< < SML Etiket İşçileri Çin Konsolosluğu Önünde

Keyfi işten atma saldırısına karşı 126 gündür mücadele eden Dev Tekstil üyesi SML Etiket işçileri Çin Konsolosluğu önünde basın açıklaması gerçekleştirerek Çin sermayeli bir şirket olması nedeniyle SML Etiket'de yaşanan işçilere yönelik saldırıların son bulması için girişimde bulunması gerektiği belirtildi.

Avcılar'da bulunan SML Etiket'de önce ücretsiz izine çıkarılan ardından "işlerin azaldığı" bahanesiyle işten çıkarılan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyesi işçiler fabrika önünde eylemlerini 126 gündür sürdürüyor. SML Etiket işçileri bugün eylemini Sarıyer'de bulunan Çin Konsolosluğu önüne taşıdı.

"Sendika Düşmanlığına, Keyfi İşten Atmalara, Taşeronlaşmaya Hayır! Sendikalı Ve Güvenceli Çalışmak İstiyoruz" yazılı pankart açılan eyleme 135 gündür Kod 29'a karşı mücadele eden TOMİS üyesi Sinbo işçisi Dilbent Türker, DGB üyeleri de katılarak destek verdi.

"Kahrolsun Ücretli Kölelik Düzeni", "Sendika Haktır Engellenemez", "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek" sloganları atılan eylemde basın açıklamasını Seçil Arı okudu.

 

"Açlığa Ve Yoksulluğa Mahkûm Edildik"

Pandemi sürecinin patronlar ve iktidar tarafından fırsata çevrildiğini belirten Arı, "Çalışma hayatı esnekleştirildi. İşçi ve emekçiler açlığa, yoksulluğa mahkûm edildi. Milyonlarcamız işsizlikle yüz yüze kaldık" dedi.

 

"Patronlara Teşvik İşçilere Kod 29"

İşçi ve emekçiler pandeminin en yoğun olduğu zamanda bile ölümle burun buruna çalıştığını, tam kapanma ile salgının önüne geçilmesi düşünüldüğünde bile çarklar dönsün, patronların karı katlansın diye üretim devam ettiğini ifade eden Arı, süreçte bizler azgın sömürüye maruz kalırken, patronlara teşvikler verildiğini, işten atmalar yasaklandı denirken işçilerin Kod 29 maddesiyle kötü niyet ve ahlaksızlık suçlamasıyla tazminatsız işten atıldığına dikkate çekti.

 

"Dünya İşçi Sınıfı Hakları İçin Mücadele Ediyor"

Tüm dünyada işçi sınıfının bu uygulamalarla karşı karşıya kaldığını sermayedarlar karlarını katlarken işçiler ölümle baş başa bırakıldıklarını, emekçilerin yaşam hakları gasp edilirken sermaye gruplarının büyüdüğünü söyleyen Arı, Avrupa ve bir çok yerde emekçilerin hakları için alanlara çıktığını hatırlatarak "Kapitalizmin vahşi sömürüsüne karşı kendi haklarını alanlarda talep ettiler. Haklarını, geleceklerini sermaye gruplarına, iktidarlara teslim etmemek için mücadele ettiler" dedi.

 

"SML Patronu Sömürü Sorunsuzca Devam Etsin İstiyor"

SML Etiket fabrikasında da 28 Ocak günü aralarında Dev Tekstil işçinin işten çıkartıldığını, işten çıkartma nedeni olarak işlerin azalmasını öne sürdüklerini aktaran Arı, "Gerçekte ise sendikal faaliyetimize dönük tahammülsüzlük var. SML Etiket patronu ve yönetimi işçilerin fabrikalarda birlik olmasının, çalışma alanlarında söz sahibi olmasının önüne geçmek istedi. İşçiler daha iyi koşullarda çalışmasın, sömürü sorunsuzca devam etsin diye planlı bir şekilde işten atma saldırısını hayata geçirdi" dedi.

 

"SML Etiket'de Çin Çalışma Rejimi Uygulanıyor"

Çin sermayesi olan SML Etiket'in Çin çalışma rejimini Türkiye’de uygulamakta olduğunu ifade eden Arı, "SML’de işçiler sefalet ücretlerine çalıştırılmakta, örgütlenme hakları ellerinden alınmakta, hakkını arayan işçiler işten atılmaktadır. 22 ayrı ülkede üretim yapan, 30’dan fazla ofisi bulunan SML Etiket sermayesi pandemiyi fırsata çevirip karına kar katmış, bizlerin haklarını gasp etmiştir" dedi.

Fabrika yöneticilerinin yaptıkları toplantılarda “İstediğiniz sendikaya üye olabilir, istediğiniz sendikada örgütlenebilirsiniz bu sizin anayasal hakkınızdır” dediklerini fakat yönetimim anayasa, yasalar, uluslararası sözleşmelerle tanınmış haklara saldırarak suç işlediğini belirten Arı konuşmasını Çin Konsolosluğu'na seslenerek sürdürdü.

 

"Çin Konsolosluğunu Göreve Davet Ediyoruz"

İşçilerin işten atılması ve işçilere yapılan saldırılardan SML Etiket patronu ve üreticileri kadar, Çin sermayeli şirket olduğu için ilgili ülkenin de yaşanılan saldırılarda sorumluluğunun bulunduğunu söyleyen Arı, "Bu saldırının sonlandırılması ve üyelerimizin işe alınarak taleplerinin karşılanması için sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyoruz" dedi.

 

"Haklı Ve Onurlu Mücadelemizden Vazgeçmeyeceğiz!"

"Bizler haklı ve onurlu mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Haklarımıza geleceğimize sahip çıkacağız. Sendika düşmanlığına ve keyfi işten atmalara karşı boyun eğmeyeceğiz. Taleplerimiz yerine getirilene kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz" diyen Arı, SML Etiket işçileri ve Dev Tekstil olarak taleplerini ise şöyle sıraladı:

• İşten atılan arkadaşlarımız geri alınsın!

• Sendikal örgütlenmeye dönük yönelik baskılar son bulsun!

• Baskı ve mobbing son bulsun!

• Tüm çalışanlara insanca yaşamaya yeten ücret verilsin!

• Kısa çalışma, ücretsiz izin KOD 29 gibi hak kaybına neden olan uygulamalar son bulsun!