Kod 29 ile işten atılan Bayrampaşa Belediyesi işçileri basın açıklaması yaparak "Bizi üç aydır kendilerini işsizlik ve açlığa mahkum edenlerde hakkımızı bırakmayacağız Hakkımızı aramaktan geri adım atmayacağız" dedi.

Bayrampaşa Belediyesi'nde Kod 29 ile işten atılan işçiler 14'üncü kez işe iade edilmeleri talebiyle basın açıklaması yaptı. Eyleme İşçi Temsilcileri Konseyi (İTK) ve Emeğin Gücü Derneği üyeleri destek verdi. Eylemde "Atılan İşçiler Geri Alınsın", "Kod 29 Kaldırılsın", "Direnen Direne Kazanacağız", "İşçilerin Birliği Kod 29'u Yenecek", "Birleşe Birleşe Kazanacağız" sloganları atıldı.

 

"14 Seferdir Buradayız Bir Kişi Karşımıza Gelemedi"

Üç aydır işe iadeleri talebiyle basın açıklaması gerçekleştirdiklerini belirten İzettin Akan "Biz üç aydır işsizlik açlıkla boğuşurken belediye yönetimindekilerin keyfi yerinde. Bizi işten atanlara defalarca söyledik. Bir suçumuz varsa gelip burada yüzüme söylesinler. Ama bizimle bir türlü yüzleşmiyorlar. 14’üncü seferdir buradayız ama bir gün de gelip sizin suçunuz şudur diyemediler. Yaptığımız sözleşmeye uymuyordunuz, hakkımızı istedik diye işten attınız” dedi. 

 

"Bizim Ekmeğimiz Huzurumuz Yoksa Sizin De Huzurunuz Olmayacak"

Dertlerinin sadece ekmek paralarını kazanmak olduğunu söyleyen Akan, “Birden bizim maaşımızdaki 700-800 liraya el koydular. Biz bunu sorduğumuz zaman bize ‘Ses etmeyin eğer ederseniz işinizden olursunuz’ dediler. Ben bunu söylediğim zaman tehdit ediliyordum. Ben tensilciysem elbette ki işçinin hakkını isteyeceğim, ne oldu diye soracağım. Ben bunu sordum diye işten atıldım. Bizi işten atanlar şunu bilsin ki, biz geri adım atmayacağız. Bizim yiyecek ekmeğimiz yoksa, ailemizin huzuru yoksa bizi işten atıp burada keyif yapanların da huzuru olmayacak. Hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Ekmeğimizi çocuklarımızın hakkını bunlara bırakmayacağız.Ne olursa olsun biz başaracağız” dedi.

 

"İşçinin 15-20 Senelik Hakkından Feragat Etmesini Dayatıyorlar"

İşten atılan işçilerden Selahattin Güda ise bir buçuk yıl önce toplu sözleşmeden doğan haklarını istediği için işten atıldığını belirterek 'O dönem önce beni işten attılar. Sonra tehditler işten atmalar devam etti. Burada 10 sene,15 sene, 20 sene emek vermiş insanlardan söz ediyoruz. Bu insanların önüne yeni bir sözleşme koyup tüm haklarından feragat etmeleri isteniyor. Bu ne demek? Yıllarca alınteri döküp kazandığın hakkını bize bırakıp git demek. Bu hangi ahlaka hangi dine sığar" dedi.

 

"Sizin Zulmünüze Boynumuzu Eymeyeceğiz"

Kendi haklarını aradıklarını ve arkadaşlarımızınn hakkını savunduklarını vurgulayan Güda, Burada çalışan emek verenlere köle gibi davranıyorlar. Belediye işçileri köle değiller. Onlar emek verip dürüstçe çalışarak ekmeğini kazanan insanlar. Sizin köleniz olmayacağız, sizin zulmünüze boynumuzu eymeyeceğiz. Emeklerimizin karşılığını, hakkımız olanı isteyrceğiz. Bundan da geri adım atmayacağız. Bu ülkede kanun adalet varsa elbet biz de hakkımızı alacağız. Bir gün elbet size de bu yaptıklarımızın hesabı sorulur" dedi.

 

"Haftaya Yine Belediye Önündeyiz"

Akan, haklarını alana dek mücadelelerinden asla geri adım atmayacaklarını vurgulayarak gelecek hafta yine belediye binası önünde olacaklarını söyleyerek tüm emekçileri dayanışmada bulunmaya çağırdı. İTK ve Emeğin Gücü Derneği adına konuşan Gamze Nihal İyidoğan ise işçilerin haklarını alabilmek, işlerine geri dönebilmek için aylarca eylem yapmak zorunda kaldıklarını belirterek, işçiler kanun yoluyla haklarını aradıklarında ise yıllarca beklemek zorunda kaldıklarını ifade etti.

 

"Hakkımız Olanı Almak İçin Güçlerimizi Birleştirmeliyiz"

"Varolan kanunlar dahi uygulanmıyor. Belediye işçileri sözleşmeden doğan haklarını isteyince Kod 29 ile işten atılıyor. Çünkü kanunlar işçilerin değil, patronların, şirket gibi işleyen belediyelerin lehine işliyor. Belediye işçisi sözleşmeden doğan haklarını alamazken, işçiler maaşlarını alamazken patronlara Kod 29 gibi bir işten atma hakkı sunuluyor. İşçilerin haklarını gasp edenler ceazsızlıkla ödüllendiriliyor. Biz işçiler haklarımız için mücadele etmedikçe, güçlerimizi birleştirmedikçe, yasaları biz yapmadıkça ve suçluları yargılayıp cezalandırmadığımız, yönetenler olmadığımız sürece de var olan düzende haklarımız gasp edilmeye devam edecek. Tüm işçilerin dayanışma içinde olmaları gerektiğini biliyoruz ve İTK ve Emeğin Gücü Derneği olarak Bayrampaşa Belediyesi işçilerinin haklı mücadelesini destekliyoruz ve dayanışma içinde olacağımızı belirtiyoruz" dedi. Eylem sloganlarla sona erdi.