Deriteks Sendikası, devletin 1 Mayıs yasaklarına ilişkin Tuzla OSB'de bulunan ISMACO Tekstil fabrikası önünde basın açıklaması yaparak "1 Mayıs yasaklanamaz. Deriteks olarak bulunduğumuz tüm fabrikaları ve üretim alanlarını 1 Mayıs alanına çevireceğiz" dedi.

Pandemi bahanesiyle devletin her türlü işçi eylem ve etkinliklerini ve 1 Mayıs'ı yasaklarına işçiler ve sendikalar da eylem ve açıklamalarda bulunuyor.

Deriteks Sendikası bugün Tuzla Organize Sanayi Bölgesinde bulunan ISMACO Tekstil önünde gerçekleştirilen basın açıklamasıyla iktidarın 1 Mayıs yasağına tepki gösterdi.

Açıklamayı Deriteks Tuzla Şube Başkanı Hikmet Numanoğlu yaptı.

Bir yıllık pandemi sürecinde işçilere açlık, hastalık ve ölümle çalışma koşulları dayatılırken, patronların karlarına kar kattığı, dolar milyonerlerinde artış yaşandığına dikkat çeken Numanoğlu, "Koranavirüs tam bir işçi sınıfı hastalığı olmuştur. Pandemide hastalıkla ölüm riskine rağmen fabrikalar durmamış, evde kal çağrıları sadece tuzu kurular için kurtarıcı bir tedbir halini almıştır. Ama işçiler fabrikalarda her türlü tedbirsizlikle çalışılmaya kesintisiz devam etmiştir" dedi.

İşçiler normal maaşlarla geçinemiyorken kısa çalışma ödeneği, insan onuruna yakışmayan günlük 47 TL ile geçimin dayatıldığını, ücretsiz izin, Kod-29 ile işten atmanın yeni yöntemi olarak patronların sıkça kullandığı ahlaksız bir saldırı silahına dönüştüğünü ifade eden Numanoğlu, işsizlik, geleceksizlik nedeniyle intiharlarda rekor düzeyde artış yaşandığını vurguladı.

Açlık ya da hastalık tercihi ile çalışmaya zorlanan emekçilerin, pandemi ile katmerlenen ekonomik krizin yarattığı tahribata karşı her şeye rağmen kendi hakları için sokaklara çıkmayı, örgütlenmeyi, direnişe geçmeyi başardıklarına da işaret eden Numanoğlu örgütlü oldukları SF Trade-VİP Giyim ve CPS Otomotiv direnişlerinin işçi sınıfına diğer direnişler gibi umut olduğunu belirterek "İşçiler olarak haklarımız için sürdürdüğümüz mücadelelerimiz bileşerek ve büyüyerek devam edecektir" dedi.

Fabrikalar dışında da toplumun birçok kesiminin pek çok sorun yaşadığını ifade eden Numanoğlu, "İş cinayetlerinin yanı sırakadın cinayetleri, geçim sıkıntısı ve işsizlik nedeniyle intiharlar arttı, küçük esnafın iflası, doğanın talanı, gençliğin geleceksizliği, bir yandan halkın yoksulluğu bir yandan emek karşıtı politikalar, anti demokratik uygulamalar, adalet duygusunun yok edilmesi emekçi halkın çeşitli katmanların yaşadığı birçok başlıkta sorun artarak devam etti" dedi.

Numanoğlu, işçilerin taleplerinin ve gücünün birleşeceği günün 1 Mayıs olduğunu, emekçilere yönelik saldırıların kaynağının ortak olduğunu ve buna karşı mücadelenin de örgütlü ve birleşik bir mücadelenin zorunlu olduğunu vurguladı.

Virüsün en yaygın olduğu dönemde iktidarın kongreler ve cenaze merasimleri yaparken işçilerin -emekçilerin taleplerinin haykırıldığı 1 Mayıs’a da yasak getirmesine tepki gösteren Numanoğlu "İşçi sınıfı koronavirüs koşullarında yakıcı sorun ve taleplerle 1 Mayıs’ı karşılıyorken sözde salgın gerekçesi ile il valilikleri ve kaymakamlıklarca alınan bir dizi karar doğrultusunda 1 Mayıs etkinlikleri yasaklanmıştır. Her türlü ticari içerikli afiş el ilanı broşür dağıtımına yasak getirmeyenler söz konusu işçiden yana herhangi bir afiş asılması, broşür veya el ilanının dağıtılması dahi yasak kapsamına alınmış, işçi sınıfının sesi susturulmaya çalışılmıştır" dedi.

Bu tedbirlerin salgına değil işçi sınıfına ve 1 Mayıs’a yönelik olduğunu ifade eden Numanoğlu "Deriteks olarak yasakları 73 yıldır nasıl tanımadıysak bu 1 Mayısta da tanınmayacağız" diyerek 1 Mayıs'ta işçilerin bulundukları tüm üretim alanlarını 1 Mayıs alanı haline getirmeleri gerektiğini belirterek, "1 Mayıs'ta tüm ülkede işçiler olarak güçlerimizi birleştirmeli taleplerimizi birlikte haykırmalıyız.Taleplerimizin hayat bulmasının tek yolu işçi sınıfı ve emekçilerin birleşik örgütlü mücadelesiyle gerçekleşecektir" dedi.

Numanoğlu, Deriteks Sendikası olarak 1 Mayıs'ta taleplerini ise şöyle aktardı:

* Ücretsiz İzin Derhal Yasaklansın. 

* Kod 29 İşçilerin Değil Patronların Ahlaksızlığıdır, Kod 29 Yasaklansın!

* Örgütlenme Özgürlüğünün Önündeki Barajlar ve Engellemeler Derhal Kaldırılsın

* Covid-19 Meslek Hastalığı Sayılsın!

* Herkese Güvenceli İş, Güvenceli Yaşam ve Gelecek!

* Aşılamada Öncelik İşçilere!

* Esnek Çalışmaya Hayır, Taşeron Sistemi Yasaklansın!

* İş Cinayetlerine ve Sermaye Düzenine Son!

* İrade Gaspına Hayır!

* İstanbul Sözleşmesi Fesih Kararı Geri Çekilsin, Sözleşme Etkin Uygulansın!

* Halklara ve İnançlara Eşitlik ve Özgürlük. 

* Başta kadın işçiler olmak üzere tüm çalışanlar için şiddetten, tacizden, mobbingden arındırılmış işyerleri istiyoruz.

* Kadın erkek ayrımının ortadan kaldırılmasını ve eşit işe eşit ücret istiyoruz.

* Kısa Çalışma Ödeneği Değil Tam Maaş

* Kadınların istihdam politikalarında pozitif ayrımcılık istiyoruz.

* Başta çalışan kadınlar ve işçiler için kamuya ait, ücretsiz kreşler, yaşlı ve hastalar için gündüz bakım evleri istiyoruz.

 Numanoğlu sözlerini "Unutmayalım işçiler birlikte daha güçlü ve yenilmezdir. Gücümüz birliğimizden ve örgütlülüğümüzden gelir. Her fabrika 1 Mayıs alanıdır" diyerek tamamlandı.

Basın açıklaması "1 Mayıs Yasaklanamaz", "Yaşasın 1 Mayıs", "Birlik Mücadele Zafer" sloganlarıyla sona erdi.