Zeki Mensucat'ta Kölelik Sözleşmesine İtiraz Edenler İşten Atılıyor

Antep'te Zeki Mensucat'ta işçilere kölelik sözleşmesi imzalatılmak isteniyor. Sözleşmeye itiraz edenler işçiler işten atılmaya başladı.

Antep 4. Organize de bulunan Zeki Mensucat'ta işçilere kölelik sözleşmesi imzalatılmak isteniyor. Bu sözleşmeye itiraz edenler ise işten atılmaya başlandı. İlk işten çıkarma 3 Haziran itibariyle hayata geçti. Dün vardiya bitimi işten çıkarıldığı söylenen işçi bugün fabrikaya alınmadı. İşten çıkarılmakla tehdit edilen işçilere bu kölelik sözleşmesine itiraz ettikleri, bu sözleşmenin duyurulmasına neden oldukları söyleniyor.

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası'nın (Dev Tekstil) verdiği bilgiye göre, Zeki Mensucat tarafından Disiplin Yönetmeliği başlığı altında işçilere onaylattırılmak istenen sözleşmede hükümlere uyulmadığı takdirde ihtar, kınama, ücret kesintisi ve işten atmak mümkün olacak.

İşçileri köle yerine koyan bu sözleşmede öyle maddeler var ki her yöne çekilebilir. Keyfiyete oldukça açık bu maddeler işçilerin işten atılması için çok kolay bahaneye çevrilebilir. İşçilere prosedür gereği diye yutturulmaya çalışılan bu iş sözleşmesi ile işçiler esir alınmaya çalışıyor.

Mesela kişisel bakım ve temizliğe dikkat etmiyor diye bir işçi iki ihtarın ardından bir kınama ve devamında işten atılabilecek.  Yine iki ihtarın ardından bir kınama ve devamında işten atılacak bir diğer işçi de görevini yeterince yapmadığı düşünülen işçi olacak. Laubali davrandığı düşünülen işçinin akıbeti de aynı olacak. İşçinin saç sakal bakımını yapmadığına kanaat getirilirse suç işlemiş olacak.

Daha tehlikeli olan ise izin alınmadan işçilerin hakları için bir araya geleceği buluşmalar olacak. Zeki Mensucat'ta sendikalı olmak için, haklarını aramak için işçilerin bu sözleşmeyle bir araya gelmesi yasak! Keza işçilerin ücret ve diğer hakları için yapacağı iş yavaşlatma, boykot vb. eylem ve örgütlenme çağrıları da işten atılmak için bir gerekçe olacak.

Bu sözleşmeye göre aralarında Dev Tekstil'in de bulunduğu işçi haklarını savunan, şikayet ve başvurularını yayınlayan sosyal medya sayfalarını işçilerin takip ediyor olması, şikayetlerini iletmesi de suç kapsamında değerlendirilebilecek.

Zeki Mensucat derhal bu haksız uygulamaya son vermelidir. İşten atılan yada atılacak olan işçilerin çıkışı durdurulmalıdır. Çalışma Bakanlığı yetkilileri ise İş Kanuna bile aykırı bir sözleşmeyi işçilere dayatan bu firma hakkında gereken soruşturmayı yapmalıdır.