< < "15-16 Haziran Birleşik Mücadelenin En İyi Örneği"

Tuzla'da basın açıklaması yapan 15-16 Haziran Bileşenleri Platformu bileşenleri Büyük işçi Ayaklanmasının 51'inci yılı nedeniyle Tuzla'da basın açıklaması gerçekleştirerek 15-16 Haziran yürünecek yolu gösteriyor" denildi.

15-16 Haziran Platformu, "Hak Verilmez Alınır Zafer Sokakta Kazanılır" şiarıyla 15-16 Haziran Büyük İşçi Ayaklanması'nın 51'inci yılı etkinlikleri kapsamında Tuzla Gemi Tersanesi önünde bildiri dağıtımı ve İçmeler Köprüsü'nde basın açıklaması yaptı.

"Hak Verilmez Alınır Zafer Sokakta Kazanılır", "Yaşasın 15-16 Haziran Direnişimiz", "Zafer Direnen İşçilerin Olacak" sloganlarının atıldığı eylemde basın açıklamasını Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı okudu.

 

"İşçi Sınıfının Kitlesel Ve Görkemli Mücadele Yılları"

Bundan tam 51 yıl önce, Türkiye işçi sınıfı görkemli bir mücadele ortaya koyarak tarihe geçtiğini 1961 yılında işçilerin kitlesel olarak katıldığı Saraçhane Mitingi ile başlayan sürecin Kavel, Paşabahçe, Derby, Kozlu, Alpagut, Singer, Sungurlar işgal eylemleri ve grevlerin yaşandığını hatırlatan Saygılı, "Sınıf mücadele ettikçe dayanışma büyüyor, eylemler artıyor, emekçi mahalleler direniş alanlarına desteğe geliyordu. İşgal eylemleri, grev ve direnişlerle büyüyen sınıf mücadelesinde devlet eliyle kurdurulan Türk-İş, eylemleri sınırlandırıyor ve işçileri geri çekmeye çalışıyordu. Ancak işçi sınıfı kazanımlarını korumak ve geliştirmekte kararlıydı" diyerek mücadeleci işçiler tarafından 1967 yılında DİSK kurulduğunu belirtti.

 

"Militanlaşan Hareketi Bastırmak İçin Her Yola Başvuruldu"

Düzenin yasalarına karşı fiili meşru mücadele anlayışı ile, sendikal bürokrasiye karşı fabrika komiteleri ile yükselen ve militanlaşan hareketi bastırmak adına patronların ve devletin her yola başvurduğunu belirten Saygılı "Eylemler kolluk güçleri ile şiddet uygulayarak, öncü işçileri tutuklayarak, kurşun sıkarak dağıtılmaya çalışılıyor, DİSK'e üye olan işyerlerinde türlü ayak oyunları oynanıyordu" dedi. Sermaye sınıfının hareketi engellemek adına bir yasa çıkartarak DİSK'i, dolayısıyla mücadeleyi sınırlandırmak, baskılamak istediğini, işçilerin ise o dönem mücadelenin en ileri mevziisi olarak ortaya çıkan DİSK'in sınırlanmasına karşı cevabı Türkiye'yi sarsacak bir mücadele ortaya koyduğunu söyledi.

 

"Sınıf Mücadelesine Taş Koymaya Çalışanlara Karşı İşçiler Şartelleri İndirdi"

15 Haziran 1970'te sınıf mücadelesine taş koyma çabalarına karşı 150 binden fazla işçinin, fabrikalarında şartelleri indirerek İstanbul'da yürüyüşe geçtiğini, 16 Haziran'da Gebze, Ankara, İzmir ve İzmit'te mitingler yapıldığını belirten Saygılı "İşçilerin önüne barikatlar kuruldu, askeri birlikler yığıldı, yürüyüşler birleşmesin diye köprüler kaldırıldı, ateş açıldı ancak bu militan direniş tüm engelleri aşa aşa yolunu buldu ve sürdürüldü" dedi. Patronların devrim olduğu korkusu ile ülkeden kaçtığı bu hareket karşısında devletin sıkı yönetim ilan ettiğini hatırlatan Saygılı buna karşın işçi sınıfının çıkartılmak istenen yasayı geri çektirdiğini vurguladı.

 

"Çürümüş Düzeninizin Saldırılarını Örgütlü Gücümüz Durduracak"

Bugün tüm çalışanların yüzde 60’ının ya asgari ücret ya da daha altında ücret aldığını, en az 24 milyon insan açlık sınırının altında, 10,1 milyon insan günlük yiyecek bulmakta zorlanarak yaşadığını, 34 milyon insanın kredi borçlusu olduğunu belirten Saygılı, pandeminin giderek yayıldığını önlemlerin ise piyasayı ayakta tutmaya yönelik olduğunu söyledi.

Bu aşağılanmaya, yok sayılmaya, esir edilmeye karşı tek çıkışın ise örgütlenmek olduğunu vurgulayan Saygılı "Patronları, Sarayı, mafyası, çetesi, medyası, sözde muhalefeti birlikte hareket ediyor, hepsi aynıdır, halka karşıdır" dedi.

 

"Sömürünün Olmadığı Dünyayı Ancak Emekçiler Kurabilir"

Bu pisliği temizleme görevinin işçilere, emekçilere, kadınlara, halklara düşmekte olduğunu ifade eden Saygılı “Gündüzleri sömürülmediğimiz, geceleri aç yatmadığımız bir dünyayı ancak bizlerin emeği kurabilir" dedi.

 

"Birleşik Mücadelenin En İyi Örneği"

15-16 Haziran Büyük İşçi Ayaklanmasının üzerinden yarım asır geçmesine rağmen sınıfa yönelik saldırılara karşı dayanışmanın, militanlığın, fiili meşru çizginin ve birleşik mücadelenin en iyi örneği olma özelliğini koruduğuna dikkat çeken Saygılı, "İşçi sınıfının mücadele sahnesine çıkarak dosta düşmana gücünü kabullendirdiği 15-16 Haziran bugün de yürünecek yolu göstermeye devam ediyor" dedi.

15-16 Haziran ışığında yeni bir döneme hazırlandıklarını aktaran Saygılı bu hazırlık kapsamında fabrika komitelerinin inşa edilmesi, birleşik bir mücadelenin örgütlenmesi adına sınıfın kazanması ve mücadele etmesi gereken taleplerini ise şöyle sıraladı:

Herkese güvenceli iş, insanca yaşam

Ekonomik krizin faturasını işçiler değil kapitalistler ödesin

İşten atmalar yasaklansın, 25/2, Kod29, Kod46 Kaldırılsın

Kıdem tazminatının fona devri çalışmaları durdurulsun

Ücretsiz izin ve telafi çalışma kaldırılsın

Zorunlu alanlar dışında tüm işçilere ücretli idari izin verilsin

İşçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini gerçek anlamı ile alınsın

Örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılsın

Platform bileşenleri eylemi15 Haziran'da Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılacak eylem duyurusuyla sonlandırdı.