"Mesut Toprak Derhal İşe İade Edilsin!"

Dokuz aydır işsiz olan Toprak'ın işe iadesi ve Kod 29'un kaldırılması talebiyle 4. Vardiya Mapfre Asistencia'nın Mecidiyeköy Torun Center'da bulunan genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirerek "Patronlara altın tepside sunulan Kod 29'a karşı mücadelemiz sürecek" denildi.

Mesut Toprak, pandemi şartlarının iyice ağırlaşmaya başladığı bir dönemde, 7 Eylül 2020 tarihinde tazminatsız ve bildirimsiz olarak Tur Assist tarafından kod 29 ile işten atıldı.

Kod 29 ya da 29 numaralı işten çıkış kodu, İş Kanununa göre “ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller” sergileyenlerin iş akitlerinin işveren tarafından tek taraflı olarak feshedilmesiyle ilgili bir hüküm.

Koronavirüs salgını nedeniyle 'işten çıkarmalar yasaklandı' denilmişti. Bu nedenle Tur Assist işten çıkarma ile ilgili çok özel hallerde kullanılması gereken Kod 29 istisnası suistimal edilerek, yasayı firmanın keyfi ve kendi çıkarları doğrultusunda kullanılarak Mesut Toprak işten çıkarıldı.

 

"İftira Atılarak İşten Atma Yasağı Delindi"

"Çalıştığım süre içindeki emeklerimi yok sayarak, hak yiyerek, en kötüsü iftira atarak işten çıkarma yasağını kendi lehinde fesih hakkı ile delmiştir" diyen Toprak, bugün işe iade talebiyle sesini duyurmak içinTur Asist'in bağlı olduğu Mapfre Sigorta Genel Merkezi önündeydi.

Dokuz aydır hem Kod 29'a hem işsizliğe karşı mücadele eden Mesut Toprak ve 4. Vardiya Mapfre Sigorta'nın Mecidiyeköy Torun Center'da bulunan genel merkezi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Kod 29 Sahtekarlıktır! Mesut Toprak Derhal İşe İade Edilsin" yazılı pankart açılan eylemde Sevdiklerimize Sözümüz Ver Direneceğiz - Susmayanlar-" yazılı döviz taşınan eylemde "Kod 29 Kaldırılsın", "İşten Atmak Yasaklansın", "Mesut Toprak İşe Geri Alınsın", "Yaşasın Sınıf Dayanışması" sloganları atıldı.

Eyleme TOMİS üyeleri ve Sinbo işçisi Dilbent Türker, Dev Tekstil üyeleri ve SML Etiket işçileri, PTT-Sen üyesi işçiler, Umut-Sen, Dev Yapı İş, Limter İş, Dev Turizm İş Marmara Şube üyeleri destek verdi.

4. Vardiya adına konuşan Gökhan Arslan, binlerce işçinin Kod 29 ile işten atıldığını ve Kod 29'un kaldırılması için mücadele ettiğini belirterek, Mapfre Sigorta tarafından işten atılan Mesut Toprak'ın işe iadesi için bir arada olduklarını belirtti.

Mapfre Sigorta ile sorunun çözümü yönünde görüşme talep ettiklerini fakat firmanın 'hukuki süreç devam ettiği' gerekçesiyle görüşmeyi kabul etmediğini aktaran Arslan "Daha önce Toprak'ı tanımadığını söyleyen Mapfre Sigorta en azından işçiyi işten attığını kabul etmiş oldu. Mesut arkadaşımızın işe iadesi için ve Kod 29'a karşı mücadelemiz devam edecek" diyerek sözü Mesut Toprak'a bıraktı.

 

"Tur Asist Tarafından Açlığa Mahkum Edildim"

Mapfre Sigorta'ya bağlı Tur Asist'de çağrı merkezi çalışanı olan Toprak Kod 29 bir diğer deyişle madde 25/2 mağduru bir çağrı merkezi çalışanı olduğunu belirtti. Mesut Toprak, daha öncede haksız yere Kod-29 ile işten çıkarıldığı Tur Assist firması önünde bir basın açıklaması yaptığını; yaşadığı mağduriyeti anlatarak ve Kod29’la işten atmaların açlığa mahkum etmek olduğunu aktardığını söyledi.

