Soma katliamı davasının üçüncü duruşması bugün görülüyor. Soma maden işçileri ve aileleri duruşma öncesi yürüyüş düzenleyerek basın açıklaması yaptı.

Türkiye'nin en büyük işçi katliamı olan 14 Mayıs 2013 tarihinde 301 maden işçisinin yaşamını yitirdiği Soma katliamına ilişkin davanın yeniden yargılama sürecinde duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Duruşma öncesinde maden işçileri ve aileleri adliye önüne yürüyüş düzenleyerek dava hakkında basın açıklaması gerçekleştirdi. Soma katliamı davasında daha önce "olası kastla insan öldürme" suçundan ceza alan sanıklar hakkında Yargıtay 12. Ceza Dairesinin Ocak 2021'de "bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan ceza verilmesini istemişti. Yargıtay kararı gereği 4 sanığın yeniden yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görülüyor.

Yeniden yargılama sürecinde ise aile avukatları "reddi hakim" talebinde bulunmuş fakat üst mahkemece reddedilmişti. Ayrıca davaya bakan Mahkeme Başkanı ve mahkeme heyetinden bir üye de değişmişti.

 

"301'i Unutmadık Unutturmayacağız!"

Duruşma öncesi yaşamını yitiren Bağımsız Maden İş üyesi madenciler ve aileleri çok sayıda sendika ve siyasi parti temsilcileri Akhisar İstasyon Meydanı'nda toplanarak, adliye önüne yürüdü.

"301'i Unutmadık Unutturmayacağız!" yazılı pankart açılan yürüyüşte "Soma'yı Unutma Unutturma", "301'in Hesabı Sorulacak", "Soma'nın Kömürü Katilleri Yakacak", "Ankara Uyuma Adalete Sahip Çık", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek" sloganları atıldı.

 

"Ekmeğini Kazanırken Kimse Öldürülmesin"

Duruşma öncesi Adliye önünde yapılan açıklamada konuşan davanın avukatlarından Can Atalay, "Bunlar bu ocakta daha önceden işçilerin öleceğini görmüşler ve alabilecekleri hiçbir önlemi almamışlar. Davamız ekmeğini kazanırken kimse öldürülmesin davası. Ermenek'i, Hendek'i, Milas'ı, Türkiye'nin dört bir yanı Soma'ya bakıyor. Olmadık dümenler çevirdiler, olmadık tezgahlara heves ettiler. Bir kısmın bozduk fakat henüz yolun başındayız. Hepsini teker teker bozacağız" dedi. Açıklamanın ardından duruşma salonuna geçildi.