların olası kastla öldürme suçundan değil, bilinçli taksirle öldürme suçundan cezalandırılması gerektiğine hükmetti.

Ceza Dairesi'nin 30 Eylül 2020'deki ilk kararından sonra duruşma günü vermek için 3 aydan fazla bir süre bekleyen Akhisar Ceza Mahkemesi, yeni karardan hemen sonra duruşma günü verdi.

Yeni karara göre, sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan ile baş mühendisler Efkan Kurt, Adem Ormanoğlu ve Haluk Evinç en fazla 22 yıl hapis cezasına çarptırılabilecekti.

Yargıtay'ın ikinci bozma kararının ardından davanın ilk duruşması 13 Nisan'da görüldü. Önceki gün de duruşma yapan mahkeme bugün karara bağladı.