 

"Muhatabım Mapfre Grubudur"

Bugün, yaşadığı mağduriyete çözüm bulabilmek için , Mapfre Sigorta önüne geldiğini, ancak bunun ilk gelişi olmadığını söyleyen Toprak, "Yine neden buradayız? Çünkü Kod-29’la beni haksız yere işten atarak büyük bir mağduriyete ve hak gaspına uğratan Tur Assist, İspanyol Mapfre Grubu’na bağlı Mapfre Asistencia’nın Türkiye şirketi olarak hizmet vermektedir. Yaşadığım sorun ve mağduriyetin bir muhatabı da Mapfre Grubudur" dedi.

 

"Mesele Kod'un 29 Olması Değil Sermaye Keyfiyetidir"

Haksız yere Kod-29’la işten atılmış ve hakları gasp edilmiş bir işçi olduğunu fakat artık farklı kodlar da duyulduğuna dikkat çeken Toprak "SGK Kod-29’da bir değişiklik yaptı ve ‘Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller’ için ayrı ayrı kodlar belirlendi. Mesela; mazeretsiz devamsızlık ile hırsızlık birbirinden farklı bildirim kodlarıyla yapılacak. Bunu da işçilerin şikayetlerine bir çözümmüş gibi sundular. Oysa sorun, söz konusu hallerin tek tek ayrı kodlara ayrılması değil Kod-29’ların sermaye keyfiyeti olmasıydı" dedi.

 

"Kod 29 Örgütlenmeyi Engellemenin Yolu"

Kod 29'un asıl olarak örgütlenmeyi engelleme, tazminatsız işten atma yolu olduğunu vurgulayan Toprak, "İster bir tane Kod-29 olsun ister 40 tane işçinin beyanına bakılmıyor. Peki SGK bu yaptığıyla patronlar için işten atmayı daha da kolaylaştırmış olmuyor mu? Elbette oluyor. Çünkü işe iade davalarının büyük çoğunluğu Kod-29’la ilgili. Bundan dolayı Kod-29’un farklı kodlara ayrılması patronların bu davalar sonucunda alabilecekleri cezaları azaltmaktan başka bir şey değil" dedi.

 

"Her Kod İçin Emsal Dava Gerekecek"

"Cezalar azaltılıyor işten atmalar artıyor" diyen Toprak, ayrıca Kod-29 davalarında alınacak işçi lehine bir karar emsal olabilecekken artık her kod için emsal kararlar gerekeceğine dikkat çekti.

 

"Patronlara Altın Tepside Sunulan Hediye: Kod 29"

Firmaların kendi çıkar ve ihtiyaçları doğrultusunda rahatlıkla haklı fesih dosyası oluşturabildiklerini, ancak Kod-29'un adeta firmalara altın tepside sunulmuş bir hediye gibi olduğunu ifade eden Toprak patronlar ve işçi arasındaki bu dengesizlikten dolayı, haklı fesih iddialarına öncelikle kuşkuyla bakmanın her iş hukukçusunun görevi olduğunu söyledi.

 

"Tur Asist Yasayı Kötüye Kullanarak Suç İşledi"

Toprak "Çalıştığım süre boyunca ahlak ve iyi niyete aykırı hiçbir davranışım olmamasına rağmen, yaşam araçlarımı dahi elimden alacak bir yolla, iftira ile, haklı fesih görüntüsü altında haklarımı gasp eden Tur Assist firmasının yaptığı gibi. Bu, yasaları kötüye kullanmak ve işçiye karşı suç işlemektir" dedi.

 

"9 Ayda Sadece Bir Duruşma Görüldü"

"Bu sefer burada olmanın anlamı daha büyük. Çünkü Kod-29 mağduriyetini yaşadıktan sonra iki şey yapmam gerekiyordu. Yeni bir iş bulmak ve mahkeme yoluyla haksızca elimden alınan haklarıma kavuşmak. Aradan geçen 9 aya rağmen ikisini de hala gerçekleştiremedim" diyen Toprak 9 ay içinde sadece tek duruşma görülebildiğini aktardı.

