Dev Tekstil "SML Etiket İşçilerinin İradesi Yok Sayıldı"

DİSK Tekstil İşçileri Sendikası SML Etiket'de Toplu Sözleşme imzalandığını 27 Nisan'da duyurdu. Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Temsilciliği ise yaptğı açıklamada, imzalanan sözleşmenin içeriğinden işçilerin bilgisi olmadığını, DİSK Tekstil'in üyesi işçilerin iradesini yok saydığını vurguladı.

1 Mayıs'a günler kala DİSK Tekstil tarafından yapılan açıklamada 2018 yılında başlayan örgütlenme faaliyetinin, SML Etiket yönetiminin yetki itirazı sürecinin ardından Şubat 2021'de Bakanlığı'n verdiği yetkiyle TİS görüşmelerine başlandığı aktarılan açıklamada "60 günlük müzakere döneminin sonunda taraflar arasında anlaşma sağlanmış ve 27 Nisan 2021 tarihinde 61 maddeden oluşan toplu iş sözleşmesi imzalanmıştır" denildi.

Açıklamada maaşlara ilişkin bir rakam verilmeksizin "Toplu sözleşme ile mevcut ücretlere 1 Nisan 2021 tarihinden itibaren yüzde 21,56 oranında artış yapılmıştır. Temel ücret uygulanan iş tanımlarındaki üyeler için ise yüzde 5’lik ek bir artış getirilmiştir.

Üyelere her ay ayrıca çalıştıkları süreye bağlı olarak kıdem zammı ve ayrıca kıdem desteği ödemesi sağlanmıştır.

Sözleşmede ayrıca ücretlerin yanı sıra doğum, evlenme, ölüm halleri için sosyal yardımların dışında aile yardımı, özel sağlık sigortası desteği, erzak yardımı, çocuk ve eğitim yardımı, çocuksuz çalışanlar için spor yardımı yapılması düzenlenmiştir.

Yıllık ücretli izinler ve yasada tanımlı mazeret izinlerine ek olarak farklı gereksinim duyulan alanlarda ücretli sosyal izinler ve ücretli sendikal izinler belirlenmiştir" denildi. Aynı fabrikada örgütlenme faaliyeti yürüten ve DİSK Tekstil'in toplu sözleşme yapabilmesi adına bir süre çalışmalarını askıya alan, 3 üyelerinin de aralarında olduğu 22 işçinin işten çıkarılması üzerine fabrika önünde 89 gündür mücadele eden Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası İstanbul Temsilciliği ise bir açıklama yayınlayarak bunun "İhanet Sözleşmesi olduğunu ifade etti ve imzalanan TİS maddeleri hakkında fabrikada çalışan işçilerin bilgisi olmadığını belirtti.

 

"DİSK Tekstil Sendikal Faaliyete Başlayınca Çalışmamızı Durdurduk"

SML Etiket'de sendikal faaliyetlere ilişkin olarak uzun süredir SML etiket fabrikasında örgütlenme çalışması yürüttüklerini, DİSK Tekstil'in sendikal faaliyet yürüttüğünü öğrendikleri andan itibaren kendi sendikal çalışmalarını sonlandırarak üyelerinin DİSK Tekstile üyeliğine geçmesini sağladıklarını aktaran Dev Tekstil İstanbul Temsilciliği açıklamasında bu süreç içerisinde yetkiyi alan DİSK Tekstil'in örgütlenme sürecini mahkeme duvarlarına sıkıştırdığını, SML Etiket yöneticilerinin ise işçilere baskı yaparak üyelikten istifa ettirdiğini belirtti.

 

"50 Üyesi İşten Atıldı Fabrika Yönetimine Tek Söz Söylemedi"

Üyelikten istifa etmeyen kişileri ise hukuksuz bir şekilde işten çıkartıldığını aktaran Dev Tekstil açıklamasında "Bu zamana kadar 50'den fazla üyesi işten çıkartılan DİSK Tekstil Sendikası hiç bir üyesine sahip çıkmayarak fabrika yönetimine bir söz dahi söylemedi" denildi.

 

"3 İşçi 89 Gündür Fabrika Önünde Mücadele Ediyor"

28 Ocak günü SML Etiket fabrikasında 3 üyeleriyle birlikte 22 işçinin işten çıkartıldığını ve 17 işçinin DİSK Tekstil üyesi olduğunu belirten Dev Tekstil açıklamasında "Aynı şekilde ses çıkartmadan bir kenarda durdu onunla da yetinmeyerek işçileri suçladı. Bizler ise üyelerimiz ile birlikte aldığımız karar gereğince fabrika önünde 3 Şubat tarihinde direnişe geçerek 89. gündür mücadelemizi sürdürüyoruz" denildi.

Dev Tekstil üyesi 3 kadın işçinin fabrika güvenliklerinin saldırılarına, gözaltılara rağmen mücadeleyi sürdükleri ise pek çok kez gündeme gelmişti.

 

"SML Etiket'le Çalışan Markalar Önünde Eylem Yaptık"

Dev Tekstil üyesi kadın işçiler pek çok kez SML Etiket'in iş yaptığı Zara, H&M, Decathlon, Tommy ve Mango gibi ünlü markaların genel merkezleri, mağazaları ve bu markaların mağazalarının bulunduğu yerlerde de basın açıklamaları gerçekleştirmişti.

