< "Bu İşin Peşini Bırakmayacağız Kazanana Mücadeleyi Sürdüreceğiz

Kod 29 ile işten atılan Bayrampaşa Belediyesi işçileri işe iade edilmeleri ve Kod 29'un kaldırılması talebiyle 15'inci eylemini gerçekleştirdi. İşsizlik ve açlığa mahkum edildiklerini belirten Akan "Bu haksızlığa karşı kazanana kadar mücadelemi sürdüreceğim" dedi. Sinbo işçisi Dilbent Türker de destek verdi.

2018 yılında imzalanan toplu sözleşmeden kaynaklanan haklarını talep ettikleri için kod 29 ile İşten atılan Bayrampaşa Belediyesi işçileri 15'inci kez işe iade edilmeleri ve Kod 29'un kaldırılması talebi ile basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçilere TOMİS üyeleri ve 136 gündür Kod 29'a karşı mücadelesini sürdüren Sinbo işçisi dilbent Türker de katılarak destek verdi.

 

"Asıl Ahlaksızlık Kod 29 İle İşten Atmaktır"

Kod 29 ile haksız ve hukuksuz şekilde işten atıldıklarını söyleyen İzzettin Akan, Akan, "Biz işsizlikle açlıkla boğuşurken bizi işten atanlar belediyede keyif yapıyor. Bir kez karşımıza çıkıp suçumuzu söyleyemiyor. Asıl ahlaksızlık işçiyi Kod 29 ile atmaktır" dedi.

Bayrampaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Yalçın Sarıkaya'ya seslenen Akan "Kendi imzalsdığınız sözleşmeye uymadınız. Biz hakkımızı arayınca da tehditle yalancı şahitlerle işten attınız. Ama bu yaptığınız haksızlık ve zulüm yanınıza kalmayacak. Biz elbet hakkımız olanı alacağız. Siz hep orada oturup keyif yapacağız sanıyorsunuz ama öyle değil. Siz bugün varsınız yarın yoksunuz. İşçiler hep burada olacak. Elbet bu yaptıklarınızın hesabını vereceksiniz" dedi.

 

"İşçi Dışarıda Bir Yemek Yiyip Bir Çay İçemiyor"

89 gündür işsizlik ve açlığa mahkum edildiklerini ve seslerini duyurmaya çalıştıklarını belirten Akan "Siz burada yazın serin kışın sıcak odalarınızda keyifle otururken Bayrampaşa işçisi sabahın dördünde Bayrampaşa'nın çöpünü, pisliğini temizleyip topluyor. İşçi çalışıyor ama bir yemek yiyemez, bir yerde bir çay içemez. Çünkü o bir yemek bir çay parasını verdiğinde evine götüreceği ekmeğin parasını harcamış olacak" dedi.

 

"İnkar Ettiğiniz Her Şeyin Kaydı İspatı Var"

Bu çalışmanın karşılığının hakkını isteyince Kod 29'la işten atılmak olamayacağını söyleyen Akan, toplu sözleşme haklarının verilmemesi ve yeni bir sözleşme dayatılması nedeniyle açtıkları davanın bugün duruşmasının görüldüğünü, belediye yöneticilerinin yaşananları inkar ettiğini aktardı.

"Siz imzaladığınız sözleşmeye uymadığınızı da, yeni sözleşmeyi de, verdiğiniz sözleri de, bize yaptığınız tehditleri de inkar ediyorsunuz ama bizde hepsinin kaydı belgesi var. Siz tehditle yalancı şahitlik yaptırırsınız ama bizim elimizde kanıtımız var" dedi.

 

"Bizi İşsizliğe Ve Açlığa Mahkum Ettiniz"

Kendisinin 15 sene çalıştığını ve 10 sene 20 sene çalışmış işçilerin işten atıldığına dikkat çeken Akan, haklarında tek bir tutanak olmadığını belirterek "89 gündür neler yaşadığımızı bir biz biliriz. Kod 29 ahlaksızlık içeren bir maddeyle attığınız için işe giremiyoruz. Bizi işsizliğe açlığa mahkum ettiniz" dedi.

 

"Bu Haksızlık Ve Zulüm Yanınıza Kalmayacak!"

Bu zulmün ve haksızlığın peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Akan, "Hakkımızı alana kadar mücadele edeceğiz. Her hafta buradan tekrar tekrar bu haksızlığı bu Kod 29 ahlaksızlığını söylemeye devam edeceğiz" dedi.

Kod 29 ile işten atılan ve 136 gündür fabrika önünde mücadelesini sürdüren TOMİS üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker de söz alarak, patronların sömürüsünün pandemi döneminde katmerlenerek devam ettiğini ifade etti.

 

Sinbo İşçisi: "Örgütlenerek Birleşerek Kazanacağız"

"Pandemi döneminde işten atmak yasak denildi ama patronlara ücretsiz izin gibi Kod 29 gibi olanaklar sunularak işçiler ya salgında bile ölümüne çalışmak ya da işsizlik ve açlığa mahkum ediliyor" dedi. Sinbo'daki işten atılma ve mücadele sürecini aktaran Türker, devletin de desteğiyle belediyelerde, fabrikalarda, şantiyelerde ve her yerde işçilere ağır sömürü koşullarının, işsizlik ve açlığın dayatıldığını, yasaların ise işçilerden yana işlemediğini belirterek "Biz işçilere dayatılan bu sömürüye karşı, ücretsiz izinlere Kod 29'a, patronlardan yana uygulanan bu yasalara karşı örgütlenerek ve birleşerek mücadele etmekten başka seçeneğimiz yok. Sinbo, SML Etiket, Tur Asist, PTT işçileri, Migros Depo işçileri, Bayrampaşa Belediyesi işçileri aynı sorunlarla karşı karşıya. Bizler de örgütlenerek, birleşerek, dayanışmamızı büyüterek mücadele edeceğiz. Bayrampaşa Belediyesi işçilerinin mücadelesini selamlıyoruz. Birleşe birleşe kazanacağız" dedi.

Eylem "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Kod 29 Ahlaksızlıktır", "Kod 29 İptal Edilsin", "Yaşasın Sınıf Dayanışması", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganlarıyla sona erdi.