< "ÇAYKUR'da Sürgün Değil Kadrolu İstihdam"

ÇAYKUR'a bağlı çay paketleme fabrikası ve bazı teknik alanlarda yeterli kadro olmadığı gerekçesiyle diğer fabrikalardaki işçiler buraya sürüldü. Konuya ilişkin açıklama yapan Gıda İş Sendikası "Sürgün değil kadro" diyerek sürgünlere tepki gösterdi.

ÇAYKUR'a bağlı çay paketleme fabrikası ve bazı teknik alanlarda yeterli kadro olmadığı gerekçesiyle diğer fabrikalardaki işçilerin sürüldüğünü belirten DİSK'e bağlı Gıda İş Sendikası, yazılı açıklama yaparak işçilerin sürgün değil kadro istediğini belirterek işçi açığının giderilmesi gerektiğini belirtti.

 

"İşçi Açığına Rağmen Kadrolu İşçi Alınmıyor"

Gıda İş Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, kota ve taban ücretin düşüklüğü nedeniyle üreticilerin mağdur edilmesinin yanı sıra işçilerin de birçok sorunla karşı karşıya bırakıldığı ifade edildi. On bine yakın mevsimlik işçinin kadro talebinin karşılanmadığı belirtilerek "ÇAYKUR'da kadrolu işçilerin yetersiz olduğu yıllarca bilinmesine rağmen, kadrolu işçi alma konusunda adımlar atılmıyor. ÇAYKUR ihtiyaç duyduğu ve ihtiyaç olan işçi alımlarını yapmadığı için fabrikalarda çalışan işçiler adeta joker olarak her yerde çalıştırılıyorlar" denildi.

 

"Bir İşçi Günde 300 Kilometre Yol Gidiyor"

Her yıl çay sezonu açıldığında ve üretim başladığında, işçilerin yaşadığı ağır çalışma koşullarına, angarya çalışmaya bir de sürgünün eklendiği ifade edilen açıklamada, "Çay paketleme fabrikası ve bazı teknik alanlarda yeterli kadro olmadığı için, şimdi fabrikalarda işçilerin bazı fabrikalara sürgün edileceği endişeleri yaşanıyor. Görevlendirme adı altında yapılmak istenen sürgünleri kabul etmiyoruz. Kemalpaşa'dan, Hopa'dan, Fındıklı'dan, Pazar'dan, Çayeli'nden, İkizdere'den, Rize merkezden ve daha birçok yerden paketlemeye görevlendirme açıkça sürgündür. İşçilerin günlük mesailerinin dışında, mesai saati kadar zamanı yollarda geçirmesi demektir. Kemalpaşa'da çalışan bir işçinin paketlemeye gidiş gelişi yaklaşık 300 km yol demektir. Sadece uzun yolun kendisi işçinin çalışma ve yaşama koşullarını fazlasıyla etkileyecek, yaşamını zora sokacaktır. İşçinin ailesinden ve sosyal hayatından kopmasına neden olacaktır" denildi.

 

"Kadrolu İstihdam Sağlanmalı Sürgünler Son Bulmalı"

ÇAYKUR yöneticilerinin ve iktidarın kalıcı çözümler bulmak ve uygulamak zorunda olduğu ifade edilen açıklamada "Bunun için kurulacak bağımsız bir komisyonla ne kadar işçi ihtiyacı olduğu tespit edilerek, zaman kaybetmeden işçilerin kadroya alınması ve gerekli kadro istihdamının karşılanması gerekir. Çalışma koşullarının iyileştirilmesi, angaryanın ortadan kaldırılması, sürgünlere son verilmesi, son on yıldaki ücret kayıplarının karşılanması gerekiyor" denildi.

 

"ÇAYKUR İşçileri Örgütlenip Mücadele Etmeli"

ÇAYKUR işçilerine talepleri konusunda örgütlenme ve mücadeleye çağrısı yapılan açıklamada "Sendika olarak ÇAYKUR işçilerinin mücadelesi içinde olacağız ve taleplerinin karşılanması için mücadeleyi birlikte örgütleyeceğiz" denildi.