< İkizdere’de Jandarma Köylülerin Çadılarını Söktü

İkizdere’de köylülerin taş ocağına karşı başlattığı mücadelenin 25’inci gününde jandarma gece çadırları söktü.

Cengiz Holding’in İkizdere’de yapmak istediği taş ocağı projesine karşı köylüler 25 gündür mücadele veriyor. Taş ocağı nedeniyle yapılan doğa katliamını durdurmaya çalışan köylüler bir çok engelle karşılaştı. Jandarma biber gazıyla saldırdı yerlerde sürükleyerek gözaltına aldı. Makinelerin çalışabilmesi için bölge jandsrma ablukasına alındı. Yollarda jandarma barikat kurdu. Köylüler orman içinden yürüyerek makinelerin çalıştığı alana giderek makinelerin önüne oturdu. Bu kez de Cengiz İnşaat'ın makineleri jandarma tarafından korumaya alındı. Kazı başlayınca çalışma alanına demir kapı yapıldı. Ormana kameralar kurulmaya başlandı.

Ancak köylüler yaşam alanlarını vadiyi korumaktan vazgeçmedi. Kendi imkanlarıyla videolar çekerek İşkencedere Vadisi'ni korumak için dayanışma çağrıları yapıyorlar.

Pandemi bahanesiyle ilan edilen sokağa çıkma yasağını tanımayan köylüler, her sabah nöbet alanına gitmeye devam ediyor. Nöbet alanına çadır da kuran köylüler bu sabah çadırlarını kurdukları alanın dağıtıldığını gördü.

Gece 02.30’da jandarma köylülerin çadırlarının bulunduğu özel mülk olan nöbet alanına baskın yaptı; çadırları söktü, pankart, döviz ve bazı eşyaları parçaladı, alanı talan edip dağıttı.

Alanda çadır kuranlardan Teoman Baş, “Çadırları parçalayarak götürdüler. Devletin jandarmasına şikayet için gittik. Jandarma ‘Biz yaptık’ diye kabul etti. Bize bildirimde bile bulunulmadığını söyledik. Şu an savcılığa gidiyoruz, suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Jandarmaya “Neden izinsiz bir şekilde özel mülke girdiniz?” diye soran Baş, “Hıfzısıhha kanunlarına göre Valiliğin emriyle aldık” yanıtını aldıklarını aktardı.

Bunun üzerine İkizdereli Baş jandarmadan Valiliğin yazısını istediğini ancak jandarmanın elinde resmi bir evrak bulunmadığını belirten Baş: ” Bize savcılığa gitmemizi ve evrağı oradan almamızı söylediler. Artık Türkiye Cumhuriyeti’nin kanunları değil de Cengiz’in kanunları, polis devletinin kanunları işliyor. Yangından mal kaçırır gibi çadırları götürdüler. Git Cengiz’in makinasını koru orada, burada insanlara ne olursa olsun önemli değil. Onlar için önemli olan taş ve para. İnsafsızlık bu. Vicdansız bunlar” dedi

Jandarmanın saldırısı köylüleri yıldıramadı. Köylüler sabah erkenden ve daha kalabalık şekilde nöbet alanına geldi . Şikayet için jandarmaya gittiklerini ve “Biz yaptık” yanıtıyla karşılaştıklarını belirten bir köylü, konuya ilişkin evrak istediklerini ancak savcılığa yönlendirildiklerini kaydetti.

Bir başka köylü ise , “Burada T.C. kanunları değil Cengiz kanunları işliyor, polis devleti kanunları işliyor. Böyle vicdansızlık olmaz ki, yangından mal kaçırır gibi. Git Cengiz’in makinesini koru, insanlara burada ne olursa olsun. Böyle kanunsuzluk olmaz" diyerek tepki gösterdi.

Köylüler çadırlarını tekrar kuracaklarını döviz ve pankartlarını yeniden hazırlayıp asacaklarını ve vadiyi korumak için mücadele edeceklerini vurguladı.