Trendyol işçileri yönetimin mobbing ve baskı uyguladığını, müşteri hizmetleri çalışanlarının küçülme bahanesiyle işten atmalar olduğunu kalan çalışanların ise işsizliğe rağmen mobbing ge fazla mesailer nedeniyle istifa ettiğini belirtti.

Çeşitli sosyal medya hesaplarından paylaşımda bulunarak Trendyol ve Trendyol Go'daki baskı ve mobbingi aktaran işçiler ''Şirket bir dönem 'küçülmeye gidiyoruz' diyerek bazı işçileri ücretsiz izne çıkardı. Aylardır 11 saat çalışıyoruz. iş bulmak zor olsa dahi uzun çalışma koşulları ve mobbing yüzünden günlük 4-5 çalışan istifa etmek zorunda kalıyor'' ifadelerini kullandı.

''Sayımız giderek azalıyor ve yeni çalışan almıyorlar. Takım liderleri ise bizi korkutarak yönetmeye çalışıyor. Normal koşullarda işlem yapıldığı sırada başka çağrı gelmesin diye yapılan tuşlama işleminin yasak olduğu söylenerek bizi işsizlikle tehdit ediyorlar'' diyen işçileri Trendyol'un taşeronluğunu yapan Turkcell Global Bilgi, Teleperformance ve Webhelp şirketlerine baskı yaptığını buna karşılık taşeron şirketlerin de işçiler üzerindeki baskıları arttırdığını ifade etti.

Müşteriler açısından da ciddi sorunlar yaşadıklarını aktaran Trendyol işçileri ''Müşteriler ise aşırı anlayışsız. Sürekli alışveriş yapan doyumsuz, ve bizleri sürekli aşağılayan profildeler. Bizler ise işsizlik var diye tüm bu durumlara katlanmak zorunda kalıyoruz. Psikolojik olarak ciddi anlamda yıpranıyor ve zorlanıyoruz.'' diyerek müşterilerin davranışları nedeniyle psikolojik olarak ciddi yıpranmaya maruz kaldıklarını belirtiyorlar.

Pandemi sürecinde hak ihlalleriyle gündeme gelen ve Trendyol’a taşeronluk yapan Turkcell Global Bilgi’ye, iktidar tarafından ücretsiz izin kolaylığı sağlanmış ve işçiler ücretsiz izne çıkarılmıştı.

Tendyol Go'da performansı ve işçiler üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla bonus sistemi uygulandığını da paylaşan işçiler her hafta teslim edilen sipariş oranında ödenecek bir ücretlendirme yapıldığını belirtti.

Bonus sistemiyle çalışmada ödenecek bonusları da açıklayan işçiler buna ilişkin "Trendyol Go'nun bonus sistemi böyle! Paralar çok "cazip"görünüyor bu işsizlikte değil mi?

Artı sipariş daha fazla hız ve kural ihlali; daha fazla kaza ve can kaybı demek!

Daha fazla bonus değil insanca ve güvenli çalışma koşulları" ifadelerini kullandı.

Trendyol Go'da siparişlerin hızla yerine ulaştırılması ve günlük olarak sürekli teslimat sayısının artması yönünde uygulanan baskılar nedeniyle moto kuryelerin daha fazla kaza yapmaya başladığını belirten işçiler dün artan baskılar nedeniy ve bunun sonucunda yaşanan kazalara dikkat çekmek için bir eylem gerçekleştirdi.

Moto kuryeler Beşiktaş'ta konvoy oluşturarak şirketin bulunduğu çevrede korna çalarak ve şirket merkesi önünde toplanarak baskı ve mobbingi protesto etti.

Eylemi sosyal medya hesaplarından paylaşan moto kuryeler Trendyol'daki baskılar son buluncaya kadar boykot çağrısında bulundu.

Moto kuryeler Trendyol'dan alışveriş yapanlara da seslenerek siparişlerin hızla ulaştırılması yönündeki taleplerinin baskılara ve kazalara neden olduğunu belirterek bu konuda duyarlı olmaları çağrısında bulunuldu.

"Moto Kuryeler sosyal medyada "Moto kuryelere sadece sipariş vermeyin kulak da verin!!!"

"Ayda 9 bin tl maaş diyerek 28 yaş altındaki gençleri esnaf kurye haline getiren Trendyol Go gençleri zamanla yarışan robotlar haline getiriyor!

Moto kuryeler robot değil insandır! Moto kurye işçileri haklarını arıyor! Artı sipariş daha fazla hız ve kural ihlali; daha fazla kaza ve can kaybı demek!"

"Daha fazla bonus değil insanca ve güvenli çalışma koşulları..." ifadelerini kullanarak çalışma şartlarının tehlikelerine dikkat çekti.