SML Etiket'te yaşanan süreç üzerine görüş aldığımız Dev Tekstil İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi Okan Karaçam bu eylemlerden markaların rahatsızlık duymaya başladığını ve bir kaç eylemin ardından SML Etiket'in DİSK Tekstil ile görüşmeye başladığını ve bir toplu sözleşme görüşmeleri sürecinin başladığını aktardı.

 

"İşçiler Sözleşmenin İçeriğini Bilmiyor"

Bu durumu işçiler açısından sevindirici bulduklarını fakat DİSK Tekstil'in bu sözleşme konusunda işçilerle bir paylaşımda görüş alışverişinde bulunmadığını ifade etti. "DİSK Tekstil görüşme boyunca içeride hiç bir üyesine sözleşme içerisinde geçecek olan maddeleri söylemedi. SML Etiket yöneticileri ile kapalı kapılar ardında hangi maddeler konuşuldu? Bu 61 maddede neler yer alıyor biz bilmiyoruz. İşçiler de bilmiyor. İşçilere de bayramdan sonra açıklama yapılacağı söylenmiş" dedi.

 

"İşçilerin İradesi Yok Sayıldı"

İkramiyesiz 3 yıllık sözleşmeye imza atıldığını ve bu sözleşmenin SML Etiket işçilerinin iradesinin hiçe sayılarak yapıldığını vurgulayan Karaçam "Sendika, işçilerin birliğini kurmak, örgütlülüğünü oluşturmak amacıyla hareket etmeli. Bir toplu sözleşme sürecinde neler talep edilecek, hangi maddelerde ısrarlı olunacak, nasıl bir süreç işletilecek bunlar işçilerle konuşulup kararlaştırılmalı. Ama DİSK Tekstil'in bu sözleşme sürecinde buna uygun davranmadığını gördük. İşçilerden gelecek aidat hesapları yapılarak masa başında SML Etiket işçileri satıldı. Ortada imzalanan bir sözleşme var ve sendika sözleşme içeriğini bayramdan sonra açıklayacaklarını söylüyor. İşçilerin iradesi yok sayılarak imzalanan bir TİS söz konusu" dedi.

 

"DİSK Tekstil'in İmzaladığı İhanet Sözleşmesidir"

Dev Tekstil İstanbul Temsilciliği de açıklamasında "DİSK Tekstil'in, SML Etiket'te imzalamış olduğu sözleşme ihanet sözleşmesidir. Kapı önünde direnen işçileri görmezden gelerek, atılan kendi üyelerini işe geri aldırmak için bir çaba dahi göstermeyerek sözleşmeyi imzalamıştır. Bu ihanetçi anlayışa karşı devrimci sınıf sendikacılığı anlayışı etrafında örgütlenmeye mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz" denildi.

Dev Tekstil, işçilere hiç bir şekilde söz yetki karar tanımayan anlayışa karşı söz-yetki karar anlayışını örgütlemeye, kapalı kapılar ardında işçileri satarak, sözleşmeler imzalayan anlayışa karşı işçilerin birliğini örgütlülüğünü oluşturmaya, örgütlenmeye devam edeceklerini belirtti.

 

"Direnişimize Yönelik Saldırıları Fırsata Çevirenler Hesap Verecek"

Dev Tekstil, açıklamasında "SML Etiket patronundan, yöneticilerinden ve üretim yaptığı firmalardan hesap sormaya devam edeceğiz. Sözde pandemi önlemi gerekçesi ile yasaklanmaya çalışılan, saldırıya uğrayan direnişimizi fırsata çeviren SML Etiket yöneticileri ve DİSK Tekstil hiç bir şey yapmadan duracağımızı sanıyor ise yanılıyorlar. İmzalamış olduğunuz ihanet sözleşmesinin hesabını SML Etiket işçilerine vereceksiniz" ifadelerini kullandı.

 

"Pandemi Yasaklarına Karşı Birlikte Mücadele"

Dev Tekstil üyesi SML Etiket işçileri, 89 gündür sürdürdükleri eylem sürecinde iktadarın pandemi bahanesiyle ilan ettiği eylem ve etkinlik yasağı ve 1 Mayıs yasaklarına karşı da mücadele etmiş,1 Mayıs'a kadar geçen sürede, Kod 29'la işten TOMİS üyesi Dilbent Türker ile birlikte bir çok işçi sendikası ve işçi örgütlenmelerinin de dayanışmada bulunulduğu ortak açıklamalar etkinlikler gerçekleştirmiş, eylemde olan işçilere dayanışma ziyaretleri gerçekleştirmişti.

 

1 Mayıs Etkinliğine Polis Saldırısı

SML Etiket işçileri, 28 Nisan günü fabrika önünde 1 Mayıs Etkinliği gerçekleştirmek istemiş 1 Mayıs Platformu bileşenlerinin de aralarında olduğu bir çok sendika ve devrimci örgütlerin destek verdiği etkinlik polis saldırısıyla engellenmiş SML işçileriyle birlikte çok sayıda kişi işkenceyle gözaltına alınmıştı.

 

"Devrimci Sınıf Sendikacılığı Anlayışıyla Mücadeleyi Sürdüreceğiz"

Devrimci sınıf sendikacılığı anlayışıyla, işçilerin birliğini sağlamak ve güçlü bir örgütlenme yaratmak için sendikal faaliyetlerini sürdüreceklerini ve DİSK Tekstil'in bu tavrını teşhir edeceklerini, ifade eden Dev Tekstil İstanbul Avrupa Yakası Temsilcisi Okan Karaçam, ise 89'uncu gününde olan SML Etiket'deki mücadeleyi ve sürdüreceklerini vurguladı.