 

"En Korkuncu İş Başvurularıma Olumsuz Yanıt Almak"

"Devam eden Kod-29’lu günlerimde en korkuncu en kolayıymış gibi görünen iş bulma konusunda oldu. Bunca zaman içinde yaptığım başvurulardan Tur Assist’in tam bir intikam hareketi olan Kod-29 nedeniyle olumsuz yanıtlar aldım" diyen Toprak, Kod 29 ile işten atılan binlerce işçinin nasıl bir çıkışsızlıkla cezalandırıldığını da ifade etti.

 

"Kanıt Göstermeden 500 İşçi Kod 29 İle İşten Atılıyor"

"İşçiyi ahlak ve iyi niyetle ilgili olarak işten atmak patronun elinin hukuken çok güçlü ve somut kanıtlara dayanıyor olması gerekmez mi? Üstelik günde ortalama 500 işçi, çoğu yerde de toplu olarak ahlaka ve iyi niyete aykırılıkla suçlanıyorken?" diye soran Toprak, patronların hiçbir kanıt göstermeksizin işçileri işten atabildiğine dikkat çekti.

 

"Gerçek Atılma Nedeni Sendikal Örgütlenme Ve Hak Aramak"

Toprak "Gerçekte olan şu ki; sendikaya üye olmak, uygunsuz çalışma koşullarına, ücret zammına itiraz etmek patronunuzun istemediği, sevmediği bir şey istemek veya anayasa ile güvence altına alınmış temel haklarınız için mücadele etmek gibi yani Kod adı 29 olan maddeyle tamamen ilgisiz sebeplerle işçiler atılıyor" dedi.

 

"Kod 29 Patronların Temiz Ve Hızlı İşten Atma Yolu"

İsimler, sektörler, şehirler değişse de yüzbinlerce işçinin pandemi döneminde Kod 29 ile işten çıkarıldığını belirten Toprak "Ve bu saldırı Pandemi sırasında getirilen işten çıkarma yasakları boyunca patronlar için temiz ve hızlı bir işten atma yoluna dönüştü" dedi.

 

"İliklerimizde Hissettiğimiz Ölümden Beter Geçim Sıkıntısı"

Toprak "İliklerimizde hissettiğimiz ölümden beter işsizlik, günbegün artan geçim sıkıntısı şöyle dursun neleri yaşamak zorunda bırakıldığımızın gözler önünde olduğu Kod 29’lu günlerde pandeminin ayrıca çok yönlü etkilerini de yaşamımızda yoğun ve sert bir şekilde hissediyoruz. Tüm bunlar; ücretsiz izinler, Kod29’lar vs. işte bunların hepsi pandemiyi fırsata çevirenler yani sermayedarlar için var" diyerek birçok yerde de işçiler arası diyalog, birlik, sendika vb durumları engellemek için kolay ve sorunsuz bir işten çıkarma uygulamasına dönüştüğünü ve bu durumun da yasalara aykırı olduğunu ifade etti.

 

"276 Gündür İş Arıyorum Kod 29 Nedeniyle İşe Alınmıyorum"

İşten çıkarılmasının üzerinden 276 gün geçtiğini ve bu süte boyunca iş aradığını vurgulayan Toprak "29 kodlu olduğum için iş bulamıyorum. Hem tazminatımı kaybediyorum hem işsizlik maaşımı hem de kodlu olduğum için iş bulamıyorum. Bu kod işverenlere ceza verme yetkisi vermektedir. Oysa cezayı sadece mahkemeler verir" dedi.

 

"Bu Yasalara Karşı Mücadeleyi Büyütmeliyiz"

Bu yasalara aykırı duruma, mahkemelerine karşı ses çıkarmak için mücadele ettiğini belirten Toprak, "Bu sorun sadece benim değil bütün kodluların ve kodlanmanın kılıcı altında olan işçi sınıfının sorunudur. Bu yüzden de Kod-29’a karşı hep birlikte ses yükseltmeli, dayanışmayı ve direnişi büyütmeliyiz" dedi.

Eylem sloganlarla ve Kod 29'a karşı mücadelenin devam edeceği belirtilerek sona erdi.