< Kod29'un İsmi Değiştirildi Patronların Elindeki Silah Değişmedi

Antep'te faaliyet gösteren Angel Halı'da işçiler Mayıs'ın ilk haftasında işçiler mesai girişinde cep telefonlarını vermek istemeyince Kod 46 ile işten atılmıştı. İşçiler bugün basın açıklaması gerçekleştirerek pandemi fırsatçılığı yapan patronlardan birinin de Angel Halı patronu olduğunu ifade etti.

Antep Başpınar Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) faaliyet gösteren Angel Halı fabrikasında işçiler 5 Mayıs'ta fabrikaya girmek istedikleri sırada cep telefonları toplanmak istendi. İşçiler telefonlarının hangi gerekçe ile alınmak istediğini sorarak telefonları teslim etmemişti. Bunun üzerine işçiler fabrikaya alınmadı. 3 gün süren ısrar sonucunda patron 63 işçiyi Kod 46 ile işten attı.

İşçiler dün fabrika önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK Tekstil Sendikası öncülüğünde yapılan basın açıklamasında , "Patron her suçu işlemekte özgür olduğunu düşünüyor. Elden para veriyor, zorla mesai dayatıyor, işçilere iftira atıyor. İşçileri yasa dışı grev yapmaktan dolayı işten atıyor. Yani işçileri fabrikaya almıyor, içeride çalışanları da çıkarıp makineleri durduruyor, arkasından işçileri üretim durdurmakla suçluyor" dedi. İşçilerin çalışmak istemesine rağmen fabrikaya alınmadığını ifade edilen açıklamada "Patron işçiler kapı önünde beklerken şahsi eşyalarının bulunduğu dolapların kilidini kırarak eşyaları bir kenara atmıştır. Patron işçilerin çalışarak kazandıkları aylıkları vermeyeceğini söylemiştir. Ortada bir suç varsa o da işçi çıkarma yasağı olduğu halde makineleri zorla kapattırıp işçileri dışarı atan, patronun suçudur" diye vurgulandı.

Yaşanan hukuksuzluğa karşı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na çağrıda bulunulan açıklamada "Buradan Çalışma Bakanlığına da sesleniyoruz. Kod 29 isim değiştirmiş olabilir ancak patronların elinde işçilere karşı silah olarak kullanılmaya devam ediyor. İşveren işçiye istediği iftirayı atıyor ve kanıtlama ihtiyacı bile duymuyor" denilereki patronlara tanınan ayrıcalığa dikkat çekildi.