< < Uyar Maden İşçileri "Sözünüzü Tutun Yoksa Ankara'ya Yürürüz"

Soma Uyar Madencilik işçileri tazminatlarının ödenmesi konusunda verilen sözlerin hala yerine getirilmemesi nedeniyle Soma Hükümet Meydanı'nda eylem yaparak "Söyledik yine söylüyoruz haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz. Gerekirse yine Ankara'ya yürürüz" dedi.

Manisa'nın Soma ilçesinde Uyar Madencilik'te çalışan ve 8 yıldır tazminatları ödenmeyen Bağımsız Maden İş Sendikası üyesi işçiler geçtiğimiz yıl Ankara'ya başlattıkları yürüyüş sonrası tazminatlarının ödeneceğine ilişkin verilen sözler tutulmadığı için Soma Hükümet Meydanı'nda eylem yaparak tazminatlarının ödenmesini istedi.

Soma Hükümet Meydanı'nda "Madenciye Söz Verdiniz Sözünüzü Tutun! Takipteyiz!" yazılı pankart açılan eylemde yapılan eylemde konuşan işçilerden Himmet Mutlu, kendilerine verilen sözleri ve yapılanları unutmadıklarını vurguladı.

12 Ekim 2020’de yüzlerce Uyar Maden işçisinin kazanılmış haklarını almak için başlayan mücadele nedeniyle verilen sözlerin hala yerine getirilmemesi ve sürüncemeye bırakılarak söndürülmeye çalışılması karşısında yine bu meydanlara çıkmak zorunda kaldıklarını belirten Mutlu, "Söyledik yine söylüyoruz haklarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.

 

"Gasp Edilen Haklarımızı İstiyoruz"

Uyar madencilik mağduru işçilerin tazminat haklarının ödeneceğine ve sorunun çözüleceğine dair AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından görüşmelerde taahhütlerde bulunduklarını hatırlatan Mutlu, Enerji ve İçişleri bakanlıklarına bağlı bürokratlar ve komisyonlarla da görüşmeler yapıldığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından da torba yasa içinde bu sorunun çözülmesi yönlendirmesi yapıldığını belirterek "Ancak aylar geçmesine rağmen ne yasa çıktı ne sözler tutuldu, ne haksızlık giderildi ne de somut tatmin edici çözümler üretildi. Biz sorunun siyasal iktidar tarafındaki muhataplarına çözüm için defalarca sesimizi duyurduk, görüşmeler yaptık. Bu yüzden biz bir kere daha hakkımız için yollara düşmeden önce uyarıda bulunuyoruz. Biz sadaka istemiyoruz. Biz hakkımız olmayan bir talepte bulunmuyoruz. Biz gasp edilen haklarımızın karşılığını istiyoruz.

 

"Milyar Dolarlık Vergi Borçları Siliniyor İşçiye Hakkı Ödenmiyor"

Uyar Madencilik işçilerinin başka bölgelerdeki mağdur edilen işçilerin dayanışmasını ve hak mücadelesini temsil ettiklerini de ifade eden Mutlu, "Patronların milyar dolarlık vergi borçları bir kalemde siliniyor, milyarlarca dolarlık teşvikler ihaleler veriliyor. Sadece 62 kişinin seyahat ettiği uçuş garantili havaalanlarına onbinlerce yolcu garantisi verilip halkın sırtına yük olan sermayenin, bir dediği iki edilmiyor" dedi.

 

"Pandemide Evine Ekmek Götüremeyen Kod 29 İle Atılan İşçilerin Sesiyiz"

Mutlu sözlerini "Bizler bu yüzden sadece pandemi döneminde dahi evine ekmek götüremediği için yaşamına son veren yüzlerce işçinin, kod 29 uydurmasıyla işten atılan ekmeğinden edilen, ücretsiz zorunlu izne ayrılan işçilerin de onurunu temsil ediyoruz. Biz sadece kendimizi değil sağlığını, geleceğini yerin derinliklerinde kaybeden işçi arkadaşlarımızın da sesiyiz. Ülkemizde sesini duyuramayan, hakkını arama kanallarını henüz yaratamamış işçi kardeşlerimizin de sesiyiz" diyerek sürdürdü.

 

"Çocuğunuzun Geleceğini Çalmanıza İzin Vermeyeceğiz"

Ne verilen sözleri ne de kendilerine yapılanları unutmadıklarını vurgulayan Mutlu, "Size söyledik hakkımızı alana kadar yolumuzdan dönmeyeceğiz. Size söyledik, ölmek var dönmek yok! Biz hakkımız olanı istiyoruz. Biz çocuğumuzun eğitimi, sağlığı, geleceği, boğazından geçecek aşı için çalışıyoruz. Bunu çalmanıza izin vermeyeceğiz. Bizi tanıyorsunuz. Bir şeyi yapacağız dediysek, takip edeceğiz dediysek; yaparız, takip ederiz" dedi.

 

"Bir Yolunu Bulur Ankara'ya Gideriz"

Geçen yıl Ankara’ya yürüyüş sırasında Jandarma tarafından engellendiklerini saldırıya uğrayarak gözaltına alındıklarını da hatırlatan Mutlu, "Ankara’ya giden bütün yolları ve hatta havayollarını dahi tutsanız bir yolunu bulur, varır, sesimizi duyururuz. Siz sanıyorsunuz ki Ankara’nın dört kapısı var. Yanılıyorsunuz! Ankara’nın dört bir yanı bize açılan kapı. Tekrar yineliyoruz. Sözlerinizi yerine getirin. Çok kolay 'Söz namustur, onurdur' diyorsunuz. Bu sözleri sarf etmek ve yerine getirmemek öyleyse ne anlama gelir?" dedi

 

"Bu Ankara Hep Sermayedarların Çıkarlarını Mı korur?"

Mutlu sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz işçiler Ankara’yı bizi gözeten, bizim temsilcilerimizin olduğu yer olarak biliyoruz. Yoksa öyle bir Ankara yok mu? İşçinin, köylünün bir Ankara’sı yok mu? Bu Ankara hep sermayedarların çıkarlarını mı korur? Eğer işçinin kazanılmış hakkını vermeyecekseniz biz bildiğimiz o eski Ankara’ya geliriz. Hakkımızı almadan da dönmeyiz

 

"Sözünüzü Tutun!"

Bizim hafızamız sandığınızdan güçlü, verdiğiniz sözler noktası virgülünde aklımızda. Şimdi eğer halkın, işçinin temsilcisiyseniz eğer, bizi kandırmaya çalışmayın, sözünüzü tutun. Sizin bir gözünüz varsa milyon gözümüz var bizim! Biz yola çıkarsak milyonlarca işçinin, emekçinin gözü, sözü ve kalbi bizimle olacaktır"

İşçiler Erdoğan'ın helallik istediğini hatırlatarak "Ey Ankara,eğer helallik istiyorsanız tazminat mağduru bütün işçilerin haklarını verin. Helalleşelim!" diye seslendi.