İnşaat İş Eneray Yapı Genel Merkezi Önünde Eyleme Başladı

İnşaat İşçileri Sendikası, Manavgat'ta TOKİ şantiyesinde işçilerin gasp edilen hakları için Eneray Yapı'nın Ankara'daki genel merkezi önünde bugün eyleme başladı.

Antalya Manavgat'ta TOKİ, Eneray Yapı ve 3El Mühendislik işbirliğiyle yapımı sürdürülen 222 TOKİ konutları şantiyesinde taşeron firma Fansa Yapı bünyesinde çalışan İnşaat İşçileri Sendikası üyesi 14 işçinin ödenmeyen ücretleri ve eksik yatırılan sigorta primleri için bugün ana firma konumundaki Eneray Yapı'nın Ankara'daki genel merkezi önünde eyleme başladı.

İşçilerle sözleşmeyi her defasında öteleyen inşaat patronları, sözlü olarak taahhüt ettikleri miktarı ödemedi. İşçilerin firmalardan toplamda 50 bin lira civarında alacağı olduğunu, ayrıca işçilerin sigortalarının da 10 gün erken sonlandırıldığını belirtildi.

Sigorta primlerinin erken sonlandırılmasına itiraz eden işçilere ise "Yazılı sözleşmeniz yok" yanıtı verilerek işçilerin haklarının gasp edilmesine firmaların yapmadığı sözleşme olmayışı gerekçe gösterildi.

Daha önce işçiler ücretlerinin ödenmesi için şantiyede iş bırakma eylemi gerçekleştirmiş, firmaların "Ödemeyi yapacağız" sözü üzerine tekrar işbaşı yapmıştı. Patronların sözüne güvenilmeyeceği firmalar bir kez daha ispatlamış ve yine ödeme yapılmamıştı.

Bunun üzerine işçiler beton dökümü işini engelleyerek bir kez daha ücretlerinin ödenmesini istemişti. Buna karşı ise patronlar işçileri jandarmaya teslim etmekle tehdit etmişti.

İnşaat İşçileri Sendikası yaşanan gelişmeleri aktararak yaptığı açıklamada işçilerin hakları için Eneray'ın Ankara'daki genel merkezi önünde eylem yapacaklarını, burada sorun çözülmezse eylemi TOKİ Genel Merkezi önüne taşıyacaklarını belirtmişti.

İnşaat İş Sendikası, bugün Ankara'da bulunan Eneray Yapı Genel Merkezi önünde eyleme başladı.

"Tüm Haklarımızı Alıncaya Kadar Direneceğiz" yazılı pankartın açıldığı eylemde, şirket yetkililerinin yapılacak eylem nedeniyle binayı terkettiği belirtildi. Eylemde konuşan İnşaat İş Sendikası Genel Sekreteri Yunus Öztürk "Nereye giderseniz gidin! Hakkımızı alıncaya kadar Ankara'yı terketmeyeceğiz. Burada, 3El Mühendislik ve TOKİ önünde hakkımız olanı alıncaya kadar eylemde olacağız" dedi.

Gasp edilen haklarının ödenmesi talebiyle nöbet tutmak ve oturma eylemi yapmak isteyen işçilere ise polis saldırdı. Polis işçileri zorla araçlara bindirerek, firma önünden uzaklaştırdı.

İnşaat İşçileri Sendikası işçilerin gasp edilen hakları ödeninceye kadar eylemlerine devam edeceklerini belirtti.