< Taleplerimiz Karşılanıncaya Kadar

SML Etiket işçileri 111'inci gününde Mango'nun Teşvikiye mağazası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İşçiler SML Etiket'in sömürüsüne ortak olan markalar önünde eylemlerinin devam edeceğini belirtti.

Avcılar'da bulunan SML Etiket'te önce ücretsiz izine çıkarılan ardından iş azalması bahanesiyle işten çıkarılan Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası üyesi işçiler 111 gündür süren eylemlerini bugün Teşvikiye'de bulunan Mango mağazası önüne taşıdı. "Sendika Düşmanlığına Keyfi İşten Atmalara Taşeronlaşmaya Hayır Sendikalı Ve Güvenceli Çalışmak İstiyoruz" yazılı pankart açan SML Etiket işçilerine TOMİS üyeleri ve Sinbo da işten atılan ve 120 gündür Kod 29'a karşı mücadele eden Dilbent Türker, İnşaat İş Sendikası, DGB, Mücadele Birliği, ESP destek verdi.

Basın açıklamasında konuşan DevTekstil İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi Okan Karaçam Avcılar'da bulunan SML Etiket'de işçilerin patronların sömürüsüne, baskısına, keyfi işten atmalara, tacizlere karşı sendikalı olduklarını ve sendikal faaliyetleri nedeniyle 22 işçinin işten atıldığını hatırlattı.

Karaçam “SML Etiket direnişinin 111'inci günündeyiz. 11 gündür SML Etiket fabrikası önünde direniyor ve mücadele ediyoruz. SML Etiket fabrikası aralarında üç sendika üyemiz olan 22 kişiyi işten attı. SML Etiket fabrikası sendika düşmanlığı yapıyor. Keyfi işten atmalara, taşeron saldırılarına karşı direniyoruz. SML Etiket fabrikası tek başına saldırmıyor. SML Etiket fabrikasının üretim yaptığı firmalar da bu saldırılardan sorumludur. Mango bu firmalardan biridir” dedi.

Mango'nun karşısında mağazası bulunan Zara'ya da seslenen Karaçam, SML Etiket'de yaşananlardan siz de sorumludur. Zara’ya da sesleniyoruz: Sizi de rahat bırakmayacağız” dedi.

İktidarın pandemi döneminde patronları koruyan teşviklerini hatırlatan Karaçam “177 bin işçi Kod-29’dan işten çıkarıldı. Sermaye her türlü karı elde ederken işçiler ölümüne çalıştırıldı ve açlığa mahkum edildi. Bizler onlarca saldırı ile karşı karşıya kaldık. Emeğimiz, haklarımız, çocuklarımızın geleceği için direniyoruz" dedi.

SML Etiket'in Mango, Zara, Dechatlon, H&M gibi dünyaca tanınmış markalara üretim yaptığını hatırlatan Karaçam "SML Etiket'de yaşananlardan fabrikanın patronları kadar bu firmaya iş yaptıran markalar da sorumludur. Bu sömürüye, sendika düşmanlığına keyfi işten atmalara ortak olmaktadırlar. SML Etiket'de 111 gündür mücadele ediyoruz. Bu sendika düşmanlığı, baskı ve sömürüye son verilinceye kadar da hem SML Etiket önünde mücadelemiz devam edecek hem de onunla çalışan markaları teşhir etmek için eylemlerimize devam edeceğiz" dedi.

İşten atılan işçilerden Derya Sırbudak ise “Bizler 28 Ocak’ta 22 arkadaşımızla birlikte işlerin azalması bahane gösterilerek işten çıkarıldık. Asıl amaçları örgütlenmenin, sendikalaşmanın, hak aramanın, onurlu bir mücadelenin önüne geçmekti. Bizler o süreçten beri direnişimizi her alana taşıyoruz. SML Etiket patronları ile iş birliği yapan firmaların sendika düşmanlığını teşhir etmeye devam edeceğiz. Bizleri gözaltılar yıldıramaz. Onurumuz için direniyoruz, haklarımız için direniyoruz. Bizleri sömürüyorken kara propaganda yoktu. Bizler haklarımıza sahip çıkınca kara propaganda da ortaya çıktı. Bizler Dev Tekstil’de örgütlendik ve haklar kazandık. DİSK Tekstil bizim direnişimize yaslanarak sözleşme yaptı. İşe geri alınana kadar bir adım geri atmayacağız” dedi.

SML Etiket işçisi Seçil Arı ise “Haksızlığa, hukuksuzluğa, keyfi işten atmalara karşı 111 gündür SML Etiket önünde direniyoruz. Bu direnişimizi her alana taşımaya devam ediyoruz. İşten atılmamızın tek sorumlusu SML Etiket değildir. İş yaptığı firmalar da suç ortağıdır. Bugün Mango önüne geldik. Ayrıca karşımızda bulunan Zara da sorumludur. Bizler direnmeye devam edeceğiz. Taleplerimiz karşılanana kadar direnişimiz sürecek. İşten atılan arkadaşlarımız geri alınana kadar mücadelemiz sürecek. SML Etiket önünde ve onunla çalışan firmalar önünde olmaya devam edeceğiz” dedi.

Okan Karaçam, "Üyelerimizin işteb atılmasının tek sorumlusu SML Etiket fabrikası değildir. Üretimini yaptığı uluslar arası tekel markaları olan Decathlon Türkiye, Mango, H&M, Tommy Hilfiger ve ZARA'da sorumludur. Buradan önünde bulunduğumuz Mango'ya caddenin karşısında mağazası bulunan Zara'ya ve tüm firmalara sesleniyoruz. Bu sömürüye, sendika düşmanlığına keyfi işten atmalara karşı mücadelemiz sürecek. Taleplerimiz karşılanıncaya kadar da bizler mağazalarınız önünde olmaya devam edeceğiz" dedi.

Eylem“Direne Direne Kazanacağız”, “Yaşasın Sınıf Dayanışması”, “Yaşasın Onurlu Mücadelemiz”, “Yaşasın İşçilerin Birliği, Halkların Kardeşliği”, “İşçilerin Birliği Sermayeyi Yenecek” sloganlarıyla sona erdi. İşçiler buradan SML Etiket fabrikası önüne geçti.