Koronovirüs gerekçesiyle alınan 17 günlük sokağa çıkma yasağı kararı küçük esnafı vurdu. Her kısıtlamada küçük esnafın iş yapamaz hale geldiği salgın esnafı iflas ettirdi.

Salgına sokağa çıkma kısıtlamasından en çok etkilenen esnaf arasında halde sebze meyve satan esnaf yer alıyor. 17 günlük sokağa çıkma yasağında halde satış yapamayan esnaf isyan ediyor.

 

Esnaf Aldığı Ürünü Çöpe Dökmek Zorunda Kalıyor

Satılamayan sebze meyve halde çürüyor ve esnaf alış fiyatının altında bile satmaya razı olduğu ürünü çöpe dökmek zorunda kalıyor. Geçtiğimiz hafta Antalya'da satılamayan ve çürüyen tonlarca ürünü esnaf çöpe dökmek zorunda kalmıştı. Esnafın çürüyen ürünleri kasalarla çöpe boşaltması devlete olan tepkisi gündeme gelmişti.

Mersin’in Tarsus Meyve ve Sebze Hali’nde esnaflık yapanlar, da benzer bir durumu taşıyor. Ürünü maliyetinin altında satmak zorunda kaldıklarını aktaran esnaf, kısıtlamada satılamayan çoğu ürünün bozulduğunu ve çöpe dökmek zorunda kaldıklarını söyledi.

 

"Devlet Pandemide Küçük Esnafı Düşünmüyor"

Devletin pandemi döneminde küçük esnafı düşünmediğini ve mağduriyetlerini gidermediğini belirtiyor. Halde sevkiyatçıların da aralarında olduğu 250 iş yeri bulunduğunu, sokağa çıkma kısıtlamaları döneminde esnafın kepenklerini kapattığı için iş yapamaz durumda olduğunu anlatan hal esnafı, işlerinin hiçbir dönemde bu kadar kötü olmadığını ifade ediyor. 

 

"İş Yapamaz Durumdayız"

Halde 20 yıldır tüccarlık yapan 60 yaşındaki Turgut Akça, işlerinin çok kötü olduğunu ve iş yapamaz durumda olduklarını söyledi. Geçen yılki ürünler ile yılki ürenler arasında bile ciddi bir fiyat farkının olduğunu anlatan Akça, pandemi sürecinin fiyatlara daha fazla yansıdığını ifade etti.

Ekonomik kriz ve pandemi döneminde en çok küçük esnafın etkilendiğini vurgulayan Akça, “Küçük esnaf ölü durumdadır. İş yapamaz durumundayız, devlet büyükleri bu işe el atmalıdır” dedi.

 

"Kapanmanın Faturası Marketlere Değil Esnafa Çıkıyor"

Kapanma sürecinde esnafın düşünülmediğini ifade eden Akça, “Bayramda, esnaf belki ekmek yiyecekti ama kapanma süreciyle esnaf yıkıldı. Esnafın düşünülmesi gerekir. Tarsus’tan aldığım ürünü, Van'ın Erciş ilçesine götürdüm. Ürünleri orada da satamıyoruz. Geçen gün 4 liraya aldığımız salatalığı Erciş’te 3 liraya satmak zorunda kaldık. Marketlere izin veriliyor ama marketlerle bu iş bu ülke yürümez. Vatandaş olarak bizim günahımız nedir? Fatura büyük marketlere değil, bize çıkıyor. Devlet küçük esnafı bitirdi. Devlet desteği küçük esnafa değil, marketlere veriyor. Kime veriyorlar, ben almadım. Şu an ölü durumundayız. Ramazan ayındayız ama üç kilo et yemedik" dedi.

Halde esnaf olan 42 yaşındaki Yunus Sonyıl ise, kısıtlamaya dikkati çekerek, “Bu süreçte devlet anamızı ağlattı. Her şeye zam yapılıyor. Her yer zengine açık ama garibana kapalıdır. Bu süreçte, zengin daha zengin oluyor, gariban daha da garibanlaşıyor. Marketler açık, pazarlar kapalı. Pazarcı nereden getirip yiyecek. Böyle olmaz ki. Vatandaşın yiyecek ekmeği yok. Perişanız. Krizden etkilenmeyi bırakayım, iş kalmadı. Adam nasıl olsa Saray’da yaşıyor, saray’da keyfi yerinde. Millet aç ve açıkta. Ekmek yok millet yesin. İşler çok kötü” diyerek tepkisini dile getirdi.

 

"Çiftçinin Ürünü Elinde Kaldı, Marketler Fahiş Fiyata Satıyorlar"

Halde komisyonculuk yapan 32 yaşındaki Fatih Kılıç, kapanma sürecinde alınamayan tedbirlere dikkati çekerek “Bu kısıtlamalardan dolayı malların satışı zorlaştı. Pazarcıların pazara çıkmamasından dolayı ürünlerin fiyatı düştü. Çiftçinin ürünü elinde kaldı. Fiyatlar yarı yarıya düştü. Satışlar durdu. Kısıtlamadan önce 6 TL’ye sattığımız ürünler, 2 TL’ye kadar düştü. Bunun temel nedeni kısıtlamalardan dolayı pazarcıların çıkamamasıdır. Marketler fahiş fiyata ürünleri satıyor. Halk ürünleri alamıyor" dedi.